Ministrul Sănătăţii a fost invitat în Camera Deputaţilor la dezbaterea „Ora Guvernului”, cu tema „Criza de sănătate publică declanşată de epidemia cu noul coronavirus”, transmite Agerpres.
„Specialiştii au stabilit limita zonelor afectate (…) şi algoritmul de testare pentru COVID-19. S-a pornit testarea de la capacitatea iniţială de un laborator şi în prezent s-a ajuns la 75 de laboratoare, totalizând circa 11.000 de teste pe zi. Până în momentul actual s-au realizat peste 260.000 de testări. S-a instituit un sistem rapid de control medical şi epidemiologic la frontiere”, a explicat Nelu Tătaru.
Tătaru a adăgat că s-au luat totodată măsuri ample de informare şi conştientizare a populaţiei.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că o testare a populaţiei la nivel naţional urmează să fie realizată, după data de 1 iunie, prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică. Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei în România.
Pe parcursul acestei veri vom avea în continuare testări conform protocoalelor pe Real Time PCR, pentru testări moleculare, în cadrul anchetelor epidemiologice conform protocoalelor INSP, care vor fi adaptate.
După 1 iunie, în functie de evoluția vârfului și pantei descendente a curbei vom începe un studiu pe evaluare la nivel național, regional, local al persoanelor voluntare, se vor verifica imunitatea.
Avem o marjă în care putem calcula această imunitate, încât putem evalua trecerea României prin pandemiei și vom putea prognoza evoluția viitoare în presupusa recrudescență de toamnă – iarnă”, a declarat ministrul Sănătății.