Taxe 2024. Românii muncesc jumătate de an doar pentru taxe şi impozite

Muncim şase luni pe an doar ca să ne plătim taxele. Calculele simple arata cât de mult ţin românii statul în spate.
Filip Stan
16 ian. 2024, 08:48
Taxe 2024. Românii muncesc jumătate de an doar pentru taxe şi impozite

Taxe 2024. Aproape jumatate din salariul unui angajat se duce e taxe și impozite la stat! Luam ca exemplu salariul minim pe economie, care este în prezent de 3.300 de lei brut. Angajatul primește 2079 de lei în timp ce statul primește 40% din total sub forma de contribuții sociale sănătate sau impozit pe venit.

  • Pentru CAS 25%, statul ia 775 lei
    Pentru CASS de 10% statul ia 310 lei
    Iar pentru impozitul pe venit de 10% statul ia 136 lei

În plus, dacă o familie are şi o maşină, care costă mai puţin de 10.000 de euro, atunci 3 salarii lunare se duc pe cheltuielile aduse de autoturism. Românii scot in buzunar pentru costurile unei singure maşini aproape 13.000 de lei.

Taxe 2024. Cum se face calculul pentru impozitul pe vilă şi limuzină
După ce îşi plăteşte taxele, un român rămâne, în medie, cu jumătate din bani. Pe lângă toate aceste taxe, un român are și alte obligații: Anual plătește taxele locale la casă, mașină, parcare, dar și TVA (taxa pe valoarea adăugată pentru fiecare produs achiziționat).

În ceea ce privește produsele achiziționate, vedem că cheltuielile se duc pe produse de igiena, alimente si carburanti. Pentru alimente, lunar, spre exemplu, plătim aproximativ 1.300 lei, iar, din aceștia, 65 lei reprezintă TVA-ul.

Taxe 2024. Amenzi de zeci de mii de lei pentru proprietarii de apartamente care ignoră noile reglementări
Din această vară guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie la 3700 de lei brut, o creștere de doar 400 de lei, însă doar jumătate ajunge în buzunarul românului, iar afectați și micii antreprenori care spun cpă în aceste condiții sunt nevoiți să-și închidă afacerea.

Taxe 2024. Anul nou aduce amenzi de zeci de mii de lei pentru proprietarii de apartamente care își închiriază locuința în regim hotelier. Unii o fac la negru, iar unitățile de cazare se plâng de concurență neloială.

Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite, pentru că atunci își pot permite să vină cu tarife mici, fără să ofere, însă, siguranța și condițiile corespunzătoare unei clasificări„, afirmă Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turism.

Autoritățile române au decis să impună reguli mai stricte începând din 2024, pentru a combate acest fenomen. Potrivit noilor reglementări, proprietarii vor putea promova locuințele pe platformele de închiriere doar dacă dețin un certificat oficial de clasificare.

Pensii 2024. Ministrul Muncii, anunţ pentru cei mai sărmani români: Cât va fi pensia minimă de la anul
Cei depistați că nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 50.000 de lei, la care se adaugă plata taxelor aferente veniturilor nedeclarate. Presa națională notează că până în prezent au fost eliberate puțin peste 1.000 de certificate de clasificare, în baza documentației puse la dispoziție de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Cu toate acestea, în primele 10 luni ale anului au ales cazarea în regim hotelier la persoane private peste un milion de turiști români și peste 120.000 de turiști străini, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Taxe 2024, măsurile fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Majorări de taxe, reguli noi la impozitare, vouchere de vacanță

Măsurile fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Românii vor da piept cu o avalanșă de modificări legislative, adoptate în încercarea Guvernului de a obține mai mulți bani la buget.

Acestea vizează majoritatea afacerilor din România, dar și simplii cetățeni, care vor susține din propriile buzunare, în final, toate modificările fiscale.

Taxe 2024. Măsurile fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024:

Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.

Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă.

Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.

În schimb, scrie Economedia, Guvernul a decis să renunțe la prevederile care lăsau ONG-urile fără sponsorizările de la firme.

Sunt exceptate de la taxă companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale.

Taxe 2024. Va fi nebunie la început de an, ce scutire au românii care se grăbesc să-şi achite dările
Taxe 2024. Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.

În final, tot clienții vor plăti de fapt sumele pe care băncile le vor vărsa în plus la bugetul de stat. Aceasta a fost considerată o măsură de tip suveică: statul colectează prin interpuși, în mod indirect.

Alte măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

  • Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.
  • Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei.
  • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
  • Crește TVA pentru anumite produse.

Prețul locuințelor crește de la 1 ianuarie. Piața imobiliară, bulversată de noile măsuri fiscale. Cum poți evita TVA-ul majorat

Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.

Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.

Cresc accizele la țigări și alcool.

Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță, din 2024
Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei.

Voucherele de vacanță vor putea fi acordate și în bani. Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu va demisiona de la conducerea PSD dacă nu ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni