Costul vieții continuă să crească pentru români, iar cei interesați să-și achiziționeze o locuință vor suporta un cost suplimentar, de câteva mii de euro.
Citește și Taxe 2024. Românii muncesc jumătate de an doar pentru taxe şi impozite
În fiecare an, contribuțiile către stat înregistrează o creștere constantă, astfel că, românii vor fi nevoiți să aloce sume de bani mai mari pentru impozitele aferente locuințelor, autoturismelor sau terenurilor.
Totodată, tarifele pentru locurile de parcare vor cunoaște o majorare de aproape 14%, în concordanță cu rata inflației din anul precedent.
Această măsură a fost deja implementată în toate marile orașe încă de la sfârșitul anului trecut.
Când vine vorba despre impozitul la vânzarea unui imobil în 2024, pentru o garsonieră, acesta va crește de la 144 de lei la 164 de lei pe an, iar pentru un apartament cu două camere, taxele vor crește cu 30 de lei, ajungând la 220 de lei, în timp ce pentru un apartament cu trei camere, suma va depăși 330 de lei anual.
Proprietarii de autoturisme cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 cm cubi vor plăti aproximativ 60 de lei, în timp ce pentru autoturismele de 2.000 cm cubi, impozitul va atinge suma de 250 de lei.
Românii care dețin mașini puternice vor fi supuși unei taxe anuale de aproape 3.000 de lei.
Tarifele pentru locurile de parcare de reședință vor înregistra, de asemenea, o creștere de 14%
Astfel, costul acestora va atinge aproape 350 de lei în periferia Capitalei și aproximativ 700 de lei în zona centrală.
Ca și în trecut, cei care își achită obligațiile fiscale în primele trei luni ale anului vor beneficia de o reducere de 10%.
În ultima lună a anului 2023, mulți români s-au grăbit să semneze precontracte pentru apartamente noi, beneficiind astfel de cota redusă de TVA.
Pentru prima locuință cu o valoare sub 120.000 de euro, TVA-ul este de 9%, dar pentru a doua, acesta crește la 19%, potrivit ObservatorNews.ro.
Aceeași rată de 19% se aplică și la proprietățile care depășesc pragul de 120.000 de euro.
De exemplu, pentru o diferență de preț de doar 3.000 de euro la un apartament, un român plătește cu peste 12.000 de euro mai mult TVA.
O soluție pentru a evita aceste taxe este achiziționarea locuinței direct de la proprietar.
Pentru a beneficia de scutiri de la plata impozitului, o altă opțiune este achiziționarea locuinței prin intermediul unei firme.
„Persoana juridică trebuie să fie plătitoare de TVA pentru a beneficia de taxare inversă, adică pentru a evita plata TVA-ului. Dacă persoana juridică nu este plătitoare de TVA, va achita TVA conform legii”, a spus Georgiana Dumtirana, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar.
„Cumpărarea unei locuințe noi reprezintă cea mai bună investiție în acest moment, deoarece prețurile sunt în creștere și niciodată în scădere”, recomandă Cătălin Angheluță, agent imobiliar.
În Capitală, prețurile pentru locuințe încep de la 50.000 de euro pentru o garsonieră și ajung la peste 150.000 de euro pentru un apartament cu 3 camere.