Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Ai auzit vreodată de ”taxe pe lux”? Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit.
Filip Stan
25 iul. 2024, 11:58
Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Taxa pe lux a intrat în vigoare! Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit. Așa numita „taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

Te-ar putea interesa și Taxa pe lux, impusă de PSD la guvernare, a intrat în vigoare: cei care dețin vile şi limuzine scumpe vor plăti o suprataxare de 0,3%

Așa numita ”taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

După introducerea așa-numitei „taxe pe lux” în Legea 296/2023, la începutul lunii a fost publicat Ordinul nr. 3.738 din 9 iulie 2024, emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care detaliază și reglementează condițiile utilizării formularului 216, destinat declarării impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Având în vedere marjele de impozitare, Ziare.com s-a consultat cu specialistul în fiscalitate Adrian Bența pentru a răspunde unor cazuri particulare în aplicarea legii, în ajunul depunerii declarației obligatorii.Unul din aceste cazuri se referă la modalitatea de calcul a impozitului în cazul în care imobilul în cauză este deținut de mai mulți proprietari.Economistul a confirmat că, de cele mai multe ori, co-proprietatea este dată de deținerea în comun a unei locuințe de soți.

„Se analizează imobilul. Faptul generator al obligației plății este existența imobilului cu valoare mai mare de 2,5 milioane de lei, iar valoare este cea care în evidență Primăria. Se plătește proporțional de fiecare dintre proprietari și se declară până în 30 septembrie, prin depunerea la organul fiscal central, la ANAF și nu la Primărie deci, a unei declarații de impozitare – Formularul 216”, a explicat Adrian Bența.

Exemplu de calcul: Costul total al impozitului se împarte între co-proprietariEconomistul a lucrat cu un exemplu concret.

Doi soți care dețin împreună o vilă de 3 milioane de lei. Valoarea impozabilă, baza de calcul a impozitării, este de 500.000 de lei, ce depășește 2,5 milioane de lei. Impozitul este astfel 500.000 lei * 0,3%, și anume 1.500 de lei.

Atât soțul, cât și soția, co-proprietari ai imobilului, trebuie să depună la ANAF Declarația 216. În formatul tipizat este specificat procentul de deținere, asta însemnând că acea sumă de 1.500 de lei va trebui plătită 750 de lei de soț și 750 de lei de soție.Cum se completează formularul 216, conform Digi24.ro.

Ce trebuie să știi

Formularul 216 trebuie completat de persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în România cu o valoare impozabilă ce depășește 2.500.000 lei și de persoanele fizice sau juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Declarația pentru clădiri trebuie depusă până la 30 septembrie, iar pentru autoturisme până la 31 decembrie ale anului fiscal curent.

Completarea se face online, utilizând un program de asistență pus la dispoziție gratuit de ANAF și transmisă electronic către autoritatea fiscală central și se păstrează în dosarul fiscal al contribuabilului.

Pe lângă cele precizate anterior, instrucțiunile pentru completarea formularului 216 includ detalii despre identificarea contribuabilului, raportarea anuală a bunurilor impozabile și calculul impozitului datorat.

De asemenea, formularul acoperă atât bunurile imobile, cât și pe cele mobile, specificând informații precise despre fiecare bun impozabil, cum ar fi adresa clădirilor, numerele cadastrale, valoarea impozabilă și cotele deținute.

Cât despre autoturisme, pentru acestea se solicită informații despre numărul de identificare și valoarea de achiziție a fiecărui vehicul.

Contribuabilii trebuie să completeze informații despre clădirile rezidențiale pe care le dețin, inclusiv adresa exactă a fiecărei clădiri, numărul cadastral atribuit de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și cota de deținere a fiecărei clădiri.

Valoarea impozabilă a clădirii, calculată conform articolului 457 din Codul fiscal, trebuie să fie înscrisă în formular.

Această valoare se reduce cu un plafon neimpozabil de 2.500.000 lei pentru a se obține baza de impozitare. Impozitul datorat este calculat aplicând o cotă de 0,3% asupra bazei de impozitare.

Valoarea de achiziție a fiecărui autoturism este înscrisă în formular, iar aceasta se reduce cu un plafon neimpozabil de 375.000 lei pentru a determina baza de impozitare.

Citește și Guvernul pregătește un mega-pachet de taxe. Ce impozite vor avea românii și cu cât va crește TVA-ul în 2025

Impozitul datorat se calculează aplicând aceeași cotă de 0,3% asupra bazei de impozitare, iar în ambele secțiuni, impozitul datorat este determinat prin aplicarea cotei de impozitare asupra valorii impozabile care depășește plafonul neimpozabil stabilit de lege, după cum a exemplificat și economistul mai sus.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!