Şeful de la Sănătate are în vedere, în perioada care urmează, reorganizarea urgentă și comasarea unor direcții din Ministerul Sănătăţii.
„Gândiți-vă la un DSP oarecum deprofesionalizat (…) Un DSP populat de unii care nu aveau alte locuri de muncă, la un moment dat. Un DSP care nu putea evalua un management al spitalelor„, spune Nelu Tătaru.
Şeful de la Sănătate s-a arătat nemulţumit de faptul că, în timpul epidemiei, în spitalele românești a domnit haosul, asta întrucât personalul medical nu lucra după proceduri și protocoale.
„Să găsești în spitale medici și asistenți fără proceduri, fără protocoale, fără să existe dialog între management și personalul medical„, a adăugat Nelu Tătaru, care spune despre pandemie că „a fost un moment în care am putut evalua fiecare management pe acolo pe unde am trecut – 10-15% dintre spitale au avut manageri„.
Pentru a se putea gestiona situația focarelor de infecţie, a fost nevoie ca mai multe spitale să fie militarizate. Deşi conducerea militară a reuşit să restabilească oarecum ordinea în unităţile spitaliceşti, ministrul Tătaru spune că mai este mult de lucru.
„În acest moment, în sistemul sanitare sunt nereguli care trebuie cât mai curând remediate, încercăm să peticim„, a completat ministrul Sănătăţii.
Totodată, una dintre marile probleme pe care ministrul le-a identificat a fost politizarea sistemului sanitar.
„Cred că cea mai mare problemă pe care o văd în acest moment este politizarea sistemului. Avem nevoie de un pact pe sănătate” fără de care sistemul de sănătate nu va ajunge să performeze, este de părere Nelu Tătaru.