Codul Fiscal se modifică de la 1 august 2022. Începând de astăzi românii vor plăti mai mult pentru alcool și țigări, din cauza majorării accizelor. Se scumpesc berea, dar şi băuturile cu zahăr sau îndulcitori. În cazul acestor produse TVA crește la 19%.
Asociaţiile de bere susţin că, din august, preţurile ar putea creşte cu 20%, în contextul accizelor majorate şi a inflaţiei galopante. Adică, pe un pahar de bere care acum costă 15 lei am putea da 18 lei.
De asemenea, şi ieşirile la restaurant ar putea fi tot mai rare pentru români. Notele de plată vor fi mai încărcate după ce guvernanaţii au decis modificarea Codul Fiscal în sensul creşterii TVA în cazul serviciilor oferite de restaurante de la 5% la 9%.
Creşterea TVA de la 5% la 9% se aplică tot de la 1 august şi pentru cazarea la hotel şi catering.
Citeşte şi: Schimbare ROBOR cu IRCC. Peste 10.000 de români cu credite Prima Casă au apelat la această soluţie
Impozitul pentru jocurile de noroc va fi majorat de la 1% la 25%
– peste 10.000 de lei – 66.750 de lei (300 de lei + 20% pentru ce depăşeşte 10.000 de lei)
– peste 66.750 de lei (11.650 de lei + 40% pe ceea ce depăşeşte 66.750 de lei)
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu prețul pâinii. Anunț de ultimă oră al ministrului Petre Daea
Ordonanța modifică și plafonul până la care se acordă facilităţile fiscale în domeniul construcţiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.
Ordonanța modifică şi plafonul până la care contribuabilii determină venitul net anual pe bază de norme de venit, respectiv de la 100.000 euro la 25.000 euro. Modificarea are în vedere contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale obţinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective.
Se modifică baza de calcul pentru aplicarea contribuțiilor sociale la pensii și sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, astfel:
Baza anuală de calcul a contribuţiei reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Salariile part-time sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim ca și cum ar fi întreg.