Taxe locale 2024. Cu cât vor plăti în plus bucureştenii pe casă, maşină şi locul de parcare

Premierul şi ministrul de Finanţe au promis în repetate rânduri că nu va creşte nicio taxă în 2024, dar începutul de an vine cu multe majorări, mai ales în ceea ce priveşte impozitele locale, unde există autonomie.
Mircea Filipescu
02 ian. 2024, 08:44
Taxe locale 2024. Cu cât vor plăti în plus bucureştenii pe casă, maşină şi locul de parcare

Taxe locale 2024. Taxe mai mari și mai mulți bani dați la stat. Asta ne aduce noul an. Impozitele pentru case, maşini și parcare se măresc anul acesta. Bucureştenii vor plăti impozite cu 14% mai mari. Plata integrală a impozitelor locale pe casă şi pe maşină până la 31 martie îţi poate aduce o reducere de 10%.

Taxe locale 2024, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%. Este şi cea mai mare creştere din ultimii ani și este efectul indexării cu rata inflației.

Multe dintre administraţiile locale au majorat taxele, nu doar cea din București. Spre exemplu, impozitul pentru un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați, de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir din Capitală, deci zonă centrală, crește cu 27 de lei, iar cel pentru un apartament de 3 camere urcă la 332 lei. Aceste valori prevăd reducerea de 10% dacă impozitul e plătit până pe 31 martie.

Taxe locale 2024. Cei care au o casă de peste o jumătate de milion de euro vor plăti de anul acesta o taxă suplimentară de 0,3% pe suma care sare de acest prag. (16 i schimbari taxe 3) De anul aceste se scumpesc și locurile de parcare de reședință. De exemplu, bucureştenii din cartierul Tineretului, vor plăti pentru un loc de parcare, aproape 683 de lei, cu 83 lei mai mult decât anul trecut.

Taxe şi impozite 2024. Majorare cu 500%. Nu poţi să-ţi îneci amarul, se scumpesc alcoolul şi ţigările!

Mai mare va fi anul acesta și impozitul pentru mașini. Astfel, cine are, de exemplu, un autovehicul cu un motor de 2000 centimetri cubi va plăti către primărie cu 30 de lei mai mult.

În plus, cei cu mașini care valorează mai mult de 75.000 de euro plătesc de anul acesta o taxă pe lux, de 0,3% pe ce sare de această sumă. Tot de anul acesta se majorează taxa pe valoare adăugată de la 5% la 9% pentru locuințele sociale noi și pentru cele cu o suprafață utilă de maximum 120 mp.

Dacă acum plătim 630 de mii de lei pe un astfel de apartament, după creșterea TVA prețul va urca la 654 de mii de lei. Mai mult vor plăti și cei care vor să devină prosumatori. TVA crește la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.

 

Detalii despre taxa pe lux

Taxa pe lux. Proprietarii de case și mașini scumpe sunt obligați să le declare la ANAF. Ce taxe vor plăti pe ele
Acestea sunt taxele și impozitele care vor crește începând din 2024

Impozitele și taxele mărite pentru multe companii și persoane fizice vin la pachet cu scăderi ale veniturilor, consumului și investițiilor.
Impozitele și taxele care vor fi în aplicate în anul 2024 pentru multe companii și persoane fizice vor veni la pachet cu o scădere a veniturilor, a consumului, a investițiilor pentru că statul are nevoie de resurse financiare suplimentare. Unele dintre modificările fiscale erau anticipate, în condițiile angajamentelor din PNRR, altele au luat prin surprindere. Politica fiscal-bugetară va continua în direcția majorării taxelor și în anii următori, alte schimbări majore fiind de așteptat în 2025, anul postelectoral, conform lui Daniel Anghel, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

Vom prezenta în acest articol cele mai importante modificări care se vor aplica de anul viitor și implicațiile lor pentru contribuabili. Înainte, însă, merită făcute două observații: chiar dacă statul are nevoie de venituri bugetare mai mari, trebuie să găsească un echilibru între această nevoie și dezvoltarea afacerilor. Acestea trebuie să crească, să producă bunuri, servicii, să asigure locuri de muncă mai multe și mai bine recompensate pentru a putea plăti, astfel, taxele mai mari la buget. A doua observație este că dialogul a fost formal cu mediul de afaceri, iar o consultare în acest mod riscă să scadă încrederea investitorilor și, în general, a contribuabililor, iar încrederea este pilonul colaborării, inclusiv al conformării fiscale.

Impozitele anului 2024. Analizând prevederile legislative care vor intra în vigoare din 2024, putem spune că cea mai de impact noutate, un experiment fiscal, așa cum am mai avut de-a lungul timpului cu rezultate negative atât pentru stat, cât și pentru contribuabili, este impozitul minim pe cifra de afaceri de 1% datorat de companiile care depășesc o cifră de afaceri de 50.000.000 euro.

Se disting aici trei categorii de contribuabili. Marea majoritate (alți contribuabili decât cei din sectorul bancar și cel de petrol și gaze) vor datora acest impozit dacă impozitul pe profit calculat este mai mic decât cel pe cifra de afaceri. Spuneam că este un experiment întrucât impozitarea cifrei de afaceri este o practică aproape inexistentă în țările dezvoltate tocmai pentru că mărimea cifrei de afaceri nu înseamnă, implicit, marje mari de profit. Conform estimărilor PwC, dintre companiile care au cifra de afaceri mai mare de 50 milioane euro, circa 750 de companii pot fi eligibile și vor datora în jur de 6,2 miliarde lei.

A doua categorie este cea a instituțiilor de credit pentru care impozitul pe cifra de afaceri va fi 2% pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv; respectiv 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026. Acest impozit minim pe cifra de afaceri se va datora suplimentar, deci va fi datorat și impozitul pe profit ca până acum. Astfel, conform estimărilor PwC cota efectivă de impozitare – impozitele pe profit și pe cifra de afaceri -, calculată pe baza datelor financiare aferente anului 2022, s-ar situa între 17% și 72% raportat la profitul brut. Cele mai afectate vor fi băncile care aveau o cotă efectivă de impozitare mică și care beneficiau de anumite facilități fiscale (precum neimpozitarea veniturilor din dividende, facilitatea privind profitul reinvestit etc.).

A treia categorie este a companiilor din sectoarele petrol și gaze naturale care vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri de 0.5%. O mențiune ar fi că de anul viitor este așteptată implementarea impozitului minim global, prevăzut de o directivă europeană care a fost transpusă într-un proiect de lege local. Conform acestor noi reguli, se va calcula acest impozit minim de 15% la nivelul grupurilor care inregistreaza venituri consolidate anuale de cel puțin 750 milioane euro în cel puțin doi din ultimii patru ani anteriori anului de raportare. Practic companiile care îndeplinesc criteriile de încadrare (instituțiile de credit nefiind vizate de acest impozit, de exemplu) vor calcula de anul viitor impozitele: impozitul pe profit de 16%, cel minim pe cifra de afaceri de 1% și cel minim global de 15% și îl vor datora pe cel mai mare dintre ele. La rândul lor companiile medii și mici vor suporta o fiscalitate mai ridicată de anul viitor, însă acest lucru era anticipat pentru că prin PNRR a fost asumată modificarea regimului fiscal pentru microintreprinderi în condițiile în care plafonul de încadrare a tot fost majorat în ultimii ani ajungând până la 1 milion de euro anul trecut când a fost înjumătățit. Alte câteva state UE aplică un impozit similar, dar plafonul cifrei de afaceri este mult mai mic de câteva zeci de mii de euro (în Portugalia este cel mai mare 220.000).

Impozitele pentru microîntreprineri și pentru IT
De la 1 ianuarie 2024, pentru microîntreprinderi cotele de impozitare vor fi de 1% dacă realizează venituri de până la 60.000 euro inclusiv și nu au activități pentru anumite coduri CAEN (în principal tehnologia informației, Horeca, activități medicale) și de 3% pentru celelalte.

În cazul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale, modificările aduc la același numitor comun toate facilitățile existente pentru angajați, cu excepția celor din cercetare-dezvoltare. Astfel, pentru angajații din domeniul IT, scutirea de impozit pe venit nu se va mai aplica integral, ci doar pentru venituri brute lunare de 10,000 lei, din salarii și asimilate salariilor. Mai mult această scutire se va aplica doar în relația cu un singur angajator. În cazul lor, cota contribuției de asigurări sociale se reduce, până la 31 decembrie 2028, cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondurile de pensii administrate privat. Angajații pot opta însă pentru plata contribuțiilor datorate la aceste fonduri.

Pentru angajații din sectorul construcțiilor, industria alimentară și agricultură, este eliminată scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției de asigurări sociale pentru condiții deosebite și speciale de muncă, precum și plata cotei reduse de contribuție asiguratorie pentru muncă.

O altă modificare cu efecte importante este cea privind fiscalizarea unor beneficii acordate angajaților. Valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță se vor include în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, începând cu ianuarie 2024.

O majorare de fiscalitate va fi și pentru cei care desfășoară activități independente. Din 2024, contribuția de asigurări sociale de sănătate se va calcula la venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit. Plafonarea se va efectua la suma de peste 60 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile estimate.

Tot din ianuarie 2024, se renunță la facilitatea (de cel mult 400 lei lunar) pentru telemuncă, urmând să nu mai fie exceptate sumele de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale. O atenție specială trebuie să se acorde declarării corecte a veniturilor. De la 1 iulie 2024, veniturile constatate de fisc ca având sursă neidentificată vor fi impozitate cu 70% față de 16% în prezent.

Modificări în domeniul TVA

În domeniul TVA dispar multe cote reduse sau se majorează de la cota de 5% la cota de 9% (tot o cotă redusă față de cea standard de 19%). Cotele modificate vor fi:

  • de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat cu excepția cozonacului și a biscuiților.
    de la 5% la 9% pentru: livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale; livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, livrarea și instalarea de componente pentru repararea şi/sau
    extinderea sistemelor ca parte componentă a livrărilor de construcții, sau ca extraopțiuni la livrarea unei construcții; accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă; accesul la evenimente sportive
    de la 5% la 19% pentru: dreptul de utilizare a anumitor facilități sportive și anumite activități de transport persoane.

Pentru a aplica o cotă la 9% trebuie acordată atenție definiției locuinței eligibile pentru aceasta, care a fost modificată și arată că este aplicabilă locuințelor care chiar pot fi locuite de beneficiari fără a necesita investiții suplimentare semnificative.

Există două cauze principale care au condus la majorarea cotelor de TVA. România are mari probleme de colectare a TVA unde are un decalaj de încasare de 36% , cel mai mare din UE. De-a lungul timpului, inițiatorii actelor normative prin care au fost adoptate cote reduse de TVA au motivat că astfel va crește conformarea fiscală. În ultimul raport privind decalajul de încasare a TVA, Comisia Europeană a precizat în mod expres că reducerea unor cote de TVA nu a ajutat la îmbunătățirea colectării. Cu alte cuvinte strategia de scădere a cotelor pentru a încuraja plata nu a funcționat. Al doilea motiv este că extinderea plajei de produse și/sau servicii cu cote reduse în ultimii ani a dus la scăderea ratei efective de TVA pentru total consum.

Aceste majorări de cote vin însă într-o perioadă cu inflație ridicată și se vor reflecta în prețuri, afectând și mai mult puterea de cumpărare și consumul.

Vor fi majorate accizele pentru alcool, tutun, carburanți
În 2024 vor fi majorate accizele pentru alcool, tutun, carburanți, taxa pentru băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat și apare impozitul special de 0,3% pentru case și autoturisme de peste o anumită valoare (2.500.000 lei la bunuri imobile și 375.000 lei la autoturisme).

Prin ordonanța 115/2023, emisă la final de decembrie, apar și alte modificări care clarifică sau ajustează prevederile legii 296/2023, dar aduc și alte noutăți privind limitarea deductibilității ajustărilor pentru deprecierea creanţelor, privind recuperarea pierderilor fiscale anuale sau privind sediul permanent.

În concluzie, schimbările fiscale sunt majore și vor însemna atât o povară financiară suplimentară, cât și un efort de conformare a contribuabililor dată fiind complexitateaprevederilor. Din păcate, la cum arată situația bugetară și sub imperativul de a reduce deficitul bugetar (pentru a îl putea finanța sustenabil) este destul de probabil ca anul 2025 să vină cu modificări chiar mai ample, cum ar fi mult vehiculatul impozit progresiv pe venituri.

Impozitele și taxele vor fi tot mai împovărătoare, impozitele și taxele mai mari vor fi subiecte tabu pentru actuala guvernare, impozitele și taxele vor face diferența la alegeri.

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Municipiul și județul din România unde și-a făcut apariția un animal agresiv. I se spune lupul auriu și oamenii sunt terorizați. E încă plin de turiști și autoritățile n-au cum să intervină. Populația e sfătuită să-l evite și să se îndepărteze de urgență
Capital.ro
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se ia!
Playtech.ro
Monica Anghel, superbă pe podiumul de modă. Vedeta e din ce în ce mai suplă!
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire la cetățenii dispăruți
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea cântăreață a României s-a stins în cel mai cumplit fel. Și-a prevestit moartea violentă
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții despre tradițiile din Sâmbăta Morților
substantial.ro
Medvedev avertizează SUA asupra riscului unui al Treilea Război Mondial
MediaFlux
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA