Taxe 2024. Cum se face calculul pentru impozitul pe vilă şi limuzină

Cei care au case scumpe sau mașini de lux trebuie să le declare la ANAF în perioada următoare. Impozitul care trebuie plătit nu este mic.
Filip Stan
11 ian. 2024, 10:11
Taxe 2024. Cum se face calculul pentru impozitul pe vilă şi limuzină

Taxe 2024. Din acest an, statul vrea ca proprietarii de case și mașini scumpe să plătească un impozit mai mare. Vizate sunt persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro).

Impozitele vor fi mai mari și pentru persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (~ 75.000 de euro).

Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Așadar, în cazul clădirilor rezidențiale, impozitul special se va aplica doar persoanelor fizice, în timp ce în cazul mașinilor, acesta va viza atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.

Marcel Boloș: „Anul 2024 e cu zero taxe. Reforma de impozite și taxe, din 2025. Nu e un moment bun pentru impozitul progresiv, românii o duc greu”

Apoi, noua lege stabilește modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare. Mai precis, el se stabilește:

  • în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
  • în cazul proprietăților reprezentând autoturisme – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Impozitul special se datorează pentru întregul an fiscal, contribuabilii fiind obligați să-l calculeze și să-l declare la Fisc până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie – în cazul celor ce dețin mașini scumpe, conform avocanet.ro.

Perioada de aplicare și calculul impozitului, de la 1 ianuarie 2024

Noul impozit pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se aplică pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea bunurilor. Pentru a estima cuantumul impozitului, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale sau a autoturismelor și plafonul respectiv.

Calculul impozitului pentru clădirile rezidențiale, de la 1 ianuarie 2024

În cazul clădirilor rezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, așa cum este comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 lei. Acest lucru înseamnă că proprietarii de case trebuie să evalueze corect valoarea proprietății lor pentru a determina impozitul datorat.

Taxa pe lux. Proprietarii de case și mașini scumpe sunt obligați să le declare la ANAF. Ce taxe vor plăti pe ele

Calculul impozitului pentru autoturisme, de la 1 ianuarie 2024

În ceea ce privește autoturismele, impozitul se calculează aplicând o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție a autoturismului și plafonul de 375.000 lei. Proprietarii de mașini de lux sau de colecții auto vor fi afectați de această nouă prevedere, fiind necesară o evaluare atentă a valorii fiecărui autoturism deținut.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Spania, lovită din nou de inundații: Zeci de mașini luate de ape în Girona! Ploile fac ravagii în continuare
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9