Taxa pe stâlp 2025. Guvernul va aproba în ședința de joi normele de aplicare pentru controversata „taxă pe stâlp”, potrivit unor surse guvernamentale. Față de forma inițială, nivelul impozitului va fi redus semnificativ, atât pentru companiile private, cât și pentru instituțiile publice.
Astfel, taxa va fi stabilită la 0,5% din valoarea construcțiilor speciale în cazul entităților private, respectiv 0,25% pentru instituțiile de stat. În forma inițială, prezentată public în urmă cu câteva săptămâni, se preconiza un nivel dublu: 1% pentru mediul privat și 0,5% pentru sectorul public, anunţă economica.net.
Ministerul Finanțelor susține că, în ciuda reducerii cotei de impozitare, veniturile generate de această taxă vor depăși un miliard de lei anual. Argumentul autorităților este că baza de impunere rămâne una extinsă, iar reglementările vor fi aplicate unitar și eficient, evitând excepțiile care ar fi diminuat substanțial potențialul de colectare.
Taxa pe construcții speciale, cunoscută și ca „taxa pe stâlp”, a fost introdusă inițial în 2014, ca măsură de creștere a veniturilor bugetare, și a fost ulterior eliminată. Reintroducerea sa este parte a unui pachet mai amplu de consolidare fiscală, în contextul angajamentelor asumate de România în fața partenerilor internaționali și a deficitului bugetar în creștere.
Noile norme de aplicare urmează să fie făcute publice oficial după aprobarea în ședința de Guvern, programată pentru mâine.
Impozitul pe construcții anual se calculează astfel:
a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a construcțiilor, altele decât cele prevăzute la lit. b), pentru care nu se datorează impozit pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului/taxei pe clădiri, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții;
b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii construcțiilor din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, în cazul celor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții, pentru care nu se datorează taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea taxei pe clădiri. În acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere.