Iniţial, procesul fusese câştigat la Tribunalul Constanţa de asociaţia care a acţionat municipalitatea în instanţă, însă Consiliul Local a formulat recurs. În consecinţă, ca urmare a deciziei Curţii de Apel, taxa a fost anulată definitiv.
Potrivit hotărârii ce vizează instituirea taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor eco-nomice în Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă, aceasta se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci. Ea era stabilită în funcţie de suprafaţa utilă a spaţiului care beneficia de aceste servicii.
Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) a iniţiat anul trecut procedurile pentru ca în municipiul Constanţa să fie desfiinţată taxa de linişte. Demersul a fost iniţiat chiar de preşedintele ACIA, tânărul Andrei Popescu, ajuns între timp consilier local, după ce a câştigat mandatul ca independent la alegerile din luna iunie. El a motivat că, în ciuda sumelor mari care se colectează din taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă, oraşul Constanţa a ajuns să fie invadat de hoţi, tâlhari şi cerşetori.
În consecinţă, judecătorii au ţinut cont de toate probele aduse de reclamant, în speţă ACIA, şi au dat câştig de cauză, anulând această taxă.