Tătaru a precizat, joi, după ce a vizitat Spitalul din Târgu Jiu, răspunzând unei întrebări, că a nu lăsa o persoană să intre în spital „pentru că vine ministrul” este o „greşeală de management tipică”.
„Eu sunt chirurg, sunt medic, în sistemul medical de la 14 ani când am început liceul sanitar, deci atitudinea către pacient trebuie să fie cu totul şi cu totul alta. Pacientul primează”, a adăugat el.
Ministrul a fost abordat de o femeie în vârstă, care i-a cerut plângând să „deschidă spitalele” pentru cei cu alte afecţiuni.
„Spitalele sunt deschise, doamnă, ţine foarte mult de managementul fiecărui spital, spitalele sunt deschise încă de când s-a ridicat starea de urgenţă. De atunci spitalele sunt deschise”, a răspuns Tătaru.
Când femeia i-a spus că nu i se permite să intre în spital, el a explicat: „Deci spitalul din Târgu Jiu este un spital pentru patologie non-COVID. Secţia de Boli Infecţioase este în altă parte, unde avem patologia COVID”.
„Ţine foarte mult de managementul spitalului, care îşi organizează activitatea. Secţiile necesare sunt cele în măsura în care fiecare manager şi-a evaluat o patologie a zonei…”, a continuat Tătaru.
Întrebat ce le transmite managerilor de spitale, el a răspuns: „Ce le transmit de patru săptămâni – fiecare unitate medicală îşi gestionează şi îşi evaluează patologia COVID, mă refer la spitalele suport COVID. Am recomandat de acum patru săptămâni să solicite Direcţiei de Sănătate Publică să evalueze numărul de pacienţi COVID aflaţi în acea unitate, dacă acei pacienţi pot fi dirijaţi către spitalele de fază 1, fază 2, Boli Infecţioase sau Pneumo, să fie dirijaţi acolo, dacă există un corp pavilionar la fiecare spital să fie amenajat pentru aceşti pacienţi COVID, iar corpul mare să redevină, după evaluarea circuitelor şi a structurii, către patologia non-COVID”.
Tătaru a menţionat că DSP poate face controale şi apoi recomandări către autorităţile locale, precizând că, din 380 de spitale publice, 58 ţin de Ministerul Sănătăţii.