Taxa pe lux, varianta finală pe care Ciolacu își asumă răspunderea. Cât vor plăti în plus bogații României

Mult discutata ”taxă pe lux” propusă de coaliția de guvernare pare să fi căpătat forma finală, după ce a fost din nou supusă discuției în ședința de guvern de luni.
Mircea Filipescu
26 sept. 2023, 08:26
Taxa pe lux, varianta finală pe care Ciolacu își asumă răspunderea. Cât vor plăti în plus bogații României

Ultima variantă a ”taxei pe lux” vine cu o nouă scădere a impozitului suplimentar pe care va trebui să îl plătească proprietarii de imobile scumpe, cărora li se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei.

În cazul proprietăţilor reprezentând autoturisme, acesta se va determina prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei. Conform documentului care justifică actul normativ, guvernanții susțin că prin cadrul legal fiscal în vigoare în prezent nu se reglementează impozitarea deținerii unor bunuri imobile și mobile de valoare mare, în alte state existând astfel de prevederi, conform Ziare.com.

O altă justificare adusă măsurii se referă la constrângerile de natură bugetară atât în momentul de față, cât și în ceea ce privește viitorul apropiat, în considerarea cărora pot fi avute în vedere astfel de măsuri fiscale.

Ce fel de imobile și autoturisme sunt vizate de taxa pe lux

Conform legii care se află în prezent în drum spre dezbatere parlamentară înainte de promulgare, sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili:

a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;

b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

O distincție făcută din start de guvernanți e faptul că impozitul special pe locuințe se aplică doar pentru persoane fizice, în timp ce impozitul special pe mașini se va aplica și pentru persoane juridice.

În ceea ce privește bunurile mobile, acesta se va aplica doar clădirilor rezidențiale (adică de locuit), a căror valoare declarată la taxe locale depășește 2,5 milioane lei. Terenurile nu intră în calculul plafonului și se vor impozita separat în funcție de criterii deferite, precum rang, suprafață etc.

Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Cum se calculează ”taxa pe lux”

Cota de impozitare Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează în funcție de încadrarea în categoriile menționate mai sus, după cum urmează:

a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;

b) în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Contribuabilii vizați de criteriile menționate sunt obligați să calculeze și să declare impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, după cum urmează:

– până la data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul contribuabilului, în cazul proprietarilor de imobile.

– până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul/sediul contribuabilului, în cazul proprietarilor de mașini.

Citește și: Tichete de masă 2024, vouchere de vacanţă 2024. Schimbare de ultimă urmă la Guvern, ajutorul se plăteşte pe carduri restricţionate

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'