Taxe şi impozite 2024. Majorare cu 500%. Nu poţi să-ţi îneci amarul, se scumpesc alcoolul şi ţigările!

„Taxă pe paragină“ se majorează cu 500% în mai multe localităţi din ţară. Asta-i așteaptă pe proprietarii imobilelor  neîngrijite.
Filip Stan
01 ian. 2024, 21:22
Taxe şi impozite 2024. Majorare cu 500%. Nu poţi să-ţi îneci amarul, se scumpesc alcoolul şi ţigările!

Taxe şi impozite 2024. Impozite majorate pentru proprietățile neglijate.  De exemplu, municipiul Buzău, cunoscut pentru istoria și cultura sa bogată, se confruntă acum cu o nouă provocare legislativă ce vizează proprietarii de imobile și terenuri neîngrijite.

Un recent proiect de hotărâre votat de Consiliul Local Municipal Buzău impune majorări semnificative ale impozitelor pentru acești proprietari, într-un efort de a îmbunătăți imaginea orașului.

De mai mulți ani, autoritățile locale din Buzău sunt într-o luptă constantă cu fenomenul clădirilor degradate și terenurilor abandonate. Această problemă nu numai că afectează estetica urbană, dar reprezintă și un pericol potențial pentru siguranța cetățenilor. În această lumină, Consiliul Local Municipal Buzău a adoptat o hotărâre care prevede impozite majorate cu până la 500% pentru proprietarii care nu își îngrijesc corespunzător proprietățile.

Această măsură vizează în special proprietățile lăsate în paragină, cu vegetație necontrolată și structuri în stare avansată de degradare. Sancțiunile sunt semnificative și reflectă o atitudine fermă a autorităților față de neglijența proprietarilor.

Mai mulți proprietari buzoieni se confruntă deja cu realitatea acestor majorări. De exemplu, proprietarii a două clădiri, una situată pe strada Tudor Vladimirescu și cealaltă pe strada Victoriei, vor trebui să achite un impozit cu 500% mai mare. Această măsură drastică survine după ignorarea repetată a înștiințărilor și somațiilor venite din partea primăriei.

Pe lângă aceste cazuri, alte proprietăți vor suferi majorări de impozite cuprinse între 100% și 400%, în funcție de starea de degradare și neglijență constatată. Aceste majorări nu numai că vor afecta bugetul personal al proprietarilor, dar vor servi și ca un semnal de alarmă pentru ceilalți proprietari din oraș.

Locuitorii Buzăului nu primesc aceste schimbări cu brațele deschise. Mulți dintre ei se plâng de povara financiară adițională pe care o reprezintă aceste majorări de taxe și impozite. Preocupările lor sunt întemeiate, având în vedere că în 2024, impozitele vor fi mărite cu rata inflației calculată la nivelul anului 2022, adică 13,8%.

În ciuda nemulțumirilor, trebuie să recunoaștem că aceste măsuri au și un scop benefic. Bugetul municipiului Buzău, fără a include credite sau finanțări europene, a fost în 2023 de 66 milioane de euro, iar fondurile totale disponibile pentru anul curent sunt de 117 milioane de euro. Prin aceste majorări, municipalitatea își propune să crească veniturile și să investească mai mult în îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor publice.

Taxa care se majorează cu 500% din ianuarie 2024. Ce români rămân fără bani din prima lună a anului

Taxa pe clădirile dărăpănate creşte! Sute de proprietari de imobile sau terenuri situate în municipiul Braşov riscă să plătească impozite majorate din cauză că nu au renovat faţadele clădirilor sau nu îngrijesc terenurile, deşi au avut posibilitatea de a accesa un program al Primăriei care asigură plata parţială pentru astfel de renovări. Procentul cu care se majorează impozitul va fi stabilit, pentru fiecare imobil, în funcţie de starea de degradare a acestuia, într-o şedinţă a Consiliului Local Braşov care va avea loc săptămâna aceasta.

Taxa majorată poate fi evitată dacă se renovează clădirile

Vești proaste pentru români! Categoria de persoane care va plăti un impozit mai mare cu 500% de la 1 ianuarie

”În şedinţa de joi, 21 decembrie, Consiliul Local va dezbate 385 de proiecte de hotărâre care vizează supraimpozitarea clădirilor şi terenurilor pe care proprietarii nu le îngrijesc şi nici nu au dat curs somaţiilor municipalităţii de a efectua lucrările necesare. Astfel, în funcţie de starea de degradare a acestor imobile, proprietarii vor plăti impozite majorate între 50% şi 500%, începând cu 1 ianuarie 2024. Propunerea de creştere a impozitului vine în contextul în care proprietarii din Braşov au posibilitatea să efectueze reparaţiile necesare ale clădirilor pe care le deţin printr-o procedură simplificată, iar o parte dintre cheltuieli pot fi suportate de la bugetul local, prin programul de finanţare al Primăriei Braşov, derulat prin intermediul Fundaţiei Monumentelor Istorice”, anunţă, marţi, Primăria municipiului Braşov.

Taxa care creşte cu 500% de la 1 ianuarie 2024: „Nu plătesc, îi executăm!”

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a declarat pentru News.ro că pentru fiecare imobil se va adopta o hotărâre a Consiliului Local privind supraimpozitarea. Unele imobile sunt locuite şi au mai mulţi proprietari, însă există şi cazuri de clădiri care nu sunt locuite şi sunt lăsate special în stare de degradare, pentru ca proprietarii să poată obţine documente pentru a le demola.

Taxa majorată cu 50-500% se aplică de la 1 ianuarie

Impozitele majorate cu cote între 50% şi 500% vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2024. Imobilele pentru care se propune stabilirea unui impozit majorat sunt situate în toate cartierele oraşului, de la centrul vechi, Şchei, Blumăna şi Braşovul Vechi, la Craiter, Florilor, Tractorul, Stupini, Bartolomeu sau zona gării.

Conform oficialilor municipalităţii, este pentru prima dată când administraţia locală reuşeşte să facă o analiză care să vizeze atât de multe cartiere şi să propună un număr atât de mare de imobile, inclusiv terenuri, pentru a fi supraimpozitate.

Conform Regulamentului aprobat şi modificat de Consiliul Local, prin clădiri neîngrijite, pentru care se aplică majorarea de impozite, se înţelege: clădiri aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, faţade nereparate/ necurăţate/ netencuite/ nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură.

Taxa care creşte cu 500% de la 1 ianuarie 2024: „Nu plătesc, îi executăm!”

„Taxă pe paragină“ se majorează cu 500% în mai multe localităţi din ţară. Asta-i așteaptă pe proprietarii imobilelor  neîngrijite. Prevăzută să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024, taxa aprobată în urma unui amendament USR vizează și clădirile monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice. Și sunt destule astfel de clădiri în Caransebeș, mai ales în zona centrală.

„Avem un regulament pentru clădirile istorice și fațade, n-a venit nicio propunere și aș vrea să știu dacă s-a trimis vreo notificare vreunui proprietar de clădire din asta degradată, care e prinsă în lista respectivă. Conform regulamentului, se spune că veți veni cu fiecare clădire în parte în CL.”

Târguri de Crăciun 2023. Când își deschid porțile târgurile de Crăciun din București, Cluj Napoca și Craiova
Cel care se ocupă de problemă din partea Primăriei Caransebeș, city managerul Florin Bogdea, a informat consilierii locali că procedurile vor fi finalizate până la sfârșitul anului. „Din 2024 se aplică hotărârea privind majorarea impozitelor pentru aceste clădiri degradate. Procedural, o să-i notificăm până la finalul acestui an și vor plăti impozitul majorat. Venim în ședință cu fiecare clădire ca să stabilim cu cât se majorează pe fiecare caz, că poate una e degradată mai mult, alta mai puțin. ”.

Pe de altă parte, de la 1 ianuarie, cresc și impozitele și taxele locale, cu 13,8 la sută, atât cât a fost rata inflației anul trecut, majorare obligatorie prin lege.

Taxa majorată cu acelaşi procent şi la Caracal

Impozit de 500% pentru clădirile care se degradează, la Caracal. „Nu plătesc, îi executăm!” Proprietari de vază, în culpă
Proprietarii a zeci de imobile din Caracal vor plăti între 300% și 500% impozit pe clădiri în acest an, pentru că lasă imobilele să se degradeze. Printre proprietari sunt societăți mari sau nume cunoscute în urbe.

Hotărârea de a supraimpozita proprietarii care lasă imobilele să se degradeze este aplicată pentru prima dată în municipiul Caracal, spune primarul Ion Doldurea, însă nu vine fără avertisment. Din contră, primele notificări au fost făcute către proprietari în cursul anului 2021, continuând și în 2022.

Pentru că proprietarii, cei mai mulți, nu au luat în serios avertismentul, o comisie a inventariat fiecare imobil vizat în parte, iar într-o ședință de consiliu local de la sfârșitul anului trecut aleșii locali au fost de acord cu supraimpozitarea, în cazul a 24 imobile.

„Este prima dată când procedăm astfel, sunt 24 de imobile, au fost avertizați de două ori până acum, în cursul anului 2021 și 2022, li s-au trimis somații, au avut timp să facă reparații, să schimbe cumva aspectul caselor respective, n-au făcut-o, asta este. E un început, pentru că mai sunt și altele, noi am procedat doar la vârful de iceberg. Oricum, noi avem avertizați mai mulți, dar acestea sunt mai grave, acolo unde sunt în zone mai centrale”, a explicat primarul municipiului Caracal, Ion Marian Doldurea.

Proprietarii vor plăti, majoritatea, pentru 2023, o sumă de cinci ori mai mare decât cea datorată în mod obișnuit, însă măsura nu se mai aplică în anul următor dacă proprietarul ia măsuri. Justificări de tipul – nu avem bani, o renovare a unui asemenea imobil costă foarte mult (unele sunt case de patrimoniu, altele sunt case din zonă protejată, iar reparațiile se fac în anumite condiții, respectând standardele caselor monument istoric) – nu mai sunt valabile, spun reprezentanții primăriei.

„Noi le-am solicitat să le vândă și așa cum sunt (n. red. – dacă nu au puterea financiară să le repare). De la caz la caz, sunt oameni în vârstă, îndărătnici, nici nu vând, nici nu dau la copii să repare, mai sunt câteva cazuri de societăți care n-au investit până acum. Sper să remedieze, va fi și pentru noi o experiență”, a adăugat primarul.

Casele inventariate de comisia special creată la primărie reprezintă, unele, un real pericol pentru trecători, pentru că se desprind elemente de pe fațadă, zboară bucăți din acoperiș în cazul unui vânt puternic, cade tencuiala etc. Din cele 24 imobile, trei sunt chiar clădiri de patrimoniu. Pe lista proprietarilor nu se regăsesc, însă, doar persoane în vârstă, care nu au nici puterea financiară și nici determinarea să schimbe fața clădirilor, ci sunt și firme puternice sau oameni de afaceri.

Pentru fiecare imobil pentru care s-a decis supraimpozitarea s-a aprobat o hotărâre de consiliu local, în cuprinsul hotărârii regăsindu-se inclusiv fotografia imobilului respectiv.

Printre proprietari sunt: Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare SNIF (cu un imobil de pe strada 1 Decembrie 1918); fabrica de vagoane Astra Rail Industries Arad (cu un imobil pe aceeași stradă); omul de afaceri Remus Rădoi, cunoscut drept „Codiță”, care va plăti impozit de cinci ori mai mare pentru două clădiri de pe strada Plevnei (nr. 2 și nr. 6); Distribuție Energie Oltenia și Servicii Energetice Oltenia, care impart o clădire tot pe strada 1 decembrie 1918; Agro Chirea (firma familiei primarului comunei oltene Rusănești), care are un imobil în Piața Victoriei din Caracal etc.

„Încerci ceva. O vopsești, o aranjezi, îi faci fațada, te străduiești”

Pe listă sunt și clădiri foarte cunoscute din Caracal, cum este cazul Restaurantului Caracal sau cel al Complexului Bulevard, aflate în stare avansată de degradare.

Pe lista pentru anul viitor, avertizați deja din 2022, sunt alți aproximativ 60 proprietari. Primarul Ion Marian Doldurea spune că nu li s-au cerut renovări totale, fiind de înțeles că anumite imobile necesită reparații care costă enorm.

„Încerci ceva. O vopsești, o aranjezi, îi faci fațada, te străduiești. Aceste case (n. red. – casele de patrimoniu) erau scutite de impozit la un moment dat. O casă de patrimoniu se restaurează cu o sumă de cel puțin trei ori mai mare decât o casă normală. (…) Sperăm să fie exemplu și pentru alții. Dacă nu plătesc, îi executăm, asta e legea. Nu poți să mergi la infinit așa. Pot să le vândă, dacă nu pot și nu pot și nu pot să le repare”, a mai adăugat primarul.

Taxele și impozitele locale nu s-au majorat în ultimii ani în Caracal, a subliniat primarul Ion Doldurea, aplicându-se doar indexările obligatorii prin lege. Chiar și așa, o creștere de la 3.000 lei la 15.000 lei odată cu supraimpozittarea, și chiar semnificativ mai mult în cazul clădirilor cu suprafețe foarte mari, va însemna o sumă care, speră edilul, să-i determine pe proprietari să miște lucrurile.

Impozite majorate cu 500% din 2023 pentru clădirile și terenurile neîngrijite

Impozite locale majorate din 2023, cazul Ploieşti. Un proiect de hotărâre care se va afla în dezbatere, joi, 22 decembrie, la Consiliul Local Ploiești, prevede majorarea, din 2023, a impozitelor cu 500% pentru casele și terenurile neîngrijite din municipiu. La Ploiești, zeci de clădiri figurează pe lista celor aflate în clasa I și II de risc seismic.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor locale din, 2023, în Ploiești se va afla în dezbatere la ședința ordinară a Consiliului Local Ploiești din 22 decembrie.

În cazul clădirilor și/sau terenurilor neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Ploiești, se propune ca, de anul viitor, să se aplice un impozit majorat cu 500%.

„Criteriile sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 439/2017 privind aprobarea unei noi proceduri de lucru cu stabilirea criteriilor de identificare și încadrare a imobilelor (terenuri/clădiri) neîngrijite de pe raza municipiului Ploiești”, se arată în proiectul de hotărâre.

Astfel, conform proiectului de hotărâre, impozitul majorat va fi datorat de către proprietarul imobilului începând de la data de 01.01.2023.

Din păcate, în Ploiești, zeci de clădiri figurează pe lista celor aflate în clasa I și II de risc seismic.

Taxe şi impozite majorate din 2023. Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunar de la 1 ianuarie

Noi taxe de la 1 ianuarie 2023. Taxele locale şi impozitele pe locuinţe şi maşini vor fi majorate cu cel puţin 5.1% de anul viitor. Conform Codului Fiscal, taxele şi impozitele pe proprietăți şi maşini ar urma să fie indexate anul următor cu rata inflației din 2021 sau cu un procent mai mare, în funcție de decizia consiliilor locale.

Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunar de la 1 ianuarie 2023

2023 vine cu scumpiri la băuturi dulci, nealcoolice, dar şi la ţigări. Ieşirile la restaurant vor fi mai scumpe pentru români de anul viitor. TVA pentru băuturile cu zahăr creștere de la 9% la 19%. De asemenea, şi preţurile pentru cazare vor fi mai mari după ce TVA în domeniul Horeca va crește de la 5% la 9%.

Se scumpesc ţigările şi alcoolul de la 1 ianuarie

După valul de scumpiri ale alimentelor de bază, fumătorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru țigări. De la 1 ianuarie 2023 cresc accizele la ţigări şi alcool.

Citeşte şi: Clarificare legislativă în susţinerea prevederilor Codului fiscal în ceea ce priveşte condiţiile de îndeplinit pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe

De asemenea, tot de la 1 ianuarie  creşte impozitul pe dividende de la 5% la 8%. Apoi, TVA pentru a doua locuință creşte de la 5% la 19%.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E o rânduială a firii”
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Viorica de la Clejani, imagini de infarct. Cum s-a afișat vedeta
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Sfaturi medicale pentru sărbători fără riscuri: Evitați urgențele cu moderație și precauție
MediaFlux
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!