Taxe şi impozite locale. În ce oraşe sunt MAJORĂRI şi până când poţi plăti pentru a beneficia de REDUCERE

Taxe şi impozite locale. Mai multe primării din Capitală sau din provincie au publicat programul Direcţiilor de Taxe şi Impozite, unde pot fi plătite taxele şi impozitele datorate de cetăţeni pentru 2018. Mai mult, în unele oraşe sunt anunţate majorări, în timp ce alţi edili au ales să menţină nemodificate aceste contribuţii. O veste bună totuşi: şi în 2018 se menţin bonificaţiile pentru cei care plătesc integral taxele şi impozitele până la 31 martie.
Iulian Tudor
05 ian. 2018, 07:16
Taxe şi impozite locale. În ce oraşe sunt MAJORĂRI şi până când poţi plăti pentru a beneficia de REDUCERE

Taxe si impozite – Bucureşti

Sector 1. Taxele locale au termenele de plată următoare:

Termen 1: 31 Martie 2018

Termen 2: 30 Septembrie 2018

Plata integrală a debitului anual, înainte de 31 Martie 2018, în cazul persoanelor fizice, beneficiază de 10% reducere.

Neplata la termen a obligaţiilor atrage majorări. În cazul obligaţiilor fiscale (debitelor) anuale în cuantum mai mic sau egal cu 50 RON neplată integrală a acestora până la 31 Martie 2018 atrage majorări.

Taxa pe clădiri/teren se plăteşte lunar, până la data de 25 a lunii următoare fiecarei luni din perioada de valabilitate a contractului prin care se transmite dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosinţă.

Sector 3Primăria Sectorului 3 încasează începând de miercuri, 3 ianuarie, taxele și impozitele locale aferente anului 2018. Mai mult, de la 1 ianuarie 2018 prin platforma www.ghiseul.ro a fost colectată suma de aproximativ 150.000 lei de la peste 700 de contribuabili din Sectorul 3.

Contribuabilii își pot achita până la data de 31 martie obligațiile fiscale cu bonificație în cuantum de 10% a sumelor datorate către bugetul local în cazul achitării integrale a taxelor și impozitelor aferente anului 2018.

Pentru plata impozitelor şi taxelor locale Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 3 pune la dispoziţia contribuabililor cele trei sedii situate în str. Sfânta Vineri nr. 32, str. Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 3-5 şi str. Câmpia Libertății nr. 36. Programul de lucru la sediile DGITL Sector 3 este următorul: luni, marţi, miercuri, vineri, de la 8.30 la 16.30, iar joi de la 8.30 la 18.30.

De asemenea, contribuabilii îşi pot achita obligaţiile fiscale şi la toate oficiile poştale şi agenţiile CEC de pe raza Sectorului 3.

Data de 31 martie este și termenul limită de depunere a rapoartelor de evaluare (ca anexă la declarația fiscală) pentru contribuabilii care dețin în proprietate clădiri cu destinație mixtă sau nerezidențială a căror evaluare a fost efectuată în 2018 de un evaluator autorizat. Rapoartele sunt necesare pentru stabilirea impozitului pe clădiri pentru anul 2018 și reflectă valoarea clădirii la data de 31.12.2017.

Citeşte şi COZI la taxe şi impozite. Românii au luat cu asalt Administraţiile Financiare VIDEO

Taxe şi impozite – provincie

Taxe şi impozite în Cluj-Napoca. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat că pentru anul 2018, Primăria Cluj-Napoca nu va majora taxele și impozitele locale.

Taxe şi impozite în ConstanţaConsilul Local Municipal Constanţa a aprobat taxele şi impozitele locale pentru anul 2018. Una dintre cele mai importante modificări este creşterea taxei de salubritate de la trei lei la cinci lei de persoană pe lună. De asemenea, cota de impozitare pentru clădiri cu destinaţie nerezidenţială va fi de 0,5 la sută după ce iniţial fusese anunţată o creştere de impozitare de 1,3 la sută.

„Cea mai importantă modificare face referire la taxa de salubritate. Propusesem o creştere de la trei la şapte lei de persoană pe lună. Urmare a discuţiilor politice s-a ajuns la cinci lei de persoană pe lună. De asemenea, impozitul pentru clădiri cu destinaţie nerezidenţială, cele supuse activităţilor economice, dar care se află în proprietatea persoanelor fizice, fusese în proiectul iniţial tratat în mod egal ca şi cel pentru spaţii comerciale sau imobile cu destinaţie nerezidenţială aflate în proprietatea persoanelor juridice. Tocmai pentru că am înţeles că este o creştere mult prea mare şi sunt afectate multe categorii, am venit şi am redus la 0,5 la sută cota de impozitare pentru persoanele fizice pentru imobilele nerezidenţiale”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Citeşte şi Veste proastă pentru constănţeni: taxa de salubritate creşte anul viitor

Buzoienii vor plăti taxe şi impozite locale mai mari în 2018Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 10 la sută. Primarul Constantin Toma a spus că majorarea este o soluţie pentru strângerea unor sume mai mari la bugetul local, astfel încât investiţiile în infrastructură să fie şi mai multe.

Taxele şi impozitele locale nu mai fuseseră majorate de 5 ani. În municipiul Buzău, nivelul de încasare al taxelor locale este cu mult peste cel înregistrat în ultimii ani. Dacă în alţi ani, nivelul ajungea doar la 50 la sută, în 2017, nivelul de colectare a dărilor locale s-a apropiat de sută la sută. Şi în 2018 se menţine bonificaţia de 10 la sută pentru persoane fizice, respectiv 5 la sută, pentru cele juridice, dacă taxele şi impozitele sunt achitate până pe 31 martie.

Majorări de impozite şi taxe în Galaţi pentru anul 2018. Cele mai mari creşteri de impozite locale le vor resimţi proprietarii de garaje, care în 2018 vor plăti cu 120% mai mult pentru fiecare metru pătrat de construcţie. Cresc şi impozitele de clădiri, dar şi taxa pentru colectarea gunoiului menajer.

Consiliul Local Galaţi a adoptat pe 19 decembrie 2017 nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2018. Potrivit primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în anul 2018, impozitul pe clădirile rezidenţiale va fi majorat cu 0,01%, în timp ce pentru clădirile nerezidenţiale (imobile în care funcţionează birouri sau unităţi economice), impozitul creşte cu 0,3%.

Cu acest prilej, aleşii locali au adoptat majorarea taxei de habitat cu aproape 27 la sută, respectiv de la 67 de lei/persoană/an, la 85 de lei/persoană/an. O altă majorare adoptată de CL Galaţi este cea a chiriei pentru garaje.

„O altă taxă mărită este taxa pe metrul pătrat la terenul închiriat de sub garaje, este o majorare de la 0,8 lei pe mp la 2 lei/mp. Am decis această majorare pe de o parte pentru că tariful nu a mai fost modificat din 2010, iar pe de altă parte pentru că am considerat că o astfel de construcţie nu este ceva imperios necesară a fi deţinută de toţi cetăţenii, aşa că am considerat că cine îşi doreşte garaj e necesar să plătească ca atare”, a declarat primarul municipiului Galaţi.

Taxele şi impozitele locale pentru 2018 rămân nemodificate în TimişoaraVeniturile la bugetul local al Timişoarei vor scădea în 2018 cu 33 de milioane de euro, ca urmare a reducerii cotei de impozitare a bugetului pe venit, a declarat primarul liberal Nicolae Robu. El spunea că va păstra totuşi taxele şi impozitele locale la acelasi nivel cu valorile din 2017, iar deficitul va fi acoperit cu un credit bancar.

Primarul Timişoarei Nicolae Robu spune că ceea ce a contestat în noul cod fiscal este neridicarea cotei părţi din impozitul pe venit care revine bugetului local.

„Ce am contestat şi contest este neridicarea cotei părţi din impozitul pe venit ce revine bugetului local, de la 41.75%, cât este actualmente, la 66.8%, cât ar trebui să devină, pentru ca bugetele locale să nu scadă datorită scăderii impozitului pe venit. Neridicarea conduce, în lipsa altor măsuri compensatorii, în cazul municipiului Timişoara, la scăderea veniturilor la bugetul local, cu nu mai puţin de 33 milioane euro pe an! Scădere pur şi simplu insurmontabilă! Într-o atare situaţie, la disperare, evident că orice primar se gândeşte la ce poate face el, prin decizii locale, pentru compensarea scăderii şi anume, la creşterea taxelor şi impozitelor locale!”, a scrie Robu într-un mesaj postat vineri pe Facebook.

Primarul Timişoarei mai spune că a cumpănit mult asupra problemei şi a decis să îşi asume păstrarea taxelor şi impozitelor la nivelul anului 2017.

În Oradea, impozitele pe anul 2018 se vor putea plăti din 15 ianuarieOrădenii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale începând cu 15 ianuarie, se arată într-un comunicat al Primăriei municipiului. Motivul este că în perioada 3-12 ianuarie se desfăşoară acțiunea de închidere/deschidere a anului fiscal 2017/2018.

Până pe 15 ianuarie administraţia locală va încasa doar taxe fără debit, adică taxe timbru, taxe pentru emiterea certificatelor fiscale, avizelor şi autorizaţiilor de orice fel şi amenzi de circulaţie şi/sau parcare plătite în 48 ore.

„Contribuabilii persoane fizice și juridice care nu au achitate la zi obligațiile fiscale până la data de 31.12.2017, vor putea să efectueze plata acestora numai prin virament bancar sau mandat poștal”, au anunţat reprezentanţii Primăriei Oradea.

În intervalul 3-12 ianuarie, declaraţiile fiscale privind clădirile şi terenurile tranzacționate vor fi preluate în Centrul de relații cu publicul (parter), ghișeele 8-11 – persoane fizice și ghișeele 18-20 – persoane juridice. Actele vor fi prelucrate în aplicația informatică după data de 15 ianuarie.

În aceeaşi perioadă, vizarea fişelor de înmatriculare auto se va realiza sub rezerva depunerii declaraţiilor pentru stabilirea taxei auto însoţită de documentele primare aferente.

Începând din 15 ianuarie, plata impozitelor şi taxelor locale poate fi făcută:
– la casieria din Centrul de relații cu publicul, ghișeele 5-7 și 21-27
– prin unităţile Direcţiei de Poştă, conform programului fiecărei unităţi
– prin unităţile C.E.C, conform programului fiecărei unităţi.

Orădenii au posibilitatea de a-şi achita online dările:

  • prin secțiunea de Plăţi Online de pe site-ul Primăriei Oradea (www.oradea.ro)
  • prin intermediul www.ghiseul.ro
  • prin intermediul aplicației MobilePay

Când pot plăti focşănenii taxele şi impozitele pe 2018Anul acesta, dările către bugetul local rămân aceleaşi şi pot fi achitate la casieriile municipalităţii, atât cu numerar, cât şi cu cardul.

Anul 2018 nu aduce majorări ale taxelor şi impozitelor locale, cuantumul acestora rămânând la valorile de anul trecut, cu mici excepţii, nesemnificative.

Impozitele şi taxele pot fi plătite abia de luni, 8 ianuarie, până atunci funcţionarii de la acest serviciu ocupându-se cu procedurile legate de închiderea anului vechi. Ca întotdeauna, proprietarii de locuinţe pot beneficia de bonificaţia de 10% dacă achită toţi banii până pe 31 martie.

În evidenţele Primăriei Focşani sunt 48.000 de apartamente şi case, dar şi aproximativ 50.000 de autoturisme. Termenele de plată au fost stabilite în două tranşe semestriale, respectiv 31 martie şi 30 septembrie, depăşirea acestor termene fiind penalizată.

În Suceava, taxele și impozitele locale pe 2018 vor putea fi plătite de luni, 8 ianuarieContribuabilii suceveni dornici să plătească cât mai devreme taxele și impozitele locale și să beneficieze de reducerea de 10% care se acordă pentru plata integrală, pe tot anul, vor putea face asta de luni, 8 ianuarie.

„Încasările la Primăria Suceava vor începe de luni, 8.01.2018. Știu că sunt mulți oameni interesați să își plătească taxele și impozitele de la începutul anului, dar sunt necesare câteva zile lucrătoare pentru a actualiza programele informatice pe care le avem”, a anunțat edilul sucevean.

Și în acest an va fi acordată bonificația de 10% celor care plătesc integral dările până la data de 31 martie, oferta fiind valabilă atât pentru persoane fizice cât și juridice.

Citeşte şi Cresc taxele locale: Ce taxă se dublează şi cine beneficiază de 20% reducere

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Dispozitivele care cresc factura la energie electrică. Consumă chiar și atunci când sunt în stand-by
Capital.ro
Călin Georgescu, anunțul serii pentru poporul român. A dat vestea în direct la TV
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Produsele de la Lidl nu vor mai fi la fel. Cum vor reacționa clienții
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Armata ucraineană se confruntă cu un deficit de soldați, conform generalului Sîrski
MediaFlux
Leguma aflată la mare căutare în rândul românilor. Costă doar 4 lei kilogramul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă