Taxă de boală din 2024. Taxa în discuție este cunoscută sub numele de „taxa de boală,” și a stârnit îngrijorare în rândul cetățenilor. Principala schimbare vizează impozitarea concediilor medicale, iar această modificare afectează semnificativ veniturile angajaților.
Înainte de 1 ianuarie 2024, indemnizațiile pentru concediul medical erau impozitate cu 10% impozit pe venit și 25% contribuție la asigurările sociale. Odată cu introducerea noii taxe CASS (contribuția la asigurările sociale de sănătate) de 10%, un angajat cu un salariu brut de 7.500 de lei poate pierde încă 750 de lei lunar. Inclusiv persoanele care suferă de cancer pierd 10%, iar de aici s-a declanșat o adevărată revoltă pe scena politică din România.
Taxa de boală se aplică la diverse tipuri de concedii, cum ar fi cele de maternitate, pentru îngrijirea copiilor bolnavi, pentru pacienții cu afecțiuni oncologice sau pentru femeile cu risc maternal. Această schimbare a stârnit o reacție vehementă în arena politică, iar speranța a fost că Avocatul Poporului va interveni în acest context. Cu toate acestea, dezbaterea cu privire la oportunitatea și constituționalitatea taxei este departe de a se fi încheiat.
Citeşte şi: Bani gratis de la stat pentru aceşti români. Cine ia 750 de lei şi în ce condiţii
„Orice realizator de venituri plătește contribuție de pensii, acei 25%, plătește impozit 10% şi plătește contribuția de sănătate, pentru că toți suntem consumatori de sănătate. S-a ajuns să nu să plătească contribuția de sănătate ca o facilitate, a fost o excepție. Guvernul, din rațiunile pe care le-au explicat foarte bine și dl. Ciolacu, și dl. Rafila, şi dl. Boloş, a hotărât să elimine această facilitate. Nu e o problemă de constuționalitate. Părerea mea este că, chiar dacă dna. Weber va sesiza Curtea Constituțională, sesizarea va fi respinsă, pentru că nu e o problemă de constituționalitate, ci o problemă de oportunitate care cade în sarcina Executivului”, a avertizat Oana Ţoiu, deputat USR.