„Domnul ministru (Felix Stroe, ministrul Transporturilor n.r.) a dispus o comisie care să stea alături de cei de la compania TAROM, împreună cu toți factorii de decizie, să facem puțină ordine în companie, deoarece nimeni nu își mai permite să lucreze într-o dezordine și harababură, cum a fost până acum la TAROM. Ați văzut foarte bine toate problemele care au fost la TAROM și vreau să vă dau doar câteva exemple. Referitor la întârzieri, în anul 2015 am avut 721.000 de lei pierderi, în anul 2016 am avut 2,3 milioane. Sunt și pierderi cauzate de partea tehnică, sunt lucruri normale, care se întâmplă la toate companiile, dar siguranța pasagerilor este primordială. De luni vom lua la purificat fiecare compartiment al companiei TAROM”, a spus secretarul de stat pe aeroportul Otopeni, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că la nivelul companiei TAROM a început și o evaluare a personalului, deoarece „e momentul să punem osul la muncă” pentru a aduce compania acolo unde îi este locul.
„Domnul ministru Stroe iubește foarte mult TAROM și este foarte implicat. La ora actuală, la nivelul companiei Tarom s-a început o evaluare a personalului. Am spus-o și o mai spun: cine vrea să rămână în Tarom trebuie să muncească alături de companie, pentru că e momentul să punem osul și să aducem TAROM acolo unde îi este locul”, a afirmat Titea, adăugând că mandatul directorului interimar al TAROM a fost prelungit de Consiliul de Administrație până la finele anului.
O aeronavă TAROM ce trebuia să efectueze joi cursa ROT 374 Bruxelles-București a necesitat verificări suplimentare la sistemul de navigație. După evaluarea tehnică a aeronavei, compania TAROM a luat decizia reprogramării acestei curse pentru vineri, la ora estimată de decolare 10:45 (ora locală). Printre pasagerii aflați la bordul aeronavei se aflau ministrul Apărării, Mihai Fifor, comisarul european Corina Crețu, europarlamentarul Maria Grapini și secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Dragoș Titea.
„A fost o piesă a sistemului de navigației, care în momentul în care a vrut să plece nu a mai funcționat. S-a încercat resetarea de sistem, de două, trei ori. Am încercat să vorbim cu cei de la Lufthansa, să vedem dacă ei au această piesă pe aeroportul din Bruxelles, având în vedere că avem un contract cu cei de acolo, dar nu aveau piesa. Am luat legătură și cu cei de la Sabena (compania belgiană de navigație n.r.), sperând ca ei să poate să aibă piesa respectivă. Era vorba de o singură piesă, care nu mai aprindea acel sistem de navigație, nu era niciun fel de problemă. Problema s-a remediat în 5 minute. Când a venit piesa s-a remediat”, a explicat Titea, subliniind că „important e că am ajuns bine”.
TAROM a anunțat vineri dimineața că alte trei zboruri vor înregistra întârzieri cuprinse între 45 de minute și o oră și 45 de minute în urma reprogramării, din motive tehnice, a cursei Bruxelles — București.
„Ca urmare a reprogramării cursei RO 374 Bruxelles — București, următoarele zboruri vor avea întârzieri: ROT 301/2 București-Frankfurt-București se estimează o întârziere de 45 de minute; ROT 225/6 București-Praga-București se estimează o întârziere de 1 h si 45 de minute; ROT383/4 București-Paris-București se estimează o întârziere de 1 h”, a informat compania pe propria pagină de Internet.