Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat vineri, 23 mai, care este taxa care va scădea la jumătate. Măsura este menită să îi scape de probleme pe români. În plus, cetățenii vor avea și beneficii după ce proiectul va fi votat.
Alina Gorghiu a declarat că statul lucrează la procesul de digitalizare și simplificare a procedurilor. Astfel, Guvernul a aprobat un proiect pentru reducerea taxelor de timbru. Printre modificările importante se numără reducerea taxelor cu până la 50%.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: „Taxele pentru partaje vor fi reduse semnificativ”
Taxa pentru partaj urmează să fie redusă de la 4.500 de lei la 2.052 de lei, pentru a nu mai exista situații în care românii să aibă bunurile blocate.
Citește și: Guvernul vrea să mărească salariile primarilor din localităţile cu până în 20.000 de locuitori. Ce alţi bugetari ar putea beneficia de majorare salarială
„Simplificăm. Digitalizăm. Aducem justiția mai aproape de oameni. Guvernul a adoptat azi proiectul Ministerului Justiției pentru Reducerea Taxelor de Timbru.
Care sunt principalele modificări?
- Reducerea costurilor: taxele pentru partaje vor fi reduse semnificativ, chiar și cu 50%. De exemplu, o taxă care era 4500 lei va fi acum 2052 lei. Mulți români sunt în situația în care stau cu bunurile blocate ani de zile pentru ca nu își permit să plătească taxele de partaj. Rezolvăm această situație.
- Plata taxei online: se elimină formalitățile inutile. Plata poate fi făcută de pe telefon, iar dovada va fi documentul emis din aplicația bancară.
- ONG-urile, vor putea beneficia de acum, de toate tipurile de ajutor public judiciar (onorariu avocat, costuri expertiză, traducător), atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general.
Proiectul va intra în procedură parlamentară și sper să fie votat cât mai curând.”, a anunțat aceasta, pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Alexandru Rafila, hotărât să facă ordine în spitalele din România! „Trebuie să avem o lege unitară pentru malpraxis”