Tații primesc încă 15 zile de concediu paternal. Bărbații au mai multe posibilități atunci când vine vorba despre participarea la cursurile de puericultură, care permit prelungirea concediului paternal standard la 15 zile. Mai exact, ei pot face acum cursurile pentru îngrijirea corectă a copilului mic nu doar la medicul de familie, așa cum era înainte, ci și în spitale, de exemplu, potrivit avocatnet.ro.
Astfel, spre deosebire de ceea ce se întâmpla înainte, când doar medicul de familie putea elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură, acum, HG 244/2000 prevede că și personalul specializat din cadrul altor tipuri de entități poate elibera acest document. Este vorba despre: spitale, maternități, clinici medicale sau alte unități de profil.
Cursul de puericultură constă, de fapt, în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, astfel încât tatăl să poată participa efectiv la îngrijirea propriului copil nou-născut. Tații pot urma cursurile amintite în perioada de sarcină a mamei sau după nașterea copilului.
Citește și: Mai multe zile libere plătite în 2023. Cum poţi să stai acasă 5 zile plătite dacă ai o rudă bolnavă
Se încurajeză o partajare mai egală a concediului pentru creșterea copilului între bărbați și femei, să abordeze subreprezentarea femeilor pe piața muncii și să sprijine mai bine echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori
În Spania, din ianuarie 2021, concediul de paternitate a fost prelungit la 16 săptămâni. Acest timp este plătit integral și este egal cu concediul de maternitate plătit din țară.
În Italia, taților li se acordă 10 zile concediu de paternitate cu plata integrală și este obligatoriu. Acesta a fost introdus în 2021, mărind concediul plătit cu încă trei zile. În schimb, mamele au cinci luni de concediu de maternitate egal cu 80% din salariu, care este, de asemenea, obligatoriu.
Franța a introdus concediul de paternitate plătit prelungit în 2021, pentru a le permite taților să se implice mai mult cu copiii lor și să reducă inegalitățile în sarcina de îngrijire a copiilor.
Reforma a dublat durata concediului de paternitate la 28 de zile și a făcut obligatorie o săptămână.Cea mai mare parte a costurilor este acoperită de sistemul de asigurări sociale, doar trei zile fiind acoperite de angajator.
În Germania, tații nu au concediu de paternitate legal în Germania. Cu toate acestea, aceștia pot lua concediu pentru creșterea copilului până la 14 luni, în cazul în care sunt compensați între 300 EUR și 1800 EUR. Ei nu pot fi concediați de la locul de muncă în timp ce sunt în acest concediu.
Tații din Polonia au dreptul la două săptămâni de concediu de paternitate. Mama are dreptul la 20 de săptămâni, dintre care 14 trebuie să folosească. Celelalte șase săptămâni pot fi transferate tatălui.
Concediul parental va fi, de asemenea, majorat de la 32 de săptămâni la 41 de săptămâni, iar salariul de maternitate va fi majorat la 70% din indemnizația pentru părinte.
În Bulgaria, tatăl are dreptul la 15 zile de concediu de paternitate plătit în Bulgaria. Mamele au dreptul la 410 zile de concediu de maternitate. Când copilul are 6 luni, mama poate transfera tatălui concediul de maternitate rămas.
În Irlanda, concediul de paternitate este de două săptămâni. Prestațiile de paternitate se ridică la 250 EUR pe săptămână. (Vezi AICI celelalte țări)