Taxă pentru centralele de apartament. Comisia Europeană va prezenta în această vară un plan de măsuri pentru a ajunge la ţinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
„Exista discuţii şi mă aştept ca o astfel de taxă să fie introdusă în toată Europa, probabil înainte de 2025-2026. Deja există în câteva state membre ale UE, Germania, Polonia”, a declarat Răzvan Nicolescu, Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, potrivit stirileprotv.ro.
„Cred că trebuie să avem în vedere că România, în ultimii 30 de ani, a avut o politică puternică pro-instalare gaz pentru încălzire. O posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleti. Sistemul care rămâne este încălzirea electrică, dar este mult mai scumpă”, a mai precizat şi Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă:
Pentru a înţelege cât de mult poluează centralele individuale, putem face o comparaţie cu o maşină pe combustie, care la fiecare pornire a motorului are un consum mai mare de combustibil şi o cantitate mai mare de noxe emise, până să ajungă la un regim normal de mers. Şi centralele de apartament au mai multe porniri şi opriri decât una de bloc. La fel, un autobuz cu 50 de persoane, de exemplu, poluează mai puţin decât 50 de maşini.
Mulţi dezvoltatori imobiliari aleg să instaleze centrale de bloc, renunţând la cele individuale.
Citeşte şi Interzis la centrale de apartament. Anunţ OFICIAL de la ministrul Mediului
„Ne dorim ca clădirile noastre să consume cât mai puţini combustibili. Estetic este mult mai bine. Nu există o lege. A fost la un moment dat o iniţiativă, de interzicere a centralelor de apartament”, a declarat Antoanela Comșa, Asociația Investitorilor Imobiliari din România
Reprezentanţii Ministerul Energiei anunţă că vor fi programe de finanţare pentru noile construcţii.
„Dezvoltatorii imobiliari sau persoanele fizice care doresc să dezvolte noi unităţi locative vor avea acces la fonduri, la granturi, pentru a le echipa cu noi instalaţii de producere a energiei şi a agentului termic din surse regenerabile”, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei:
Investiţii vor fi făcute şi în modernizarea sistemelor centralizate ale oraşelor, pentru a reduce atât numărul avariilor, cât şi poluarea.