TAXA AUTO 2021. Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor Publice, nu exclude varianta introducerii unei noi taxe auto, însă doar după găsirea unei variante care să nu genereze probleme de genul celor provocate de precedentele variante ale taxei.
„După toată epopeea taxei auto din România și problemele pe care le-am avut la nivel european, cred că modul în care vom putea rezolva această problemă este numai după ce vom avea o discuție bine cumpănită, astfel încât să nu ne mai trezim că trebuie să dăm banii înapoi la oameni după ce i-am încasat”, a declarat Vîlceanu, joi dimineața, la sosirea la minister.
TAXA AUTO 2021. În luna iunie, prim-ministrul Florin Cîţu a arătat că nu este adeptul unei taxe care să descurajeze înmatricularea autovehiculelor vechi şi că mizează pe măsuri pozitive, care să vizeze reînnoirea parcului auto. Premierul a subliniat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu prevede introducerea unei taxe auto.
„Acolo nu scrie taxă. Scrie o măsură de descurajare, deci pot să fie mai multe lucruri, o măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează în România. Şi aici trebuie să fim foarte atenţi cum facem acest lucru. (…) Vom vedea cu ce vine Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor. Vedem ce soluţie vor avea. Am fost foarte clar eu şi în negocierile cu Comisia Europeană, am spus că nu sunt adeptul taxelor, nu îmi doresc taxe, chiar dacă e vorba de taxe de mediu, pentru că pozitiv putem să descurajăm oamenii să îşi cumpere maşini vechi”, a precizat Cîţu.
Citeşte şi: Taxa auto. Ministrul Mediului anunţă variantele luate în calcul pentru reducerea poluării
Numită de-a lungul timpului taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, timbru de mediu, taxa auto ar putea fi din nou introdusă, ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţând că trebuie luate şi măsuri de susţinere a proprietarilor, nu numai sancţiuni.
Ministrul Mediului a menţionat că o măsură privind maşinile mai vechi de 15 ani va exista probabil în cel mai scurt timp, în condiţiile în care inclusiv responsabilii de la Bruxelles insistă pentru măsuri destinate reducerii vârstei parcului auto. „Inclusiv Comisia Europeană ne forţează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto. Este o decizie asumată la nivelul Guvernului, odată cu negocierea PNRR (planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n. r.). Comisia ne-a recomandat să găsim o soluţie pentru maşinile mai vechi de 15 ani”, a precizat ministrul Mediului.