Taxa de salubrizare creşte cu peste 200% în 2025. Cine va fi scutit de la plată

Taxa de salubrizare în municipiul Constanța, pentru anul 2025, a fost majorată de la 8 la 20 de lei pe lună de persoană. Decizia a fost luată azi de consilierii PSD și PNL.
Filip Stan
01 oct. 2024, 16:48
Taxa de salubrizare creşte cu peste 200% în 2025. Cine va fi scutit de la plată

Taxa de salubrizare a fost majorată de la 8 la 20 de lei pe lună de persoană, în Constanţa. Consilierii locali s-au întrunit luni, 30 septembrie, în ședință ordinară, pentru a supune la vot peste 60 proiecte de pe ordinea de zi. Ședința s-a desfășurat prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

Marcel Boloș, declarații privind taxele din 2025. „Ne restructurăm sistemul de cheltuieli publice și sistemul de cheltuieli al companiilor de stat și companiilor locale”

Printre acestea se numără și proiectul de hotărâre nr. 399/2024 privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare. Mai exact este vorba despre creșterea taxei de salubritate pentru populație de la 8 lei la 20 de lei/lună/persoană.

Așadar, o familie de 4 persoane va plăti 80 de pe lună, adică 960 de lei pe an.

”Știm că taxa de salubrizare din Constanța este printre cele mai mici din țară dar să o creștem cu peste 200% este nejustificat. Nu avem insulele ecologice digitalizate. Noi am făcut un amendament pentru creșterea de la 8 lei la 10 lei”, a declarat Florin Cocargeanu în presa locală.

În nota justificativă,  condilierii majoritari au spus că, de fapt, nu e vorba de o majorare, ci de o anulare a subvenției pe care Primăria o plătea către firma de salubritate. Cei de la Primărie spun că nu mai pot acoperi subvenția de 12 lei și drept urmare au pus în cârca cetățeanului întreaga taxă de salubritate, adică 20 de lei/persoană/lună.

Consilierii locali USR au depus un amendament prin care solicită stabilirea taxei de salubrizare în cuantum de 10 lei de persoană pe lună. Amendamentul a fost respins cu majoritate de voturi

”Amendamentul vizează scăderea taxei pentru mai multe categorii de persoane defavorizate dar și pentru seniorii Constanței. Există un OUG în acest sens. Ne dorim ca lunar să oferim un ajutor reprezentând 50% pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, pensionari, cei care au media sub salariul minim. Mai avem un amendament care face referire la scutiri de plată pentru veteranii de război, văduvele de război, mai multe categorii de instituții, fundațiile înființate prin testament, unele organizații și reprezentanții legali ai minorilor cu grad de handicap și invadilitate”, a comentat conislierul Costin Răsăuțeanu.

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Anunţ de ultimă oră făcut de Marcel Boloş

PSD a făcut mai multe amendamente care prevăd că mai multe categorii de persoane defavorizate vor plăti numai jumătate din taxă, restul de jumătate urmând să fie achitat din bugetul local la care contribuie constănțenii și firmele din municipiu. Este vorba, printre altele, despre persoanele cu handicap grav, veteranii de război, văduvele de război, instituțiile sau unitățile care funcționează în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, anumite fundații și organizații, reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav și accentuat.

Taxa de salubrizare în alte mari oraşe

În comparație, la Iași, unde este cel mai mare tarif din țară, cetățenii plătesc de aproape 5 ori mai mult decât constănțenii, 38 de lei pe lună de persoană. Și la Tulcea, taxa pentru gunoi este de 2 ori mai mare decât în Constanța, aproape 18 lei. La Oradea, cetățenii plătesc peste 31 de lei, iar în Timișoara, aproximativ 20 de lei. În Brașov, taxa ajunge la 26 de lei, în timp ce la Craiova este de 18 lei pe lună de persoană.

La Sibiu, în schimb, o persoană dintr-o locuință plătește 16 lei pe lună. Aici există trei tipuri de abonamente, iar fiecărei gospodării i-a fost alocat din oficiu abonamentul PRACTIC, după cum arată primăria. ECO și MAXI sunt celelalte tipuri de abonament.

Abonamentul ECO este mai ieftin, însă vine și cu anumite condiții: utilizatorii de la bloc să fie înscriși în programul “Reciclează Activ”, adică să predea 10 kg de deșeuri reciclabile (plastic, hârtie, metale neferoase) la orice colector autorizat, iar pentru cei de la case, să nu fi depășit 12 goliri ale pubelei de rezidual, în anul anterior, potrivit primăriei. Abonamentul MAXI vine cu mai multe ridicări ale gunoiului, însă este și mai scump, aproape 50 de lei pe lună.

În Cluj se merge pe principiul “plătești cât produci“, existând tarife distincte în funcție de fiecare serviciu. Nu există o taxă standard, după cum ne-au precizat reprezentanții primăriei. O situație asemănătoare este și la Reșița, unde există mai multe tarife distincte.

DailyBusiness
NU ajung veniturile de la o lună la alta! 99% dintre români lucrează PENTRU BANI!
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Afacerea cu care Mihai a dat lovitura în România. Face un produs unic în lume: ”Unii au râs de mine la început”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe benzină, taxați în plus în România. Se aplică de azi, 1 octombrie
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
Mugur Isărescu declară: ,,Dăm INFLAȚIA jos, fără să creăm recesiune”
Adevarul
După un an în armata lui Putin, un cetățean tadjik povestește cum îi păcălește Rusia pe mercenari
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
A început marele război. Imagini înfiorătoare cu ploaia de rachete. Video
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
Accident mortal în București! Un pieton a murit călcat de tramvai, pe linia 41
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Elena Udrea. Instanța Supremă a anunțat fix acum
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Marcel Ciolacu despre terenul de golf de la vila prezidențială din Neptun
MediaFlux
Se dau VOUCHERE de 660 de LEI! Românii care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov