TAXE LOCALE 2025. Cum poţi să obţii reducere chiar și de 50%!

Într-o perioadă în care se vorbeşte numai despre măsuri de austeritate sunt și orașe, e drept puţine, în care au scăzut taxele locale.
Filip Stan
06 ian. 2025, 17:26
TAXE LOCALE 2025. Cum poţi să obţii reducere chiar și de 50%!

TAXE LOCALE 2025. În Pecica – județul Arad, localnicii au de achitat în 2025 un impozit pe clădiri redus cu 49%. Scade și cel pentru terenurile intravilane – cu 37 la sută. Decizia a fost luată în consiliul local, în unanimitate, de toți consilierii locali ai PNL, UDMR și PSD.

u Antal, Primarul Orașului Pecica: „Acum doi ani am fost nevoiți să mărim impozitele pentru ca să putem plăti cofinanțările și sumele neeligibile din mai multe proiecte europene pe care le-am câştigat și după ce am reușit să finalizăm aceste proiecte cu bine ne-am gândit că atunci când presiunea pe bugetul local nu este așa de mare să încercăm să le reducem.”

TAXE LOCALE 2025. Reduceri la taxele și impozitele locale a anunțat și primăria din Alba Iulia. Acolo scad – de pildă – sumele care trebuie achitate drept impozit pe imobilele folosite de către firme.

Gabriel Pleşa, Primarul Municipiului Alba Iulia:
 „Am reușit să evităm cumva impactul negativ al inflației de 10,4% pe anul 2023, care automat conform legii, trebuia să se adauge taxelor și impozitelor locale și acea cotă de 1,3% am redus-o la 1,22.”

Andrei Oanță, Antreprenor:
 „Orice ajutor în sensul ăsta e benefic pentru societățile comerciale.”

În Alba Iulia a fost eliminată și taxa turistică, de 5 lei și 20 de bani pe noapte, pe care o plăteau toți cei care vizitau orașul.

Iulia Guș, reprezentanta unei afaceri în turism: „Taxe mai mici înseamnă automat beneficii mai mari pentru turiști, așadar avem toată încredere că anul 2025 va fi un an mai bun pentru turism.”

TAXE LOCALE 2025. Artificiul prin care dai mai puţini bani la stat. Suma scade considerabil!

TAXE LOCALE 2025. În România, persoanele fizice au obligația de a plăti diverse taxe și impozite, reglementate de Codul fiscal. Printre acestea se numără impozitul pe venit, impozitele pe proprietăți (clădiri, terenuri și mijloace de transport), precum și contribuțiile sociale obligatorii.

În plus, legislația fiscală oferă stimulente pentru contribuabilii care optează pentru plata anticipată a obligațiilor fiscale, stimulând astfel conformarea voluntară și îmbunătățind fluxul de numerar al bugetului de stat.

Potrivit Codului fiscal, orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat ori înregistrat în România datorează un impozit anual pentru respectivul mijlocul de transport. Astfel, dacă la 31 decembrie 2023 dețineau o mașină, proprietarii lor trebuie să plătească impozit pentru ea anul acesta, chiar dacă, de la începutul anului și până în prezent, au vândut-o.

Legislația fiscală stabilește că impozitul pe maşini se plătește la bugetul localității unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz. Impozitul se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. Cu condiția să plătească impozitul pentru tot anul până la 31 martie, deținătorii de vehicule beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, ce se stabilește prin hotărâre a consiliului local.

Simulările de taxe în 2025 pentru toate formele: angajat, SRL, PFA-uri, drepturi de autor. Află ce dai la stat în acest an. CALCULATOR online de taxe

Conform Codului fiscal, persoanele fizice sunt supuse unui impozit de 10% pe veniturile realizate din diverse surse, inclusiv salarii, activități independente, chirii și investiții. Deși acest impozit se calculează anual, există posibilitatea ca plata să fie efectuată în avans prin sistemul de plăți anticipate sau prin reținere la sursă în cazul veniturilor salariale.

Pe lângă impozitul pe venit, contribuabilii sunt obligați să plătească și contribuții sociale, esențiale pentru asigurările de pensii și sănătate. Acestea includ contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru pensii și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). În cazul celor care obțin venituri din activități independente, contribuțiile sunt calculate și plătite direct de către contribuabil.

Impozitul auto se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, exprimată în centimetri cubi (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare stabilită de Codul fiscal. De exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/ 200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/ 200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/ 200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc, suma folosită la stabilirea impozitului este de 290 lei/ 200 cmc. În cazul motocicletelor, triciclurilor, cvadriciclurilor și autoturismelor cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea stabilită de Codul fiscal este de 8 lei/ 200 cmc.

În același timp, Codul fiscal stabilește și o serie de scutiri și reduceri de la plata impozitului auto. De exemplu, printre altele, nu se plătește impozitul auto pentru mașinile veteranilor sau văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav sau accentuat și ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, pentru vehiculele istorice sau cele electrice (lista completă poate fi citită aici). În plus, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local, iar în cazul unui ataș, impozitul este de 50% din cel pentru motocicletele respective. De asemenea, consiliile locale pot decide acordarea de scutiri sau reduceri la impozitul pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

Impozitul pe clădiri se plătește în funcție de destinația acestora. Concret, o valoare are impozitul pentru clădirile rezidențiale, cele strict de locuit, și alta pentru cele nerezidențiale, folosite în scop economic, ca sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale etc. Există și o a treia situație, în care un apartament, de pildă, e folosit atât ca locuință, cât și ca sediu social, caz în care se poate vorbi despre o clădire cu destinație mixtă.

Impozitul pe locuințe. Codul fiscal prevede că, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, deținute de persoane fizice, nu de firme, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. Valoarea impozabilă a clădirii se obține prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/ mp dintr-un tabel conținut de Codul fiscal. Totodată, valoarea impozabilă se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea cu un coeficient de corecţie.

Taxe locale 2025. La cât a ajuns impozitul pentru un apartament cu 2 camere lângă Bucureşti

Impozitul pe spațiile nerezidențiale. Acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3%, în funcţie de decizia consiliului local, asupra valorii finale a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2018-2022, valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în aceeași perioadă sau valorii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani. În cazul unui imobil mai vechi de cinci ani sau cumpărat cu cel puțin cinci ani în urmă, pentru care nu există raport de reevaluare depus, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate ȋn cazul ȋn care clădirea ar fi rezidenţială.

Impozitul pe clădirile cu destinație mixtă. Sunt considerate clădiri mixte proprietățile care sunt folosite și ca locuință, și ca sediu social. În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere. Dacă la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează ca pentru clădirile rezidențiale. În cazul clădirilor cu destinație mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirile rezidențiale.

TAXE LOCALE 2025. Impozitul pe terenuri

Ca în cazul impozitului auto sau celui pe clădiri, impozitul pe terenuri e datorat în acest an de cei care le dețineau la 31 decembrie 2023. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie.

După cum prevede Codul fiscal, impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în acest tabel.

Pentru un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului cu anumiți coeficienți, în funcție de zonă și de categoria de folosință (teren arabil, vie, livadă, teren neproductiv etc). La suma astfel obținută se mai aplică un coeficient de corecție care e diferit în funcție de rangul localității.

Și în cazul acestui tip de impozit există anumite categorii de persoane ce nu trebuie să-l plătească. Mai exact, printre multe excepții, sunt de amintit terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, cel aflat în proprietatea sau coproprietatea veteranilor sau văduvelor de război, suprafețele de fond forestier, terenurile aparținând cultelor religioase etc.

O nouă taxă în 2024: Taxa pe lux

Potrivit modificărilor apărute în toamna lui 2023 la Codul fiscal, din acest an, cei ce dețin bunuri de valoare mare, respectiv case sau mașini scumpe, trebuie să plătească un impozit special.

Concret, acest nou impozit vizează persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei și persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Contribuabilii sunt obligați să completeze o declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare (formularul 216) și să o depună la Fisc până la data de 30 septembrie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie – în cazul celor (persoane fizice, dar și juridice) ce dețin mașini scumpe. Aceleași termene sunt și pentru plata taxei pe lux.

Codul fiscal din România încurajează plata anticipată a impozitelor și contribuțiilor prin oferirea unor bonificații. Persoanele care aleg să plătească înainte de termen pot beneficia de reduceri semnificative. Astfel, pentru impozitele pe venit, clădiri, terenuri și mijloace de transport, legea prevede o bonificație de până la 10% pentru plata anticipată efectuată până la 31 martie a anului respectiv. Această bonificație este stabilită de consiliile locale, care au posibilitatea de a ajusta nivelul bonificației în funcție de specificul economic al localității.

În ceea ce privește impozitul pe venit, începând cu anul 2021, se poate acorda o bonificație de până la 10%, însă Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pentru anul 2024 nu a prevăzut reduceri pentru acest tip de impozit. La fel, nu au fost stabilite bonificații pentru contribuțiile sociale (CAS și CASS), deși acestea ar fi fost posibile conform prevederilor Codului fiscal.

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Abundență financiară pentru aceste zodii. Mercur intră în casa banilor de mâine
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Cauza morții astrologului Ingrid Baciu. De ce a decedat vedeta B1 TV
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Sébastien Loeb, descalificat după un accident la Raliul Dakar
MediaFlux
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican