Dan Barna a spus, în discursul ţinut la Constanţa, că el era la facultate, dar fratele şi sora lui, mai mici, îl vedeau pe tatăl lor doar în vacanţe, întrucât acesta era plecat la muncă în Italia pentru a-i întreţine.
„Am fost dintre aceia care am crescut 12 ani aşteptând telefonul de duminică dimineaţa. Emigraţia nu este o statisică rece, este, de fapt, trăirea personală a fiecăruia dintre noi, este acea Românie care după Revoluţie s-a risipit în loc să se adune. Unde vom fi în următorii ani dacă tinerii vor continua să plece? Le oferă astăzi statul român această şansă a unei ţări civilizate? Nu le oferă. Le oferă dispreţ, nepăsare sau neglijenţă. În ritmul ăsta, în 20 de ani vom pierde cele mai bune resurse„, a afirmat Dan Barna.
El a spus că este nevoie de reformarea statului. „Trebuie să reformăm statul, un stat în care legea să fie lege şi în care, dacă ai furat, trebuie să plăteşti, indifernent că eşti preşedinte, prim- ministru, primar sau hoţ de buziunare (…) vrem ca banii pe care-i plătim pe asistenţă socială chiar să meargă la cei care au nevoie de ei şi nu în pensii speciale de foşti demnitari şi de foşti securişti„, a spus Barna.
Potrivit lui Barna, „aceste alegeri sunt de fapt despre aspiraţiile şi dorinţele fiecăruia dintre noi, despre ce fel de Românie vrem să avem mai departe, despre ce fel de viitor ne dorim să se întâmple cu această ţară„.
El a afirmat că USR-PLUS a arătat că oamenii obişnuiţi pot să lupte cu o guvernare.
„Povestea noastră, povestea USR-PLUS este povestea fiecăruia dintre românii care în aceşti 30 de ani s-a chinuit să facă câte ceva bun pentru această ţară (…) Povestea USR-PLUS este astăzi povestea tuturor oamenilor care nu mai vrem să stăm deoparte„, a spus Dan Barna.
Potrivit acestuia, „este datoria generaţiei noastre să aducă lângă libertate şi bunăstare – şi nu e vorba doar de bunăstarea banului din buzunar, e vorba de dreptul fiecărui român de a trăi fericit acasă, în România şi pe alte meleaguri„.