Șoferii din România sunt adesea confuzi când vine vorba de plata rovinietei, taxa obligatorie pentru utilizarea drumurilor naționale, europene și autostrăzilor.
Mulți nu sunt conștienți de faptul că neplata acesteia poate atrage sancțiuni, chiar și în absența unei opriri de către poliție. Dar, cât timp ai de fapt la dispoziție pentru a circula fără rovinietă înainte de a fi amendat?
Rovinieta este obligatorie pentru toate tipurile de vehicule
Indiferent dacă conduci o mașină, o motocicletă, un camion sau chiar un vehicul agricol, rovinieta este esențială. Inclusiv autoturismele electrice trebuie să achite această taxă. Prețul variază în funcție de tipul de vehicul, iar valabilitatea rovinietei este importantă. Mulți șoferi însă uită să verifice termenul de expirare și pot ajunge în fața unor sancțiuni fără a ști că au circulat fără rovinietă.
Taxa se aplică pe drumurile naționale, autostrăzi și drumuri europene. Există chiar camere inteligente, administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care pot detecta vehiculele care nu au rovinieta valabilă.
Recent, un proiect de lege, ce urmează să intre în vigoare în 2026, aduce o schimbare importantă pentru șoferi. Conform Legii 275/2024, șoferii vor putea plăti rovinieta până la ora 24 a zilei următoare efectuării călătoriei, evitând astfel amenda. Totuși, până atunci, regula rămâne că taxa trebuie plătită înainte de a porni la drum. Această măsură, care va intra în vigoare în 2026, nu se aplică momentan.
Cu toate acestea, există o excepție importantă care ajută șoferii care au uitat să-și achite taxa de drum înainte de a pleca. Conform CNAIR, dacă un șofer cumpără rovinieta în aceeași zi în care a fost surprins de camerele de monitorizare, nu va fi sancționat. Este o excepție care vine în sprijinul celor care au omis să își achite taxa de drum din diverse motive, fie că nu au avut posibilitatea de a o achiziționa sau pur și simplu au uitat.
Așadar, șoferii uituci au la dispoziție maxim cel mult 24 de ore să achite rovinieta (asta în situația în care au plecat la drum imediat după miezul nopții; dacă pleacă la drum după prânz au timp sub 12 ore ș.a.m.d).
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a explicat: „Dacă șoferul își va cumpăra rovinieta în ziua în care a fost înregistrat de camerele CNAIR că a circulat pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe, nu va fi sancționat.”.
400 de radare fixe vor fi montate pe DN1, autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța și alte drumuri naționale cu risc ridicat de accidente
În curând, amenzile pentru viteză vor fi trimise direct acasă, așa cum se întâmplă deja în țările europene: 400 de radare fixe vor fi montate pe DN1 – drumul către munte, autostrăzile A1 și A2 și pe celelalte drumuri naționale cu risc ridicat de accidente.
CNAIR caută cea mai bună ofertă. Noile radare fixe vor stabili nu doar câți km la oră are un autovehicul, ci vor identifica și numărul de înmatriculare și figura șoferului.
În această perioadă, când românii sunt în vacanța de Paște, 1.100 de radare sunt pe străzi. Vitezomanii sunt sancționați conform legii. Însă, în curând, cei care apasă prea mult pe pedala de accelerație vor fi luați în vizor nu doar de aparatele mobile, folosite de agenții de la Rutieră.
Cele 400 de radare fixe vor fi instalate pe drumurile naționale din toată țara, acolo unde este ridicat riscul de accidente: pe DN1 – drumul spre munte, DN2 – drumul spre Moldova, DN6 în sudul României și DN7 pe Valea Oltului. Totodată, radarele vor fi montate și pe cele mai circulate autostrăzi, A1 – București – Pitești și A2 București – Constanța, potrivit observatornews.ro.
Toate drumurile importante vor fi împânzite cu radare, iar dispozitivele vor fi montate pe pasarele, grinzi și suporturi metalice. Radarele vor fi folosite de Poliția Română, explică Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR):
Nu vor fi folosite de CNAIR, ci de Poliția Română. Poliția rutieră este cea care va beneficia de aceste date, va constitui procesele verbale și va trimite ulterior acasă, contravenienților aceste procese verbale, în vederea plății amenzilor.
CNAIR va semna contractul anul acesta, apoi urmează implementarea. Cele 400 de radare fixe vor fi montate pe drumurile naționale din România până la jumătatea anului 2026. Contractul are o valoare de 83 de milioane de lei.
Amintim că, de la începutul anului 2025, din momentul în care a fost implementat sistemul E-sigur (radare pe trepied), oamenii legii au prins peste 6.600 de vitezomani.