Taxă nouă de la 1 ianuarie 2025. Proprietarii de mașini din Constanța vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani pentru a plăti parcarea pe domeniul public. Mai exact, începând cu data de 1 ianuarie 2025, locuitorii din Constanța care dețin mașini, dar nu au un loc de parcare rezervat, vor fi obligați să plătească o taxă anuală de 200 de lei. De menționat este că această taxă se va aplica indiferent de locul în care își parchează autoturismele pe domeniul public.
Mai mult, este important de precizat și faptul că taxa nu va scuti șoferii de plata parcărilor amenajate în funcție de zona în care aceștia își lasă mașinile. Însă, aceia care au deja locuri rezervate pentru parcarea rezidențială vor beneficia de o scutire, dar cu o condiție.
Mai exact, șoferii care au un loc de parcare rezervat vor fi scutiți de taxa de 200 de lei, dar aceștia vor plăti o sumă mai mare pentru rezervarea locului lor. Pentru ei, taxa anuală pentru un loc de parcare rezidențial va ajunge la 500 de lei, față de 255 de lei cât era în 2024. Aceasta schimbare îi va afecta pe toți cei care beneficiază de locuri rezervate în zonele rezidențiale din oraș.
Ei bine, așa cum era de așteptat, constănțenii nu au fost prea fericiți atunci când au aflat că trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare. Noile reglementări au stârnit nemulțumiri.
„E obligatoriu? Nu aș fi de acord, dar asta e situația în momentul de față. Avem două mașini. Dacă o să fie mai multe locuri de parcare, o să fie bine. Dacă nu, oricum plătim sau vindem mașina”; „Primăria nu ar trebui să asigure locuri de parcare suficiente ca să perceapă această taxă? O taxă pe care o consider abuzivă totuși”, spun constănțenii, potrivit capital.ro.
Primăria Sectorului 4 din Capitală intenţionează să introducă o taxă de dezvoltare urbană pentru proprietarii de autovehicule care locuiesc în acest sector, iar valoarea acesteia va fi de 540 de lei pe an pentru fiecare autovehicul. Primăria precizează că în acest mod încearcă să descurajeze achiziţia de noi autovehicule pentru cei care nu au un loc de parcare. Proiectul ar urma să fie discutat în şedinţa Consiliului Local de joi, 12 decembrie.
Primăria Sectorului 4 propune Consiliului Local un proiect de hotărâre privind introducerea unei taxe de dezvoltare urbană. Aceasta ar urma să fie achitată de către deţinătorii de autovehicule, aflaţi în evidenţele Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, care nu deţin un spaţiu în proprietate sau în folosinţă pe durata întregului an calendaristic, având destinaţia de parcaj şi prevăzut ca atare în autorizaţia de construire sau documentaţiile de urbanism.
Taxa va fi în valoare de 540 de lei/an/autovehicul, scrie News.ro.
Proiectul de hotărâre prevede că dacă un proprietar de autovehicul dobândeşte un loc de parcare în cursul anului, acesta este obligat să achite taxa proporţional cu perioada în care nu a deţinut un loc de parcare.
Taxa ar uma să intre în vigoare de 1 ianuarie 2025 şi va fi aplicată pe o perioadă de zece ani. Primăria Sectorului 4 susţine că instituirea acestei taxe va duce la descurajarea cumpărării de autovehicule pentru persoanele care nu au un loc de parcare şi îi va încuraja pe locuitori să utilizeze mijoacele de transport alternative.
„Potrivit ultimelor situaţii analizate, în Sectorul 4, s-a constatat existenţa unui număr de aproximativ 182.000 de autovehicule înmatriculate şi 67.303 de locuri de parcare (dintre care circa 9.500 parcări publice). Această împrejurare relevă faptul că mai bine de 100.000 de locuitori nu deţin un loc de parcare, fiind nevoiţi să staţioneze pe trotuar, spaţii verzi sau carosabil”, a precizat Primăria Sectorului 4.
Consilierii locali ai AUR din Consi au anunțat că solicită retragerea de pe ordinea de zi a Consiliului Local Sector 4 a acestui proiect iniţiat de primarul Daniel Băluţă, pe care îl consideră abuziv, nelegal şi imoral. „Pretinsa justificare a acestei taxe este finanţarea construcţiei unei parcări supraetajate pe Şoseaua Olteniţei, al cărei cost astronomic se ridică la 37 de milioane de euro, echivalentul a 128.000 de euro pentru fiecare loc de parcare. Această sumă depăşeşte preţul unui apartament în Bucureşti. Este inacceptabil ca în loc să se concentreze pe proiecte sociale reale, administraţia să încerce să scoată bani din buzunarul cetăţenilor pentru a finanţa proiecte cu preţuri nejustificat de mari”, au anunțat consilierii AUR care au precizat că se vor opune dacă proiectul va fi supus la vot.
Românii care stau la bloc și mai au și mașină au șanse duble să-și ia amendă fără ca măcar să aibă habar că au comis o eroare. Există o regulă clară, pe care nu ți-o spune nimeni, în general, care îți aduce o amendă de până la 1.000 de lei. Cu siguranță, orice șofer a procedat astfel, măcar o dată în viața sa. Este vorba de parcarea pe locul veciunului. Nu contează că ai lăsat-o 5 minute cât ai avut treabă, o oră, două sau o noapte şi ai lăsat şi un număr de telefon în parbriz. Nu este proprietatea ta, sunt oameni care chiar plătesc pentru a avea un astfel de beneficiu, iar legea este extrem de clară.
Amenda pentru oparcarea greşită la bloc pornește de la 200 și ajunge până la 1.000 de lei. Problema cea mare: te poți trezi în situația în care îți este și ridicată mașina, iar costul va deveni cu mult mai mare, pentru că vei deconta şi transportul şi „cazarea” pe zile, plus că vei fi nevoit să o cauţi undeva la marginea oraşului .
Un alt gest care te poate face să rămâi fără bani de sărbători: să-ți speli mașina pe domeniul public, la bloc. Înseamnă că nu ai dreptul să iei buretele și găleata cu apă nici în fața blocului. Mai bine optezi pentru o spălătorie, dacă nu vrei să plătești 500 de lei amendă. Dacă știi că ai și vecini „prietenoși” care abia așteaptă să te spună, ai toate șansele să te trezești cu Poliția.
O altă faptă pentru care poți să-ți iei chiar o amendă de 2.000 de lei este să blochezi căile de acces. Astfel de cazuri sunt mai rare, dar dacă ești într-o situație de acest fel, poți chiar și să rămâi fără mașină.
În funcție de abaterile de la Codul Rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:
De exemplu, pentru neacordarea de prioritate pietonilor sau cicliștilor, șoferii vor fi amendați cu până la 825 lei. Pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h, conducătorii auto vor fi sancționați cu amendă între 1.485 și 3.300 lei. În prezent, amenda pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h este de maximum 2.900 de lei.
Parcarea neregulamentară se incadreaza in clasa I de sanctiuni, fiind sanctionata cu 2 sau 3 puncte-amenda, respectiv cu o amenda de 290 lei sau 435 lei. De la 1 ianurie 2024, șoferii vor primi o amendă de 330 lei sau 495 lei.