Taxa de solidaritate ar urma să fie impusă pentru marile companii din România, 1% din cifra de afaceri, din anul 2023, informează surse politice. Măsura ar fi fost agreată deja de specialiști și urmează să fie supusă deciziei politice a conducerii coaliției de guvernare, a transmis Profit.ro.
330 de companii vor fi vizate de taxa de solidaritate, printre care: Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Carrefour, dar și antreprenori români, precum Frații Dedeman.
Anual, statul român ar urma să încaseze 1 miliard de euro de la companiile – gigant.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD, a recunoscut miercuri că taxa de solidaritate este pe agenda de discuții, dar nu a oferit detalii.
„Eu am zis, de exemplu, taxa de solidaritate există în Germania. Și nu știu dacă o avem. Este pe agenda de discuții și vom alege varianta cea mai bună. Exact cum este în Germania. Trebuie făcută o raportare între taxe și venituri”, a declarat liderul PSD.
Cei 1% vor fi direcționați către investiții în domenii prioritare precum sănătatea și educația, potrivit vicepremierului Kelemen Hunor, președinte al UDMR.
PSD și-a mai dorit să introducă taxa de solidaritate și în Guvernul cu ALDE, în 2017, dar inițiativa a fost respinsă de mediul de afaceri. La acea vreme, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, avea în plan ca taxa de solidaritate să fie de 2% din cifra de afaceri.
Actuala coaliție de guvernare a mai discutat anul trecut despre posibilitatea introducerii taxei de solidaritate. PSD și UDMR a susținut proiectul, în timp ce PNL s-a opus.
Rămâne de văzut ce decizie va lua coaliția. Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a transmis că se opune modificării sistemului de taxare a companiilor. În plus, fostul general a mai declarat că a discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal să facă în aşa fel încât „cota unică să fie într-adevăr cotă unică”.