„Tataee” de la BUG Mafia, pe numele sau real Vlad Irimia, considera ca toata lumea este vinovata pentru tragedia din Colectiv. El spune de asemenea că artiştii nu pot face mare lucru în ceea ce priveşte organizarea unui concert.
„Artiştii nu au, din păcate, niciun fel de pârghie ca să schimbe lucrurile în felul acesta, nu poţi să vii ca artist la un proprietar de locaţie sau la un organizator de evenimente să îi pretinzi „OK, eu am o listă întreagă de treburi ISU pe care tu trebuie să le respecţi” şi el să zică „OK, o să respect astea ca să vii tu să cânţi la mine”. Nu. Sunt încă alţi 100 de artişti care stau la rând, care nu vor veni cu listă ISU. Treburile astea trebuie să le reglementeze justiţia şi sistemul, nu artiştii.
Am văzut o iniţiativă de genul acesta pe Facebook, zilele trecute, dar, îmi pare rău, nu pot să îi dau greutate, pentru că e complet irealistă. Aşa cum în afară nu s-a întâmplat asta… Cele mai profesionale şi profesioniste trupe din afară nu au nimic specificat de genul ăsta de ISU, în contracte şi în rider-ele tehnice, pentru că nu au cum să forţeze aşa ceva. Chiar dacă i-aş spune unui organizator „tu nu ai îndeajuns de multe extinctoare”… mergem cu toţii acasă. În România, nu are nimeni suficient de multe extinctoare.
În România, nu are nimeni suficient de multe ieşiri. Este vina noastră că conştientizăm doar acum, cu toţii, treaba asta. Şi este vorba nu doar de cluburi, e vorba de spitale, în general, majoritatea entităţilor care funcţionează în România nu corespund cu regulile, pentru că asta am acceptat-o noi, românii. Este o trăsătură a noastră, din păcate. Nu cred că artiştii au cum să reglementeze lucrurile astea”, a spus Tattae intr-un interviu acordat pentru Mediafax.
Rapperul şi producătorul muzical Vlad Irimia, cunoscut în special după numele de scenă Tataee, spune că în România nu este în siguranţă în şcoli, spitale.
„Nu reprezintă o siguranţă în România nici să te duci la şcoală. Sunt atâtea cazuri în care le-a căzut tavanul în cap. Şi sunt şcoli. În spitale s-a întâmplat aceleaşi lucruri. E posibil să te duci într-un service auto şi să mori asfixiat, fără să îţi dai seama. Nesiguranţa nu e doar în cluburi. Toată lumea vorbeşte acum de incendii în cluburi. În Centrul vechi, din păcate, poţi să mori şi din cauza inundaţiilor, înecat. Am ignorat cu toţii. La evenimentul de la Sibiu îi întrebam pe studenţi: „Câţi dintre voi v-aţi gândit vreodată, intrând într-o locaţie, hai să spunem cluburi, dacă sunt safe sau nu?”. Aproape nimeni, bineînţeles. Ni s-a pierdut genul ăla de educaţie şi multe lucruri care au fost considerate, poate, comuniste, au fost eliminate.
Cântarea imnului dimineaţa cred eu că era un lucru foarte bun pentru elevi pentru că te face zilnic să-ţi aminteşti că eşti român şi că faci parte dintr-o naţiune. Dimineaţa se făcea înviorare. Când eram în şcoală, la început, făceam cursuri de educaţie rutieră, făceam cursuri de prim-ajutor. Toate astea au dispărut pe parcurs. Toate astea au erodat sensul civic şi de implicare a românilor în evoluţia ţării şi rezultatele se văd. Suntem cu toţii revoltaţi acum, după evenimentul ăsta, când, de fapt, din păcate, este vina noastră, a tututor. Chiar dacă e greu să recunoaştem asta”, a mai spus rapperul.
Citeşte şi: Mii de nereguli în cluburi, discoteci şi mall-uri. Pompierii au aplicat amenzi de peste 5 milioane de lei
Zeci de persoane, în mare parte aparținători și cunoștințe ai celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți în incendiul din clubul Colectiv, au mers luni la locul tragediei, la o lună după cele întâmplate, pentru a duce flori, a aprinde o candelă și a spune o rugăciune în memoria celor 60 de persoane care au murit.
Împietriţi de durere, cu ochii prea obosiţi de atâtea lacrimi vărsate, rudele celor care au pierit în clubul morţii şi-au adunat cu greu puterile să vină la locul tragediei. Au aprins o lumânare şi au lăsat o floare, rugându-se ca acolo, sus, unde s-au dus cei 60 de tineri, lor să le fie mai bine. Pentru viaţă se luptă acum 30 de răniţi, care sunt internaţi în spitalele din străinătate, ultimul fiind transportat luni la Viena, cu un avion al ministerului de interne.
Alţi 31 de tineri primesc îngrjiri medicale în spitalele din Capitală.
Momente cumplite au fost şi pentru cei cinci copii ai Mariei Ion, femeia de serviciu din clubul Colectiv care a murit în noaptea tragediei. Ei au aprins în faţa clubului lumânări.