Taxe și impozite 2025. După mai multe luni de schimbări fiscale controversate, efectele încep să se vadă. Închiderea firmelor, concedieri colective și relocări spre state cu regimuri fiscale mai prietenoase, toate aceste măsuri au fost luate de companii pentru a supraviețui.
Deși rata falimentelor a crescut cu 20% față de anul trecut, numărul de firme nou înființate a scăzut vertiginos.
Printre cele mai criticate măsuri de către specialiști se află introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri, care nu ține cont de profit, ci de veniturile totale ale companiilor. Se consideră că această taxă îi penalizează fix pe cei mai muncitori.
Citește și : DOCUMENT Veniturile au ajuns la 8.568 de lei pe gospodărie, creştere de aproape 4% în ultimele luni
În ciuda faptului că autoritățile estimează că această măsură va aduce aproximativ un miliard de euro la bugetul de stat, mediul privat avertizează că prețul plătit de economie va fi unul mult mai mare.
Peste 700 de companii, care au peste un milion de angajați, sunt afectate de noua obligație fiscală. Antreprenorii atrag atenția că impozitul riscă să genereze noi scumpiri, restructurări și chiar fragmentarea artificială a firmelor pentru a evita plafonul de 50 de milioane de euro cifră de afaceri, de la care taxa devine aplicabilă.
Gabriel Biriș, fondatorul Tax Institute, susține că situația financiară a statului este critică și că alte măsuri severe sunt așteptate după alegeri.
Dragoș Anastasiu, Consilier onorific al Președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, susține că trebuie să se renunțe la taxele speciale și să se revină la un sistem fiscal care nu este bazat pe excepții.
„Eu sper să se renunțe la taxele speciale pe care le-am văzut și sunt implementate de la sfârșitul de la începutul anului acesta, pentru că ar trebui să intrăm într-o normalitate în care avem un sistem fiscal care nu e bazat pe excepții și pe taxe speciale.
Citește și : Şedinţă la BNR. Anunţuri importante pentru toţi românii cu credite
Avem nevoie de normalitate fiscală. Un sistem care să nu penalizeze performanța sau să împingă companiile în afara țării”, transmite Dragoș Anastasiu.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, critică reacțiile din mediul privat, arătând că măsura este necesară pentru reducerea deficitului bugetar.
„Oamenii de afaceri se plâng de orice, de oricare impozit, de orice schimbare în regimul, de regimul fiscal, așa cum cetățenii nu agreează o creștere de impozite. Nu se dorește așa ceva. Dar țara asta de unde să scoată, domnule, resurse, când ai un deficit de 9%? Din ce?”, arată acesta.