O taxă la intrarea în oraşul cu 1,6 milioane de locuitori ‘este una dintre măsurile aflate pe masă‘, a spus Ada Colau la televiziunea locală. Oraşul, care nu respectă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în ceea ce priveşte poluarea aerului, va limita deja semnificativ traficul începând cu 1 ianuarie 2020. De la această dată, cele mai poluante vehicule (vehicule pe benzină fabricate înainte de 2000 şi maşinile diesel fabricate înainte de 2006) nu vor mai avea dreptul să circule într-o mare parte a oraşului în timpul săptămânii. Potrivit primăriei, această măsură va afecta până la 125.000 de vehicule şi ar trebui să reducă poluarea cu 15% până în 2024.
‘Însă s-ar putea să nu fie suficient. Şi va trebui să studiem alte măsuri, precum taxa de congestionare a traficului‘, a adăugat Ada Colau, fără a oferi alte detalii cu privire la momentul şi modul în care ar putea fi aplicată o astfel de măsură. Potrivit celui mai recent raport al primăriei oraşului Barcelona privind sănătatea publică, care datează din 2017, oraşul depăşeşte din 2002 nivelul particulelor fine stabilit de OMS şi cel al dioxidului de carbon stabilit de Bruxelles.
Autorii acestui raport au calculat că poluarea a provocat în medie 424 de decese premature pe an în acest oraş în perioada 2010-2017.