TAROM a început operaţiunea de restructurare. Anunțul vine la o lună după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spunea că este în plan înlocuirea și uniformizarea flotei companiei, ca parte din planul de restructurare agreat cu directorul genral și Consiliul de Administrație TAROM.
Primele măsuri însă au fost luate în februarie. Compania a mai rămas cu 4 agenţii externe pentru vânzarea biletelor. Serviciile oferite de agențiile respective vor fi preluate de către structurile interne TAROM și în online.
Printre măsurile luate de Tarom pentru a reduce cheltuielile se numără și închiderea a 11 agenții externe. În acest moment doar patru au rămas operaționale, cele din Paris, Londra, Bruxelles și Chișinău. Primele două urmează, însă, să fie închise în perioada următoare.
Se va face astfel o economie la bugetul companiei de aproximativ 1 milion de euro.
Cele 11 agenții închise erau situate în: Austria, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Turcia și Ungaria.
În ceea ce privește salariații Tarom, 185 de angajați au optat să plece din companie, iar ei vor primi 7 salarii compensatorii. Totodată, compania a informat că urmează și o serie de concedieri: 500 de angajați vor fi concediați până la toamnă.
„Se întâmplă lucruri foarte bune la Tarom. Alături de directorul general, am schimbat o parte din membrii Consiliului de Administrație, sunt oameni profesioniști, și am lucrat împreună la un plan de restructurare. Se merge către o eficientizare a structurii de personal. Deja s-a redus destul de mult.
Se închid agenții, se uniformizează flota, se înnoiește flota, se scapă de aeronavele vechi, se iau aeronave noi. Am încredere, dacă primim aprobarea Comisiei Europene, poate deveni o companie suplă, eficientă, de care să fim mândri. Undeva în zona anului 2025 va reveni la profitabilitate.
De 10 ani lucrurile astea se puteau face și înainte. A trebuit să avem o pandemie, să fie chiar criză, să dăm de fundul prăpastiei, că să luăm niște măsuri. Se vorbește de atâta timp că Tarom are 2000 de oameni și că ar trebui să aibă doar 1000. Va avea undeva la jumătate față de unde a început.
Numărul de călători s-a prăbușit. Chiar am cifrele de la Aeroportul București. Sunt la 17% față de luna februarie a anului 2020.”, a spus Drulă.