Aceste amendamente cu privire la impozit au fost depuse în Parlament, nu la Guvern, de către coaliția de guvernare care are nevoie de bani de la bugetul de stat pentru a actualiza sistemele, chiar dacă primarii cereau să se aștepte până în 2024-2025 pentru a se putea încasa noile taxe locale, așa cum prevede Codul fiscal modificat în această vară, conform antena3.ro.
Aceste modificări făcute în Parlament pot fi aplicate imediat, iar de la data de 1 ianuarie 2023 baza de impozitare pentru clădiri va crește cu 50%.
Citește și: Premierul Ciucă anunţă creşterea cu 50% a impozitelor locale: „Decizia a fost luată în coaliţie”
Chiar dacă sunt forțați de coaliția de guvernare, primarii pot decide dacă aplică aceste majorări cu riscul de a nu mai primi bani pentru proiecte dacă nu o fac. Astfel, finanțarea nu va mai veni de la bugetul central.
Pentru o clădire din beton care are instalații de apă, canalizare, instalații electrice și de încălzire, pentru care în prezent costul impozitului este de 1.000 de lei, ar putea ajunge la 1.500 de lei.
Pentru aceste amendamente, conform ministrului Finanțelor, se va trece la dezbaterea în Parlament, dar se pare că au sprijinul coaliției de la conducerea guvernului, din moment ce au fost depuse chiar din interiorul ei.
Citește și: Un nou impozit în România. Milioane de cetățeni sunt direct vizați: „Acest subiect se va închide”