Taxele și impozitele în municipiul Oradea în 2023 vor fi indexate cu rata inflației din 2021, a anunţat primarul Florin Birta.
„Până săptămâna trecută, în Codul Fiscal aveam un conflict legislativ, Guvernul stabilind o procedură prin care taxele și impozitele se calculează după grila notarială, iar Parlamentul o procedură prin care acestea se stabilesc în funcție de rapoartele de evaluare, plus valorile impozabile stabilite administrativ. Pentru a încheia acest conflict, în data de 16 noiembrie, Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind amânarea aplicării impozitării pe baza grilei notarilor până în anul 2025. Așadar, taxele și impozitele locale se stabilesc după vechiul Cod Fiscal, care era în vigoare înainte de aceste modificări”, a explicat primarul Florin Birta.
După apariția Ordonanței de Urgență, Primăria Oradea a lansat în consultarea publică, în luna august, taxele și impozitele locale pentru anul 2023.
Modificările impozitelor și taxelor pentru 2023 sunt grupate în următoarele categorii:
Această inflație afectează: clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, terenurile persoanelor fizice și juridice, autoturismele persoanelor fizice și juridice, exceptate fiind autoturismele peste 12 tone.
Inflația nu afectează însă clădirile de afaceri ale persoanelor fizice și juridice (al căror impozit se stabilește în funcție de raportul de evaluare), clădirile rezidențiale ale persoanelor juridice, taxele pentru certificate/acorduri/avize, taxele speciale de urgență, taxe de acces la obiectivele turistice.
De asemenea, nu se vor modifica tarifele la parcări și tarifele bazelor sportive.
Aceste taxe speciale sunt:
– Taxa specială pentru oficierea căsătoriei, în situația în care viitorii soți nu au domiciliul sau reședința în municipiul Oradea – în cuantum de 100 lei;
– Taxa specială pentru transcrierea în regim de urgență a certificatelor/extraselor de stare civilă emise de autoritățile străine – în cuantum de 100 lei;
– Taxă specială pentru eliberarea în regim de urgență a adeverințelor de Registru Agricol – în cuantum de 50 lei;
– Taxe speciale privind constatarea demolării unor construcții fără autorizație de desființare (lucrări mai vechi de 3 ani).
Un proiect de hotărâre al Consiliului Local Iași prevede majorarea impozitelor și taxelor pentru clădiri și autoturisme. Creșterea ar fi în procent de 5.1 la sută, adică rata inflației din 2021.
Cei care dețin mașini de lux cu o capacitate cilindrică mai mare vor plăti mai mult. Valoarea impozabilă a unei clădiri se reduce în funcție de anul terminării acesteia. Spre exemplu, clădirile cu peste 100 de ani vechime beneficiază de o reducere de 50 la sută, iar cele cu o vechime cuprinsă între 30 și 50 de ani au 10 la sută, potrivit bzi.ro.
Ieșenii ce dețin un autoturism ar putea să plătească un impozit mai mare în anul 2023. Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3, inclusiv, va crește cu un procent de 5,1 la sută. Prin urmare, ieșenii ce dețin un autoturism cu această capacitate cilindrică vor plăti 176 de lei.
Autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3, inclusiv, vor plăti 850 de lei. Cei care dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3 și 3.000 cm3, inclusiv, vor plăti, în anul 2023, suma de 2.223 de lei.
Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3 va fi în valoare de 5.176 de lei.