TAXA AUTO 2017: Plângeri penale în cazul a zeci de mii de hotărâri judecătoreşti definitive pentru nerestituirea timbrului de mediu

Un jurist a depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva conducerii Direcţiei de Finanţe Cluj pentru abuz în serviciu şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, pe motiv că refuză restituirea taxei auto de poluare.
Filip Stan
31 iul. 2017, 09:16
TAXA AUTO 2017: Plângeri penale în cazul a zeci de mii de hotărâri judecătoreşti definitive pentru nerestituirea timbrului de mediu

Juristul Cosmin Mariş a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că plângerea la DNA a fost ultimul mijloc de presiune la care a recurs pentru a-i determina pe reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Cluj să execute hotărârile judecătoreşti.

„Am depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva conducerii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca pentru abuz în serviciu şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, fapte săvârşite de persoane care au atribuţii în materie de executare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate împotriva instituţiei în ceea ce priveşte restituirea taxei auto de poluare. Atât timp cât există hotărâri judecătoreşti definitive şi care nu sunt executate, trebuia făcut ceva. A fost ultimul mijloc de presiune la care m-am putut gândi, pentru a-i face pe cei de la Direcţia de Finanţe Cluj să execute hotărârile judecătoreşti. În perioada următoare voi depune plângeri penale în numele Asociaţiei Monitor Lex şi la structura centrală a DNA şi la Parchetul de pe lângă ÎCCJ cu privire la faptele in rem, în cazul a zeci de mii de hotărâri judecătoreşti definitive care nu sunt executate la nivel naţional, probabil din cauza unor persoane aflate în conducerea unor instituţii cu atribuţii în restituirea taxelor de poluare – ANAF, Administraţia Fondului pentru Mediu, Ministerul Mediului şi cel de Finanţe”, a spus Mariş.

Acesta a subliniat că a intrat în audienţă la directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, Ioan Pop, care a precizat că nu poate pune în executare hotărârile judecătoreşti privind restituirea taxei auto de poluare pe motiv că nu sunt fonduri şi lipseşte şi cadrul legal, odată cu scoaterea timbrului de mediu.

„Statul român nu poate invoca lipsa fondurilor pentru neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, aceasta fiind şi poziţia instituţiilor europene, iar în ceea ce priveşte lipsa cadrului legal special de restituire a taxelor de mediu trebuie să menţionez că există cadrul legal general, reglementat de Codul de procedură fiscală, care se referă la restituirea creanţelor către contribuabili. Deci există cadrul legal”, a subliniat Cosmin Mariş.

Acesta a menţionat că nu a urmărit niciun interes propriu în demersul făcut, ci funcţionarea legală a instituţiilor publice, care este un interes colectiv.

Asociaţia Monitor Lex – Pentru aplicarea legii şi recunoaşterea drepturilor omului Cluj, al cărei reprezentant este Cosmin Mariş, şi un executor judecătoresc au obţinut, începând cu anul 2016, poprierea conturilor de salarii ale Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca pentru nerestituirea într-o singură tranşă a taxei de poluare.

Cosmin Mariş a cumpărat drepturile litigioase privind taxa de poluare în câteva zeci de dosare şi a cerut Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca restituirea într-o singură tranşă a taxei de poluare, nu eşalonat.

El declara, în 11 iulie, corespondentului MEDIAFAX, că a constatat că reprezentanţii instituţiei au refuzat sistematic să restituie banii din taxa de poluare, astfel că s-a cerut poprirea conturilor instituţiei.

„Restituirea taxei de poluare a devenit tot mai dificilă începând cu 2014, când printr-o OUG s-a dispus eşalonarea pe cinci ani a acesteia, câte 20% pe an. Mi-am dat seama că nu este în regulă şi nu e o decizie conformă cu drepturile UE, astfel că am demarat acţiuni şi o serie de proceduri de executare silită pentru restituirea într-o singură tranşă a taxei de poluare, nu eşalonat. O hotărâre a Curţii de Justiţie a UE din iunie 2016 a confirmat cele susţinute de mine în instanţă. Dacă cei de la Finanţe au înţeles să refuze în mod sistematic restituirea banilor din taxa de poluare am zis că următoarele conturi pe care le au deschise, în afara celor de la Trezorerie, sunt cele de la instituţiile financiare bancare şi am procedat în consecinţă. S-au pus popriri începând cu anul trecut pe conturile de salarii ale DGRFP Cluj, conturile sunt blocate. Aveau conturi deschise la cinci bănci, au mai rămas doar patru”, spunea Mariş.

Potrivit acestuia, din conturile care erau deschise la Banca Transilvania au început să fie efectuate plăţi către executorul judecătoresc, până ce Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca şi-a închis conturile de la acea bancă.

„În continuare, urmează să fie începute demersuri de natură penală împotriva băncilor, împotriva şefilor de instituţii ale organelor administrativ-fiscale precum şi împotriva şefilor serviciilor juridice ale instituţiilor respective, acestea fiind persoanele care au atribuţii în materia executării hotărârilor judecătoreşti pronunţate împotriva instituţiilor din care fac parte. Totodată, vom insista pe lângă CE, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, pentru România, şi vom semnala refuzul sistematic al statului român de a pune în executare hotărârile judecătoreşti întemeiate pe dispoziţiile de drept european, cu menţiunea că la acest moment nu se mai restituie către contribuabili nici tranşele aferente restituirilor eşalonate”, mai spunea Cosmin Mariş.

Directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, Ioan Pop, declara, tot atunci, corespondentului MEDIAFAX, că nu sunt blocate conturile de salarii ale instituţiei.

„Conturile nu sunt blocate, ne-am luat salariile, nu este nicio problemă. Pentru buna funcţionare a instituţiei, nu poate bloca nimeni conturile bancare. Este o poveste veche datorită faptului că Ministerul Mediului nu alimentează conturile prin care să facem noi restituirea taxei. S-au investit cu sentinţă de la instanţă şi au mers la executor judecătoresc. Noi nu avem nicio vină în toată această chestiune”, spunea Pop.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Vladimir Putin promulga legea pentru anularea datoriilor soldaților care luptă în Ucraina
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy