Taxa pe stâlp 2025, modificată de Guvern. Noile tarife şi norme de aplicare vor fi aprobate în şedinţa de joi

Noile norme de aplicare urmează să fie făcute publice oficial după aprobarea în ședința de Guvern, programată pentru joi. Cele două niveluri de taxare vor fi de 0,5%, și de 0,25%, aceasta fiind noutatea. Prevederea apare în noua formă de OUG care se discută acum în Comisia de dialog social de la Finanțe.
Filip Stan
02 apr. 2025, 20:01
Taxa pe stâlp 2025, modificată de Guvern. Noile tarife şi norme de aplicare vor fi aprobate în şedinţa de joi

Taxa pe stâlp 2025. Guvernul va aproba în ședința de joi normele de aplicare pentru controversata „taxă pe stâlp”, potrivit unor surse guvernamentale. Față de forma inițială, nivelul impozitului va fi redus semnificativ, atât pentru companiile private, cât și pentru instituțiile publice.

Astfel, taxa va fi stabilită la 0,5% din valoarea construcțiilor speciale în cazul entităților private, respectiv 0,25% pentru instituțiile de stat. În forma inițială, prezentată public în urmă cu câteva săptămâni, se preconiza un nivel dublu: 1% pentru mediul privat și 0,5% pentru sectorul public, anunţă economica.net.

Ministerul Finanțelor susține că, în ciuda reducerii cotei de impozitare, veniturile generate de această taxă vor depăși un miliard de lei anual. Argumentul autorităților este că baza de impunere rămâne una extinsă, iar reglementările vor fi aplicate unitar și eficient, evitând excepțiile care ar fi diminuat substanțial potențialul de colectare.

Taxa pe construcții speciale, cunoscută și ca „taxa pe stâlp”, a fost introdusă inițial în 2014, ca măsură de creștere a veniturilor bugetare, și a fost ulterior eliminată. Reintroducerea sa este parte a unui pachet mai amplu de consolidare fiscală, în contextul angajamentelor asumate de România în fața partenerilor internaționali și a deficitului bugetar în creștere.

Noile norme de aplicare urmează să fie făcute publice oficial după aprobarea în ședința de Guvern, programată pentru mâine.

Impozitul pe construcții anual se calculează astfel:

a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a construcțiilor, altele decât cele prevăzute la lit. b), pentru care nu se datorează impozit pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului/taxei pe clădiri, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții;

b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii construcțiilor din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, în cazul celor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții, pentru care nu se datorează taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea taxei pe clădiri. În acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi pe val până pe 1 mai. Cinci nativi sunt în culmea fericirii
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte