Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – Tarom a anunţat semnarea Scrisorilor de Intenţie, dupa primirea avizului Consiliului de Administraţie şi a Adunării Generale a Acţionarilor, pentru achiziţionarea a două noi aeronave Boeing 737 Max, în leasing, cu livrare în august 2025.
„Demersul face parte din planul de redresare al companiei ce vizează, în principal, reînnoirea flotei, măsuri de optimizare comercială (lansarea orarului de vară 2024, care are în vedere deservirea mai bună a rutelor pieţei interne şi creşterea gradului de folosire al actualelor aeronave), susţinerea participării României la evenimentele sportive majore ale anului 2024, măsuri de eficienţă organizaţională şi măsuri de optimizare a costurilor”, transmite compania într-un comunicat de presă.
Primele două aeronave noi vor fi livrate în august 2025, iar acest lucru face parte din planul asumat pe termen lung pentru modernizarea și dezvoltarea companiei.
„Performanţele operaţionale din ultimele luni ale lui 2023 care au contribuit la consolidarea fluxului de fonduri proprii generate de companie, au convins atât Adunarea Generala a Actionarilor Tarom, care a avizat semnarea scrisorilor de intenţie, cât şi Consiliul Concurenţei care este implicat în validarea îndeplinirii de către companie a măsurilor compensatorii necesare pentru a preîntâmpina denaturarea mediului concurenţial din industria aviatică, odată cu primirea ajutorului de stat în februarie 2020”, mai arată compania.
Prin securizarea celor două aeronave, care va fi formalizată prin contractele de leasing, condiţiile solicitate de Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat pentru restructurare vor fi fost îndeplinite. Comisia a fost informată despre concluzionarea discuţiilor privind cele două aeronave şi implicit despre securizarea aportului de capital propriu al Tarom, ca parte a planului de restructurare.
„De asemenea, au fost clarificate ultimele întrebări ale Comisiei cu privire la planul de redresare, varianta actualizată al acestuia fiind trimisa la Bruxelles prin intermediul Ministerului Transporturilor şi al Consiliului Concurenţei. În acest moment TAROM intră in linie dreapta în procedura de aprobare de către Comisia Europeană a planului de redresare al companiei, îndeplinind condiţiile necesare pentru a beneficia de ajutorul de restructurare”, menţionează compania.