Taxa de salubrizare, triplată la Sibiu. Membrii grupului „Stop monopol SOMA” organizează, duminică, la ora 15:00, un protest faţă de triplarea taxei.
Protestul va avea loc în Piaţa Mică din Sibiu şi are ca temă „Stop triplarea taxei de salubritate”.
În aproximativ o oră de la anunţ, peste 700 de persoane s-au arătat interesate şi aproape 100 au spus că vor participa la eveniment.
Dacă nou regulament de salubrizare va fi aprobat în şedinţa Consiliului Local Sibiu, cei care locuiesc singuri vor plăti cea mai mare taxă de salubrizare din ţară.
Taxa e de trei ori mai mare faţă de Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi.
Operatorul de salubritate din Sibiu, SOMA, care are sediul în Bacău, îşi doreşte schimbarea regulamentului actual, când plata se face per persoană, într-un tarif unic pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane care trăiesc în respectivul spaţiu, potrivit Mediafax.
Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toţi sibienii va fi de 430 de lei pe an (pentru anul 2021) – abonamentul Practic. Asta înseamnă 35,83 de lei pe lună pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deşi cantitatea lor de deşeuri nu s-a schimbat.
Familia formată din două persoane va plăti lunar 17,91 de lei/persoană, cu 5 lei mai mult decât o făceau până în prezent, respectiv 10 lei în plus pe lună per gospodărie.
Preţul noului abonament va aduce însă o scădere pentru familiile cu minim persoane. Un calcul simplu arată că o familie de 4 persoane plătea până acum 48 de lei pe lună, iar după intrarea în vigoare a noului regulament va plăti 35,83 de lei pe lună. Practic, într-un an, familia nu mai are taxă de salubrizare de peste 570 de lei, ci va plăti la fel ca cel singur, respectiv 430 de lei.
Mai puţin pot plăti sibienii doar din 2022, dacă în 2021 minim timp de 10 luni duc lunar la centre de colectare cel puţin un kilogram de deşeuri reciclabile.
Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, la Sibiu va fi cel mai mare tarif pentru salubritate din ţară.
Noul regulament este pus în dezbatere publică din 17 decembrie 2020 şi urmează să intre la votul CL Sibiu la şedinţa din ianuarie 2021.