Taxa pe stâlp 2025, modificată de Guvern. Noile tarife şi norme de aplicare vor fi aprobate în şedinţa de joi

Noile norme de aplicare urmează să fie făcute publice oficial după aprobarea în ședința de Guvern, programată pentru joi. Cele două niveluri de taxare vor fi de 0,5%, și de 0,25%, aceasta fiind noutatea. Prevederea apare în noua formă de OUG care se discută acum în Comisia de dialog social de la Finanțe.
Filip Stan
02 apr. 2025, 20:01
Taxa pe stâlp 2025, modificată de Guvern. Noile tarife şi norme de aplicare vor fi aprobate în şedinţa de joi

Taxa pe stâlp 2025. Guvernul va aproba în ședința de joi normele de aplicare pentru controversata „taxă pe stâlp”, potrivit unor surse guvernamentale. Față de forma inițială, nivelul impozitului va fi redus semnificativ, atât pentru companiile private, cât și pentru instituțiile publice.

Astfel, taxa va fi stabilită la 0,5% din valoarea construcțiilor speciale în cazul entităților private, respectiv 0,25% pentru instituțiile de stat. În forma inițială, prezentată public în urmă cu câteva săptămâni, se preconiza un nivel dublu: 1% pentru mediul privat și 0,5% pentru sectorul public, anunţă economica.net.

Ministerul Finanțelor susține că, în ciuda reducerii cotei de impozitare, veniturile generate de această taxă vor depăși un miliard de lei anual. Argumentul autorităților este că baza de impunere rămâne una extinsă, iar reglementările vor fi aplicate unitar și eficient, evitând excepțiile care ar fi diminuat substanțial potențialul de colectare.

Taxa pe construcții speciale, cunoscută și ca „taxa pe stâlp”, a fost introdusă inițial în 2014, ca măsură de creștere a veniturilor bugetare, și a fost ulterior eliminată. Reintroducerea sa este parte a unui pachet mai amplu de consolidare fiscală, în contextul angajamentelor asumate de România în fața partenerilor internaționali și a deficitului bugetar în creștere.

Noile norme de aplicare urmează să fie făcute publice oficial după aprobarea în ședința de Guvern, programată pentru mâine.

Impozitul pe construcții anual se calculează astfel:

a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a construcțiilor, altele decât cele prevăzute la lit. b), pentru care nu se datorează impozit pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului/taxei pe clădiri, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții;

b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii construcțiilor din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, în cazul celor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții, pentru care nu se datorează taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea taxei pe clădiri. În acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere.

 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)