Taxa de 130 de lei pe care trebuie să o plătească toți românii, indiferent că stau la oraș sau la sat. Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale este obligatorie în România, iar valoarea acesteia variază în funcție de materialele folosite pentru construcția locuinței.
Potrivit legii, Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAD) este o asigurare prin care proprietarul unei locuințe este despăgubit de compania de asigurari în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren.
Sunt obligați prin lege să încheie o astfel de asigurare toți proprietarii de locuințe, inclusiv statul sau autoritățile locale. În cazul în care locuința este în leasing, asigurarea trebuie să fie făcută de firma care o închiriază.
Potrivit legii, în cazul celor care primesc ajutor social, PAD va fi plătită de agențiile județene direct către PAID.
În cazul clădirilor care sunt deținute în comun sau care au părți de folosință comună, trebuie să se încheie o poliță PAD pentru fiecare locuință în parte, chiar dacă unele dintre ele nu sunt folosite ca locuințe. În aceste cazuri, prima de asigurare se plătește separat pentru fiecare locuință, scrie capital.ro.
Citește și Modificare importantă la izolarea termică a blocurilor! Cine va plăti lucrările
Asigurarea Împotriva Dezastrelor Naturale este valabilă cel puțin un an de zile. Această asigurare cu acoperă următoarele:
anexele care nu sunt legate structural de clădirea principală (ex. magazii, garaje independente, șoproane);
dependințele fără legătură structurală cu locuința (ex. pivnițe, ateliere, anexe gospodărești construite separat);
dotările și utilitățile exterioare care nu fac parte integrantă din structura clădirii (ex. centrale termice exterioare, fose septice, panouri solare montate independent etc.);
bunurile din interiorul locuinței, indiferent de natura sau valoarea acestora (mobilier, electrocasnice, obiecte personale, bunuri de valoare etc.).
Așa cum spuneam mai sus, valoarea acestei asigurări depinde de materialele de construcție. Dacă locuința este făcută din materiale moderne, aceasta costă 130 de lei. În cazul celor construite din materiale tradiționale, cum ar fi din lemn sau chirpic, PAD va costa 50 de lei.
Și valoarea despăgubirilor variază în funcție de materialele de construcție. Cei care au locuițe făcute din materiale rezistente pot primi până la 100.000 de lei, iar cei care au construit din materiale tradiționale vor fi despăgubiți cu maxim 50.000 de lei.