Taxe 2024. Din acest an, statul vrea ca proprietarii de case și mașini scumpe să plătească un impozit mai mare. Vizate sunt persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro).
Impozitele vor fi mai mari și pentru persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (~ 75.000 de euro).
Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Așadar, în cazul clădirilor rezidențiale, impozitul special se va aplica doar persoanelor fizice, în timp ce în cazul mașinilor, acesta va viza atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.
Apoi, noua lege stabilește modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare. Mai precis, el se stabilește:
Impozitul special se datorează pentru întregul an fiscal, contribuabilii fiind obligați să-l calculeze și să-l declare la Fisc până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie – în cazul celor ce dețin mașini scumpe, conform avocanet.ro.
Noul impozit pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se aplică pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea bunurilor. Pentru a estima cuantumul impozitului, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale sau a autoturismelor și plafonul respectiv.
În cazul clădirilor rezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, așa cum este comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 lei. Acest lucru înseamnă că proprietarii de case trebuie să evalueze corect valoarea proprietății lor pentru a determina impozitul datorat.
În ceea ce privește autoturismele, impozitul se calculează aplicând o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție a autoturismului și plafonul de 375.000 lei. Proprietarii de mașini de lux sau de colecții auto vor fi afectați de această nouă prevedere, fiind necesară o evaluare atentă a valorii fiecărui autoturism deținut.