„Este obligatorie prezentarea adeverinţei eliberate de ANAF, prin care să se stipuleze dacă s-a plătit taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule, taxa de mediu sau taxa de primă înmatriculare, şi nu s-a restituit în baza unei hotărâri judecătoreşti”, a declarat comisarul şef Romeo Tecău, şeful Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto Constanţa, scrie cugetliber.ro.
Pe de altă parte, trebuie subliniat că nu este suficientă copia după chitanţa obţinută de la fostul proprietar, pentru a atesta achitarea taxei, în cazul în care acesta o mai deţine. Este obligatorie adeverinţa emisă de ANAF!
Citeşte şi TAXA AUTO. Veşti bune pentru cei care au plătit TAXA DE MEDIU: Cum se poate recupera integral
Este obligatorie emiterea adeverinţei ori de câte ori se efectuează transcrierea dreptului de proprietate asupra unui autovehicul. Astfel, potrivit cms. şef Tecău, scutirea de la plata taxei respective este aplicabilă doar fostului proprietar.
Noul proprietar e bun de plată!
În situaţiile în care fostul proprietar a recuperat în instanţă contravaloarea uneia dintre taxele enumerate mai sus, noului posesor al autoturismului i se va solicita achitarea timbrului de mediu, dar şi acesta va putea să procedeze precum precedentul şi anume să atace taxa în instanţă.
Acte necesare pentru înmatriculare
Menţionăm că actele necesare pentru prima înmatriculare a unui autoturism sunt: cererea tip, cartea de identitate a vehiculului, fişa de înmatriculare, cu viza agenţiei fiscale, actul de proprietate, documentele de înmatriculare străine şi traduceri legalizate ale acestora, plăcile cu numărul de înmatriculare străin, actul vamal ( dacă vehiculul provine din afara U.E), certificatul de autenticitate – R.A.R (cu excepţia vehiculelor noi), inspecţia tehnică periodică, poliţa de asigurare obligatorie, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule achitată la Administraţia Finanţelor Publice, taxa de înmatriculare auto.
Consiliul Local, contravaloare certificat de înmatriculare – CEC, actul de identitate al proprietarului sau certificatul de înregistrare al firmei, după caz.
În cazul transcrierii unui autovehicul înmatriculat sunt necesare: cererea tip, cartea de identitate a vehiculului, fişa de înmatriculare cu viza agenţiei fiscale, actul de proprietate, certificatul de autenticitate – R.A.R, inspecţia tehnică periodică, poliţa de asigurare obligatorie, taxă înmatriculare auto – Consiliul Local, contravaloare certificat de înmatriculare – CEC, certificatul de înmatriculare vechi, plăcile cu numerele de înmatriculare, actul de identitate al proprietarului sau certificatul de înregistrare al firmei,după caz, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule achitată la Administraţia Finanţelor Publice, dacă este cazul.
Calculator TIMBRU DE MEDIU 2015, TAXA AUTO 2015: ANAF Cei care îşi înmatriculează maşinile în acest an vor plăti mai puţin. Taxa auto va fi mai mică cu aproximativ 1% faţă de 2014.
Pentru a afla cuantumul taxei, trebuie doar sa completati toate datele solicitate de soft, iar programul va genera automat suma de plata.
In anul 2015, valoarea timbrului de mediu se va calcula cu ajutorul calculatorului oficial pentru timbrul de mediu, valabil si pentru anul 2014
TIMBRUL DE MEDIU 2015. Taxa de mediu, adica taxa auto de înmatriculare, va fi mai mica în 2015, informează România TV. Şi asta pentru că în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent cursul de schimb valutar publicat de Banca Centrală Europeană a fost mai mic decât cel din 2013.
Citeşte şi TAXA AUTO 2015: Cum se calculează TIMBRU DE MEDIU 2015
Astfel, şoferii români vor plăti cu aproape un procent mai puţin. Taxa de mediu se plăteşte când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România, când este reintrodus în parcul auto naţional dacă la scoaterea sa propritarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului, pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare, dar şi pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmaticulrea fără plata unei taxe de poluare.
Citeşte şi TAXA AUTO 2014 se modifică: Nou mod de calcul pentru TIMBRU DE MEDIU
Cele mai multe maşini pentru care se plăteşte taxa auto sunt cele second hand cumpărate din străinătate.
TAXA AUTO 2015: Cum se calculează TIMBRU DE MEDIU 2015. Potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013 in locul taxei auto, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
TAXA AUTO. Cine NU plăteşte timbrul de mediu. Cum poţi scăpa de taxă