Taxa de timbru pentru partaj, divorț și cereri familiale scade substanțial, potrivit unei legi din 2024

Legea nr. 268/2024 a adus reduceri majore și scutiri pentru taxele de timbru care se aplică în cazurile de partaj, divorț și alte cereri de natură familială.
Mircea Filipescu
17 nov. 2024, 23:46
Taxa de timbru pentru partaj, divorț și cereri familiale scade substanțial, potrivit unei legi din 2024

Legea nr. 268/2024 a adus reduceri majore și scutiri pentru taxele de timbru care se aplică în cazurile de partaj, divorț și alte cereri de natură familială. Astfel, începând din 3 noiembrie 2024, în baza Legii, se facilitează accesul justițiabililor la procesele de partaj judiciar și divorț în instanță.

Modificările introduse prin legea menționată anterior reduc taxele de timbru pentru cererile de partaj judiciar la jumătate din valoarea standard, menționează societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații. Ca urmare, acțiunile de stabilire a bunurilor comune, creanțelor între coproprietari și împărțirea masei partajabile au aucm un cost redus.

Citește și: Meseriile din România care duc la divorț. Distrug chiar și cele mai fericite căsnicii, sunt cele mai periculoase pentru cupluri

Taxa de timbru pentru partaj, divorț și cereri familiale, mai mică

Modificările introduse prin Legea nr. 268/2024 reduc taxele de timbru pentru cererile de partaj judiciar la jumătate din valoarea standard. Astfel, acțiunile de stabilire a bunurilor comune, creanțelor între coproprietari, reducerea liberalităților și împărțirea masei partajabile au acum un cost redus, ceea ce înseamnă un avantaj financiar important pentru persoanele implicate într-un partaj la divorț.

Astfel, noua lege vine cu vești bune pentru cei implicați în divoțuri. Asta, deoarece în prezent, pentru un divorț amiabil, costul taxei de timbru este redus la suma de 200 de lei, iar pentru cazuri mai complexe, taxa de timbru este de numai 50 de lei. Mai mult, cererile privind stabilirea domiciliului copilului, exercitarea autorității părintești, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere a copilului sau alte cereri de acest tip vor avea o taxă judiciară de timbru de doar 20 de lei fiecare.

Modificările au scopul de a face divorțul în instanță mai accesibil din punct de vedere financiar și de a permite o soluționare mai rapidă.

Un alt beneficiu al noii legi este redat de modificarea  procedurii de recuperare a cheltuielilor de judecată. Potrivit noilor reglementări, partea care pierde procesul va trebui să acopere toate cheltuielile suportate de partea câștigătoare. Asta înseamnă că, odată cu finalizarea procesului, cheltuielile de judecată pot fi recuperate, ceea ce oferă un suport financiar semnificativ pentru cei implicați în partaj, divorț sau alte litigii familiale.

Citește și: Actele necesare pentru un divorț la notar. Cei care vor să pună capăt relației conjugale într-un mod amiabil apelează la soluții rapide

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Cutremur în sistemul de pensii din România. Se majorează vârsta de pensionare, iar pensiile vor fi mai mici
Playtech.ro
Cum obții adeverința de stagiu de cotizare la pensie. Documentele necesare la Casa Națională de Pensii Publice pentru recalculare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Stațiunea-minune din România, unde se tratau conții maghiari. Abandonată de comuniști, a fost resuscitată de un tânăr român
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
România, lovită de un nou vortex polar! Ciclonul siberian a adus deja ninsori viscolite în mai multe zone
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Diana a murit într-un cumplit accident, lăsându-și fiul orfan de mamă. Ce a postat înainte pe rețelele de socializare sună ca o premoniție sumbră: “Eu sunt singura…”
MediaFlux
Taxele care se majorează de la 1 mai. Românii obligați să le plătească
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre