Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Ai auzit vreodată de ”taxe pe lux”? Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit.
Filip Stan
25 iul. 2024, 11:58
Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Taxa pe lux a intrat în vigoare! Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit. Așa numita „taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

Te-ar putea interesa și Taxa pe lux, impusă de PSD la guvernare, a intrat în vigoare: cei care dețin vile şi limuzine scumpe vor plăti o suprataxare de 0,3%

Așa numita ”taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

După introducerea așa-numitei „taxe pe lux” în Legea 296/2023, la începutul lunii a fost publicat Ordinul nr. 3.738 din 9 iulie 2024, emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care detaliază și reglementează condițiile utilizării formularului 216, destinat declarării impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Având în vedere marjele de impozitare, Ziare.com s-a consultat cu specialistul în fiscalitate Adrian Bența pentru a răspunde unor cazuri particulare în aplicarea legii, în ajunul depunerii declarației obligatorii.Unul din aceste cazuri se referă la modalitatea de calcul a impozitului în cazul în care imobilul în cauză este deținut de mai mulți proprietari.Economistul a confirmat că, de cele mai multe ori, co-proprietatea este dată de deținerea în comun a unei locuințe de soți.

„Se analizează imobilul. Faptul generator al obligației plății este existența imobilului cu valoare mai mare de 2,5 milioane de lei, iar valoare este cea care în evidență Primăria. Se plătește proporțional de fiecare dintre proprietari și se declară până în 30 septembrie, prin depunerea la organul fiscal central, la ANAF și nu la Primărie deci, a unei declarații de impozitare – Formularul 216”, a explicat Adrian Bența.

Exemplu de calcul: Costul total al impozitului se împarte între co-proprietariEconomistul a lucrat cu un exemplu concret.

Doi soți care dețin împreună o vilă de 3 milioane de lei. Valoarea impozabilă, baza de calcul a impozitării, este de 500.000 de lei, ce depășește 2,5 milioane de lei. Impozitul este astfel 500.000 lei * 0,3%, și anume 1.500 de lei.

Atât soțul, cât și soția, co-proprietari ai imobilului, trebuie să depună la ANAF Declarația 216. În formatul tipizat este specificat procentul de deținere, asta însemnând că acea sumă de 1.500 de lei va trebui plătită 750 de lei de soț și 750 de lei de soție.Cum se completează formularul 216, conform Digi24.ro.

Ce trebuie să știi

Formularul 216 trebuie completat de persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în România cu o valoare impozabilă ce depășește 2.500.000 lei și de persoanele fizice sau juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Declarația pentru clădiri trebuie depusă până la 30 septembrie, iar pentru autoturisme până la 31 decembrie ale anului fiscal curent.

Completarea se face online, utilizând un program de asistență pus la dispoziție gratuit de ANAF și transmisă electronic către autoritatea fiscală central și se păstrează în dosarul fiscal al contribuabilului.

Pe lângă cele precizate anterior, instrucțiunile pentru completarea formularului 216 includ detalii despre identificarea contribuabilului, raportarea anuală a bunurilor impozabile și calculul impozitului datorat.

De asemenea, formularul acoperă atât bunurile imobile, cât și pe cele mobile, specificând informații precise despre fiecare bun impozabil, cum ar fi adresa clădirilor, numerele cadastrale, valoarea impozabilă și cotele deținute.

Cât despre autoturisme, pentru acestea se solicită informații despre numărul de identificare și valoarea de achiziție a fiecărui vehicul.

Contribuabilii trebuie să completeze informații despre clădirile rezidențiale pe care le dețin, inclusiv adresa exactă a fiecărei clădiri, numărul cadastral atribuit de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și cota de deținere a fiecărei clădiri.

Valoarea impozabilă a clădirii, calculată conform articolului 457 din Codul fiscal, trebuie să fie înscrisă în formular.

Această valoare se reduce cu un plafon neimpozabil de 2.500.000 lei pentru a se obține baza de impozitare. Impozitul datorat este calculat aplicând o cotă de 0,3% asupra bazei de impozitare.

Valoarea de achiziție a fiecărui autoturism este înscrisă în formular, iar aceasta se reduce cu un plafon neimpozabil de 375.000 lei pentru a determina baza de impozitare.

Citește și Guvernul pregătește un mega-pachet de taxe. Ce impozite vor avea românii și cu cât va crește TVA-ul în 2025

Impozitul datorat se calculează aplicând aceeași cotă de 0,3% asupra bazei de impozitare, iar în ambele secțiuni, impozitul datorat este determinat prin aplicarea cotei de impozitare asupra valorii impozabile care depășește plafonul neimpozabil stabilit de lege, după cum a exemplificat și economistul mai sus.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!