TAXA AUTO: Încasările din timbrul de mediu au fost, în 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxă auto către cei care au obținut hotărâri judecătorești definitive în acest sens, arată datele Administrației Fondului pentru Mediu /AFM/, citate de agerpres.ro
Astfel, în anul 2013, AFM a avut încasări totale în valoare de 732.325.750,22 lei, reprezentând încasările din taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv timbrul de mediu.
Din acest total, s-a restituit de către de Autoritatea Națională pentru Administrare Fiscală /ANAF/ și AFM suma de 570.276.616,04 lei, ca urmare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile.
Președintele AFM, Adrian Gearâp, a afirmat, luni, cu ocazia lansării Programului ‘Rabla’ 2014, că estimările privind încasările din timbrul de mediu pentru anul acesta ajung în jurul sumei de 750-800 de milioane de lei.
Cei care doresc să se înscrie anul acesta în programul Rabla o vor putea face la orice dealer dintre cei validaţi. Distribuţia tichetelor Rabla nu a mai fost făcută, ca în anii trecuţi, pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice fiind extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto validaţi.
Totodată, tichetele nu mai sunt distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile odată cu lansarea programului.
Dealerii autorizaţi au la dispoziţie 17.000 de tichete, câte au fost alocate anul acesta persoanelor fizice în cadrul programului Rabla. Tichetele au fost alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administraţia Fondului de Mediu.
Astfel, cei care vor dori să îşi caseze maşina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziţia unui autoturism nou se vor prezenta direct la dealerul auto validat de la care doresc să cumpere şi se vor înscrie, urmând ca apoi să meargă la un colector autorizat pentru casare, la Poliţie pentru radierea autovehiculului şi să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. Cetăţenii pot merge la orice colector autorizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), pentru casarea autovehiculului.
După înscrierea la dealer, AFM verifică în maxim 5 zile conformitatea datelor şi confirmă că cetăţeanul respectiv poate beneficia de program, după care acesta din urmă are la dispoziţie 25 de zile pentru a casa şi radia maşina şi a încheia contractul de vânzare – cumpărare pentru autoturismul nou. Dealerul trebuie să factura de livrare a autovehiculului nou în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, dar nu mai târziu de data de 10 decembrie 2014 inclusiv.