Taxa auto. Milioane de șoferi români sunt vizați de o taxă auto pentru poluare, inclusă în cererea de plată numărul 4 din PNRR, care ar trebui depusă în luna iunie. Într-un interviu pentru Profit.ro, ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș a afirmat că măsura „va avea un impact destul de mare”, fiind vorba de „peste opt milioane de mijloace de transport”.
România a promis prin PNRR că va taxa utililajele grele și mijloacele de transport poluante și va trebui să prezinte cum va face asta până în iunie, când trebuie depusă cererea de plată numărul 4 și care are o valoare de 2,7 miliarde de euro. Jalonul este la Ministerul Transporturilor. Neîndeplinirea lui ne poate costa între 300 și 600 de milioane de euro bani europeni, potrivit unor surse Digi24.
Ministrul Marcel Boloș a declarat vineri că acestă măsura va avea un impact semnificativ, căci vizează 8 milioane de autovechicule. Noua taxă ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026.
„Cererea de plată 4 include și o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut. Tot în 4 avem legea taxării utililajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante. Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport.
Jalonul este la Ministerul Transporturilor și are o sensibilitate destul de ridicată ca aplicare. Este un jalon foarte important pentru ce înseamnă reformele asumate prin PNRR și de mare complexitate. Afectează mulți posesori de mijloace de transport și are impact asupra bugetelor autorităților locale”, a explicat Boloș.
O parte din banii strânși se vor duce la autorități locale, altă parte din bani se vor duce la Compania de Administrare a Infrastructurii, ca să fie utilizați la întreținerea drumurilor, a mai spus ministrul.
O lege din 2023 prevede deja că începând de la 1 ianuarie 2026 rovinieta se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone, iar posesorii vor plăti mai mult, în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice.
Același act normativ stabilește și că vehiculele grele vor fi taxate prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu un tarif numit TollRo, a cărei valoare ar trebui stabilită de Ministerul Transporturilor până la final de martie 2025. Tot până atunci ministrul Sorin Grindeanu trebuie să stabilească și care va fi nivelul noii roviniete.
Schimbare de buletin 2025. Prețul taxei de eliberare a cărții de identitate și documentele necesare
Schimbarea sistemul de taxare presupune și montarea unui sistem de monitorizare și control, care este în procedură de achiziție la Compania de Drumuri.
În trecut a existat o taxă auto, transformată ulterior în timbru de mediu, pe care șoferii mașinilor care poluau au plătit-o. Curtea Europeană de Justiție a obligat însă guvernanții de atunci să restituie această taxă integral șoferilor. Impactul bugetar a fost de 6,5 miliarde de lei.