„Avem vești bune de la compania TAROM. Au demarat procedura de selecție și cererea de ofertă au postat-o pe site și au făcut-o cunoscută pe piața internațională, cu privire la achiziționarea a două aeronave în sistem de leasing pentru înlocuirea celor două Airbus-uri scoase din circulație anul trecut, problemă care ar fi trebuit rezolvată încă de anul trecut și nu trebuia să așteptăm să ajungem în situația actuală. Am discuții săptămânale vizavi de progresul pe care și l-a asumat managerul companiei TAROM și, de îndată ce vom avea cele două aeronave — pentru că s-au purtat discuții cu doi dintre marii jucători de pe piața aeronavelor și urmează ca în cursul acestei săptămâni să finalizăm și cu a treia companie, apoi să se ia decizia finală pentru achiziționarea celor două aeronave — aștept să vină și cu întreaga strategie de marketing, strategie de comunicare și de redresare a companiei, dar toate aceste lucruri sunt strâns legate de reîntregirea flotei. Planul nostru este acela de a avea o flotă uniformă”, a subliniat ministrul.
Ultima aeronavă Airbus A310 din flota TAROM a efectuat pe 29 octombrie cel din urmă zbor, o cursă Madrid-București, fiind scoasă „la pensie” după 24 de ani de activitate. Botezat Transilvania, avionul a ajuns în flota TAROM pe 17 decembrie 1992. Aeronava, cu 209 de locuri disponibile, a purtat către cele mai diverse destinații șefi de stat, membri de guvern, echipa olimpică și multe alte personalități naționale și internaționale.
Potrivit Agerpres, TAROM a achiziționat, în 1992, două aeronave Airbus A310, una fiind retrasă din curse pe 12 septembrie 2016, iar cea de-a doua pe 29 octombrie 2016. Până în 2003, avioanele A-310 au fost utilizate pe curse spre Bangkok, Beijing, New York, Singapore, Montreal, dar și spre destinații europene.
Aeronavele A310 pot atinge o viteză de 880 kilometri/oră, o altitudine de croazieră de 11.000 de metri și pot parcurge o distanță maximă de 8.050 kilometri.
TAROM are în prezent o flotă de 21 de aeronave: patru aeronave Boeing 737-700 (ce pot parcurge o distanță maximă de 4.900 kilometri), patru aeronave Boeing 737-300 (pentru distanțe de maximum 3.400 km), patru aeronave Airbus A318-111 (pentru distanțe de maximum 2.780 km), șapte aeronave ATR 42-500 (pentru distanțe de maximum 1.200 km) și două aeronave ATR 72-500 (pentru distanțe de maximum 950 km).
Actorii principali din infrastructura rutieră, feroviară și de metrou s-au reunit, miercuri, la conferința „Transporturi și Infrastructură 2017”, pentru a răspunde întrebărilor referitoare la situația din sector românesc de resort.
La conferință au fost invitați Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Ștefan Ioniță, director general CNAIR, Marius Chiper, director general Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, Iosif Szentes, director general CFR Călători, Marin Aldea, director general Metrorex, Valentin Stoica, vicepreședinte ARACO și Rareș Măcinică, director general Lagermax AED România.