Taxa de salubrizare creşte cu peste 200% în 2025. Cine va fi scutit de la plată

Taxa de salubrizare în municipiul Constanța, pentru anul 2025, a fost majorată de la 8 la 20 de lei pe lună de persoană. Decizia a fost luată azi de consilierii PSD și PNL.
Filip Stan
01 oct. 2024, 16:48
Taxa de salubrizare creşte cu peste 200% în 2025. Cine va fi scutit de la plată

Taxa de salubrizare a fost majorată de la 8 la 20 de lei pe lună de persoană, în Constanţa. Consilierii locali s-au întrunit luni, 30 septembrie, în ședință ordinară, pentru a supune la vot peste 60 proiecte de pe ordinea de zi. Ședința s-a desfășurat prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

Marcel Boloș, declarații privind taxele din 2025. „Ne restructurăm sistemul de cheltuieli publice și sistemul de cheltuieli al companiilor de stat și companiilor locale”

Printre acestea se numără și proiectul de hotărâre nr. 399/2024 privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare. Mai exact este vorba despre creșterea taxei de salubritate pentru populație de la 8 lei la 20 de lei/lună/persoană.

Așadar, o familie de 4 persoane va plăti 80 de pe lună, adică 960 de lei pe an.

”Știm că taxa de salubrizare din Constanța este printre cele mai mici din țară dar să o creștem cu peste 200% este nejustificat. Nu avem insulele ecologice digitalizate. Noi am făcut un amendament pentru creșterea de la 8 lei la 10 lei”, a declarat Florin Cocargeanu în presa locală.

În nota justificativă,  condilierii majoritari au spus că, de fapt, nu e vorba de o majorare, ci de o anulare a subvenției pe care Primăria o plătea către firma de salubritate. Cei de la Primărie spun că nu mai pot acoperi subvenția de 12 lei și drept urmare au pus în cârca cetățeanului întreaga taxă de salubritate, adică 20 de lei/persoană/lună.

Consilierii locali USR au depus un amendament prin care solicită stabilirea taxei de salubrizare în cuantum de 10 lei de persoană pe lună. Amendamentul a fost respins cu majoritate de voturi

”Amendamentul vizează scăderea taxei pentru mai multe categorii de persoane defavorizate dar și pentru seniorii Constanței. Există un OUG în acest sens. Ne dorim ca lunar să oferim un ajutor reprezentând 50% pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, pensionari, cei care au media sub salariul minim. Mai avem un amendament care face referire la scutiri de plată pentru veteranii de război, văduvele de război, mai multe categorii de instituții, fundațiile înființate prin testament, unele organizații și reprezentanții legali ai minorilor cu grad de handicap și invadilitate”, a comentat conislierul Costin Răsăuțeanu.

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Anunţ de ultimă oră făcut de Marcel Boloş

PSD a făcut mai multe amendamente care prevăd că mai multe categorii de persoane defavorizate vor plăti numai jumătate din taxă, restul de jumătate urmând să fie achitat din bugetul local la care contribuie constănțenii și firmele din municipiu. Este vorba, printre altele, despre persoanele cu handicap grav, veteranii de război, văduvele de război, instituțiile sau unitățile care funcționează în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, anumite fundații și organizații, reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav și accentuat.

Taxa de salubrizare în alte mari oraşe

În comparație, la Iași, unde este cel mai mare tarif din țară, cetățenii plătesc de aproape 5 ori mai mult decât constănțenii, 38 de lei pe lună de persoană. Și la Tulcea, taxa pentru gunoi este de 2 ori mai mare decât în Constanța, aproape 18 lei. La Oradea, cetățenii plătesc peste 31 de lei, iar în Timișoara, aproximativ 20 de lei. În Brașov, taxa ajunge la 26 de lei, în timp ce la Craiova este de 18 lei pe lună de persoană.

La Sibiu, în schimb, o persoană dintr-o locuință plătește 16 lei pe lună. Aici există trei tipuri de abonamente, iar fiecărei gospodării i-a fost alocat din oficiu abonamentul PRACTIC, după cum arată primăria. ECO și MAXI sunt celelalte tipuri de abonament.

Abonamentul ECO este mai ieftin, însă vine și cu anumite condiții: utilizatorii de la bloc să fie înscriși în programul “Reciclează Activ”, adică să predea 10 kg de deșeuri reciclabile (plastic, hârtie, metale neferoase) la orice colector autorizat, iar pentru cei de la case, să nu fi depășit 12 goliri ale pubelei de rezidual, în anul anterior, potrivit primăriei. Abonamentul MAXI vine cu mai multe ridicări ale gunoiului, însă este și mai scump, aproape 50 de lei pe lună.

În Cluj se merge pe principiul “plătești cât produci“, existând tarife distincte în funcție de fiecare serviciu. Nu există o taxă standard, după cum ne-au precizat reprezentanții primăriei. O situație asemănătoare este și la Reșița, unde există mai multe tarife distincte.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Taxă majorată pentru mașinile de după 2001. Toți proprietarii vor plăti. Intră în vigoare în aprilie 2025
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Prognoza meteo, 23 februarie. Primele semne de încălzire. Zonele în care cresc temperaturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară