Taxe obligatorii în România, au mai rămas câteva zile. De ce trebuie să fie achitate până la 31 martie

Autorităţile locale amintesc contribuabililor că până la 31 martie 2025 pot beneficia de bonificația de 10% pentru plata integrală a impozitelor locale. Până la data de 18 martie au plătit peste 120.000 de contribuabili.
Filip Stan
25 mart. 2025, 09:11
Taxe obligatorii în România, au mai rămas câteva zile. De ce trebuie să fie achitate până la 31 martie

Taxe 2025. Contribuabilii pot beneficia de bonificația de 10% pentru plata integrală a impozitelor până la 31 martie. Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate.

Românii care plătesc taxele și impozitele locale până la 31 martie 2025 pot beneficia de o reducere de până la 10%. Autoritatea pentru Digitalizarea României informează cetățenii cu privire la posibilitatea achitării sumelor datorate și online, în totalitate sau parțial, simplu, rapid și fără comision, prin Ghișeul.ro.

Ilie Bolojan anunţă doi ani de austeritate: „Trebuie acţionat cu un anumit sentiment al urgenţei” în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare

Platforma online Ghișeul.ro este un proiect derulat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și susținut de Asociația de Plăți Electronice din țară, care oferă românilor posibilitatea să vizualizeze și să plătească taxele și impozitele locale din orice loc, fără să se mai deplaseze ori să stea la cozi.

Românii care plătesc taxele până la 31 martie beneficiază de reducere de până la 10%

Autoritatea pentru Digitalizarea României se implică activ în consolidarea și extinderea platformei Ghișeul.ro. Totodată, punem la dispoziția românilor aplicația ROeID care oferă accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă, fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite. Beneficiile evidente sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența.

Misiunea noastră este digitalizarea serviciilor publice, reducând necesitatea interacțiunilor fizice pentru cetățeni și companii, iar prin Ghișeul.ro facem pași importanți pentru transformarea digitală a administrației publice locale, simplificând accesul cetățenilor la servicii.”, a declarat într-un comunicat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Taxe 2025. Românii pot achita obligațiile financiare și parțial

Obligațiile de plată se pot achita și parțial. Ghiseul.ro permite, din punct de vedere tehnic, acest lucru. Se va selecta câmpul cu suma din dreptul taxei și se poate modifica cuantumul. În cazul în care nu dorești să achiți deloc o anumită taxă, poți să inserezi 0 în câmpul suma din dreptul ei.

Însă, există situații în care instituția beneficiară nu permite plata parțială. În cazul în care există amenzi în debit, plata care se efectuează pentru un anumit tip de impozit va fi folosită cu prioritate pentru obligațiile de plată provenite din amenzi. Din această cauză o serie de primării nu permit plata parțială când există amenzi nechitate.

S-au înregistrat plăți online încă din primele zile ale anului 2025

„La ora actuală, există peste 2.404.000 de utilizatori activi, care în anul 2024 au efectuat mai mult de 4.769.000 de plăți în valoare de aproximativ 2.681.172.000 lei. În primele zile ale anului 2025, prin Ghișeul.ro s-au înregistrat deja aproximativ 178.000 de tranzacții și plăți în valoare de 72.0770.000 de lei”, transmite Alexandra-Maria Chivu, vicepreședinte Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Bucureștenii din Sectorul 3 mai au doar câteva zile pentru a beneficia de reducerea de 10% la plata taxelor locale. DGITL anunță program special sâmbătă, 29 martie, pentru a facilita achitarea obligațiilor fiscale. Termenul limită pentru obținerea discountului este 31 martie.

Locuitorii Sectorului 3 din București au ocazia de a-și achita obligațiile fiscale și în weekend. Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 3 (DGITL) va avea program de lucru cu publicul sâmbătă, 29 martie, între orele 08:30 și 14:00. Această măsură vine în sprijinul contribuabililor, oferindu-le mai mult timp pentru a efectua plățile înainte de termenul limită pentru obținerea bonificației.

DGITL Sector 3 le reamintește contribuabililor că termenul final pentru a beneficia de reducerea de 10% la plata integrală a taxelor și impozitelor locale este 31 martie.

Această facilitate se aplică persoanelor fizice care achită în avans întreaga sumă datorată pentru bunurile impozabile deținute, inclusiv locuințe, terenuri și autovehicule.

În cazul în care impozitul aferent primului trimestru al anului nu este achitat la timp, contribuabilii vor suporta penalități. Începând cu 1 aprilie, se va aplica o majorare de 1% pe lună din valoarea rămasă neachitată.

Modalități disponibile pentru achitarea taxelor locale
Locuitorii Sectorului 3 au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a efectua plățile fiscale:

  • Online, prin intermediul platformei oficiale www.ghiseul.ro.
    Automate de plată self-service, amplasate în centrele comerciale Auchan Titan, Auchan Vitan, Mall Vitan și Park Lake.
    Oficiile poștale, care permit achitarea obligațiilor fiscale în numerar sau prin card bancar.
    Agențiile CEC situate în Sectorul 3, unde pot fi efectuate plăți rapide și sigure.
    Sediile DGITL Sector 3, care funcționează în trei locații:
    Strada Sfânta Vineri nr. 32
    Strada Lucrețiu Pătrășcanu nr. 3-5
    Strada Câmpia Libertății nr. 36
    Programul normal de lucru al DGITL este de luni, marți, miercuri și vineri, între orele 08:30 și 16:30, iar joi, între 08:30 și 18:30.

Pentru a evita aglomerația și pentru a oferi mai multă flexibilitate contribuabililor, programul va fi extins și sâmbătă, 29 martie.

DGITL Sector 3 vine în sprijinul contribuabililor printr-un program extins, permițând plata taxelor și sâmbătă, 29 martie. Cei care achită integral impozitele până pe 31 martie beneficiază de o reducere de 10%. După această dată, se aplică penalități de 1% pe lună pentru sumele restante.

Pentru a evita aglomerația, contribuabilii pot utiliza și metode alternative de plată, precum ghișeul.ro sau terminalele self-service din centrele comerciale.

Această inițiativă are scopul de a facilita procesul de plată și de a reduce riscul de penalități pentru cei care nu și-au achitat încă taxele și impozitele locale.

Cum îți faci cont pentru a face plăți pe Ghișeul.ro

Sunt trei metode prin care se pot obține date de logare pe platforma Ghișeul.ro și anume:
Deținerea de card bancar individual, emis de o instituție bancară din România înrolată în sistem. Această condiție este valabilă și în cazul în care se dorește obținerea online a unui Cazier judiciar ori pentru eliberarea online a istoricului de sancțiuni la regimul circulației rutiere.

  • Băncile înrolate în sistem pentru plata taxelor sunt: AlphaBank, Banca Transilvania, BCR, BRD – Groupe Société Générale, CEC Bank, Exim Banca Românească, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Vista Bank, ProCredit Bank.

A doua modalitate de creare a contului, este prin intermediul Direcției de Taxe și Impozite locale
Direcția de Taxe și Impozite locale poate genera datele de logare pentru Ghiseul.ro în urma unei solicitării. Este necesar să trimiți către primarie o copie a Cărții de Identitate și o adresă de email validă. Pentru mai multe informații privind aceasta procedură este necesar să iei legătura cu Direcția de Taxe Locale și Impozite, acolo unde este rolul fiscal.
Ministerul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru vârstnici. Suma este importantă
După crearea contului, plățile se pot efectua cu orice card bancar, care este înrolat de către banca emitentă în programul 3DSecure.
Poți plăti taxele și prin aplicația de mobil ROeID, disponibilă în Google Play sau App Store
O altă modalitate prin care poți face plăți online este să descarci aplicația de mobil ROeID și să îți faci cont. Cu ROeID, beneficiezi de un set unic de credențiale care îți oferă acces la toate platformele digitale guvernamentale. După validarea identității digitale, veți putea accesa contul de pe Ghiseul.ro și, ulterior, veți putea achita obligațiile de plată regăsite în cont.
Platforma online poate fi accesată 7 zile din 7, 24 ore din 24, cu excepția perioadelor de mentenanță sau intervenție tehnică asupra sistemului, care se anunță, în prealabil, pe site.
Pe Ghișeul.ro există și lista instituțiilor înrolate în sistem. Sistemul permite doar plata de debite către instituţiile înscrise.

Ulterior, cu datele obținute te loghezi (utilizator și parolă) pe Ghișeul.ro

Datele de pe card, pe care orice utilizator le completează și le trimite prin internet, sunt criptate prin protocolul SSL (Secure Sockets Layer, modalitate sigură de a transfera date între două părți, folosind criptare pentru a proteja informațiile). Transferul datelor de card este strict între utilizator şi procesator.
„Vă informăm că Autoritatea pentru Digitalizarea României în calitate de operator Ghişeul.ro nu solicită informaţii privind plăţile şi cardurile utilizatorilor, precum nici date de acces în sistem. Aceste date nu vor fi solicitate prin e-mail, telefonic sau prin alte mijloace de către operatorul sistemului”, potrivit Ghişeul.ro.
În cazul în care deții bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, poți obține date de acces în Ghişeul.ro din parte oricărei instituții din oraș. Odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică, nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare.

Ce tip de plăți poți face pe Ghișeul.ro

Online, cu cardul, fără comision, se pot plăti impozite şi taxe stabilite de instituţiile publice înrolate în sistem precum și amenzi contravenţionale cu deducerile aferente plăţii în 15 zile calendaristice.
De asemenea, pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public. Termenele de plată pentru impozitele și taxele locale sunt 31 martie, respectiv 30 septembrie.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum arată cozonacul perfect. Rețeta Sandei Marin
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai