Taxa de parcare în staţiunile din sudul litoralului a fost eliminată de Primăria Mangalia, primarul Cristian Radu afirmând că a luat această decizie pentru a impulsiona sezonul turistic şi a încuraja cât mai mulţi turişti să îşi petreacă vacanţa în zona respectivă.
Primăria Mangalia a transmis, printr-un comunicat de presă, că, joi, consilierii locali au adoptat un proiect de hotărâre, iniţiat de primarul Cristian Radu, care vizează suspendarea plăţii tarifului pentru utilizarea locurilor de parcare amenajate în oraş şi staţiunile turistice Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter şi Neptun-Olimp, până la sfărşitul actualului sezon estival.
Taxa de parcare 2022. Parcarea în staţiunile respective costa trei lei pe oră pentru autoturisme, cinci lei pe oră pentru autoutilitare, tariful pe zi fiind de 15 lei pentru orice tip de autovehicul.
”Am luat această decizie, pentru a impulsiona sezonul turistic şi pentru a încuraja cât mai mulţi turişti să petreacă vacanţele în staţiunile Mangaliei, fără a mai avea grija de a plăti locul de parcare, indiferent unde aleg să lase maşina, în parcările publice din oraş şi staţiuni”, a declarat primarul Cristian Radu.
El a mai anunţat că va propune celorlalţi primari ai localităţilor cu ieşire la mare să facă o adresă comună către Parlamentul României, prin care să solicite modificarea legislaţiei în vigoare, în sensul transferării sectoarelor de plajă în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale.
”Voi propune colegilor primari să facem front comun pentru a cere Parlamentului modificarea legislaţiei specifice privind administrarea plajelor, astfel încât acestea să fie preluate de Primării şi date ulterior în folosinţă hotelierilor, în condiţiile legii. Nu este normal ca turistul să plătească pentru folosirea unui şezlog sau pentru a putea pune un cearşaf pe nisip. De aceea, singura soluţie este ca plajele să ajungă direct la hotelieri, care să ofere gratuit şezlonguri turiştilor”, a precizat primarul Mangaliei.
COD FISCAL 2022. Modificări importante pentru banii românilor, proiectul a fost modificat de Guvern DOCUMENT
Ministrul Turismului recunoaşte ca preţurile de pe litoral sunt exagerate! Cadariu: Statul nu poate interveni într-o economie de piaţă
Întrebat dacă ar fi dispus să dea 200 de lei sau chiar mai mult pentru un șezlong, ministrul a răspuns: „Evident că nu! Chiar și la 150 lei un șezlong mi se pare extrem de exagerat. 30 de euro mi se pare ceva de neacceptat în condițiile în care cei care ne fac concurență – fie vecinii de la sud, fie grecii – pun la dispoziția turiștilor șezlonguri cu obligația doar de a face consumație. În rest nimic. Acum este drept că noi suntem într-o economie de piață și funcționează cererea și oferta”, a afirmat ministrul turismului.
„După cum se vede, prețurile mari au și conescințe”, a mai spus Daniel Cadariu, referindu-se la faptul că unele stațiuni de pe litoralul românesc sunt goale în plin sezon estival, fapt relatat și de media, în aceste zile.
„Nu peste tot pe litoral se întâmplă lucrul acesta. În acele așa-zise stațiuni cu pretenții se întâmplă asta. Marea majoritate a stațiunilor de pe litoral erau plie saptămâna trecuta, cu excepțiile menționate.
Statul nu poate interveni mercurial într-o economie de piață. Câtă vreme sunt stațiuni care oferă șezlonguri cu 15 lei pe zi – operatorii toți plătesc către Apele Române aceleași chirii – cum putem accepta ca un administrator pune prețuri de 10 ori mai mari?”, a arătat ministrul.