„Taxa de poluare să fie eficientă și să nu riște să fie anulată și să nu fie privită ca un dusman, ci un ajutor de tranziție către ceva mai bine. De aceea faci taxa de poluare, ca noi să trăim mai bine din punct de vedere al sănătătii. Dacă faci taxa de poluare să aduci venituri la bugetul de stat, nu cred că și-a atins ținta”, a spus ministrul.
Câciu a spus că nu poate avansa o dată pentru această taxă de poluare pentru că trebuie să discute subiectul cu ministrul Mediului.
România s-a anagajat, prin PNRR, să reducă poluarea atmosferică prin trecerea de la autovehicule alimentate cu benzină și motorină la autovehicule alimentate electric. Se va introduce, astfel, „un nou sistem de taxare, în special pentru traficul greu din România, conform principiului „poluatorul plătește”.
1. Taxarea în funcție de distanță pentru vehiculele grele de marfă (camioane și altele)
2. Scheme de stimulare a reînnoirii parcului auto (în special autoturisme / autobuze / autocare), prin scheme de casare, combinate cu măsuri de taxe de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri.
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va realiza o analiză pentru a defini mai specific nivelul de taxare, în special pentru traficul greu, cu stimulente specifice pentru vehicule electrice/hibride, inclusiv pentru vehicule ușoare, calendarul introducerii graduale a acestor taxe, categoriile de vehicule care vor fi incluse în sistemul de taxare, nivelul de poluare al vehiculelor de pasageri, categoriile de drumuri și nivelul de acoperire al rețelei integrate de drumuri naționale din România”, se arată în PNRR.