Aproape nicio taxă locală nu a rămas la nivelul de anul trecut. Primăria Sibiu propune creșterea taxei de salubrizare cu peste 40%: de la 500 la 700 de lei pe an, pentru o familie cu trei persoane sau mai mult. Executivul local a pus în consultare publică proiectul modificării Regulamentului taxei de salubrizare în municipiul Sibiu, principala modificare fiind valoarea acesteia: crește cu 40,71%. În justificarea scumpirii, Primăria arată că nivelul taxei de salubrizare se ajustează, de fapt, cu indicele total al prețurilor de consum calculat pe ultimii aproximativ patru ani.
Taxa de salubrizare în municipiul Sibiu are trei valori încadrate în tot atâtea tipuri de abonamente, stabilite în funcție de numărul de ridicări al deșeurilor menajere (cele care nu sunt reciclabile), dar și în funcție de numărul de persoane. Primăria Sibiu propune modificarea acestor tarife cu 40,71% începând cu luna următoare celei în care se aprobă o astfel de indexare.
Potrivit propunerilor făcute de reprezentanții Primăriei, cel mai ieftin abonament Eco, pentru o persoană, va crește de la 12 la 17 lei pe lună. Cel pentru două persoane va crește de la 24 la 34 de lei, iar cel pentru trei persoane sau mai mult, de la 31,5 la 44 de lei, lunar. Abonamentul Eco prevede o singură golire pe lună a pubelei pentru deșeurile reziduale, scroie Turnul Sfatului.
Potrivit Regulamentului de salubrizare, sibienii sunt automat încadrați la abonamentul Practic, în care sunt incluse două goliri pe lună a pubelei de deșeuri reziduale. Și pot trece la abonamentul Eco doar dacă în anul anterior s-au limitat la o golire lunară a deșeurilor (pentru cei care locuiesc la case) ori dacă în anul anterior au colectat zece kilograme de deșeuri reciclabile pe care le-au predat unui centru autorizat (pentru sibienii de la blocuri).
Taxele de salubrizare pentru sibienii încadrați la abonamentul Practic sunt propuse să crească de la 16 la 22,5 lei (pentru o locuință cu o persoană), de la 32 la 45 de lei (două persoane) și de la 42 la 59 de lei, pentru familiile cu trei sau mai mulți membri.
În fine, în cazul abonamentelor Maxi (trei goliri lunare ale pubelei pentru deșeurile reziduale), taxa de salubrizare are același nivel indiferent de numărul de persoane din locuință. Este propusă să crească de la 49,5 la 70 de lei pe lună.
Noile taxe propuse de Primăria Sibiu. Sursa: proiect de hotărâre
Aceste taxe sunt propuse să crească din luna următoare celei în care va fi, eventual, aprobat proiectul. Sibienii care au achitat, deja, în avans pe tot anul taxa de salubrizare vor trebui să achite, însă, diferențele. „Fără a fi percepute majorări de întârziere”, se mai arată în proiect.
Citește și Taxa de salubrizare: 1.777 de proprietari de imobile din Sibiu vor fi penalizați cu câte 1.008 lei. Au termen 60 de zile să clarifice situația
Bugetul salubrizării are o gaură de 8,7 milioane de lei
Reprezentanții administrației locale arată că această indexare se impune nu doar ca urmare a creșterii prețurilor în ultimii patru ani (actuala taxă a fost stabilită începând cu 1 februarie 2021), ci și ca urmare a dublării contribuției la economia circulară (este vorba de o taxă penalizatoare care se aplică la fiecare tonă de deșeu depozitată la groapa de gunoi; de la începutul anului trecut, valoarea acestei taxe s-a dublat, de la 80 la 160 de lei pe fiecare tonă, bani care trebuie achitați conform principiului „poluatorul plătește”).
Anul 2025 aduce scumpiri de taxe și impozite. Parcările, apa și salubritatea vor costa mult mai mult
Ceea ce se mai arată în raportul care însoțește propunerea de indexare a taxei este faptul că, în ultimii ani, activitatea de colectare, transport, sortare și depozitare a deșeurilor în municipiul Sibiu a fost una în pierdere. „În prezent se încasează un deficit de încasare de 8,7 milioane de lei. Facem precizarea că pentru serviciile de salubrizare se achită lunar în jur de patru milioane de lei”, se arată în raportul de specialitate.
Potrivit acestuia, în 2023 din municipiul Sibiu au fost colectate 53.276 de tone de deșeuri. Raportat la aceste cantități, Primăria Sibiu estimează că anul acesta costul salubrizării (a nu se confunda cu măturatul și stropitul străzilor, deszăpezire etc) va ajunge la 51,9 milioane de lei. „Din această sumă, un procent de 25% revine persoanelor juridice”.
Sibienii care au sugestii sau opinii referitoare la acest proiect sunt invitați să le transmită în atenția Primăriei Sibiu în scris, până cel mai târziu în data de 29 ianuarie 2025. Propunerile pot fi trimise fie prin mail ([email protected]), fie depuse lectric la sediul Primăriei.
Alte modificări: imobile mixte, saci personalizați și în afara centrului
Regulamentul referitor la taxa de salubrizare din municipiul Sibiu ar urma să fie modificat și în ceea ce privește alte aspecte decât nivelul taxei.
Astfel, noul regulament va include „în definiția imobilului a destinației mixte (folosit atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial) și precizarea faptului că pentru aceste imobile proprietarii vor completa câte o declarație pentru fiecare utilizator casnic și non-casnic aflat în respectivele imobile, taxa de salubrizare fiind datorată pentru fiecare utilizator astfel de declarat).
Pentru imobilele nelocuite sau nefuncționale nu va mai trebui depusă în fiecare an câte o declarație în vederea scutirii de taxe, mai prevede noul regulament, care introduce posibilitatea utilizării de saci personalizați pentru deșeurile reziduale și biodegradabile și în afara zonei centrale (până acum, saci personalizați puteau folosi doar agenții economici din centrul istoric, sub motivul lipsei de spații).
Lista modificărilor include și clarificarea situației în care un recipient dintr-un condominiu poate fi folosit de mai mulți utilizatori sau clarificarea modului în care sunt calculate majorările de întârziere la depunerea declarațiilor.