„Aş pleca de la o factură de energie electrică! Din total energie, observăm că în factură 36% reprezintă taxe şi accize şi energia regenerabilă reprezintă 4% din total. Dacă ne uităm la datele Eurostat, în funcţie de care se compară România, cu statele din jur, observăm că partea de producţie de energie reprezintă 29%, transportul şi distribuţia – 40%, energie regenerabilă 6%, taxe şi impozite 25%”‘, a explicat Iancu, potrivit Agerpres.
El a vorbit şi despre evoluţia preţului la energie în ultimul an, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), dar şi despre structura de producţiei a energiei şi evoluţia din ultimul an.
„În septembrie 2014 faţă de septembrie 2013, observăm faptul că, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, a scăzut preţul cu 27%. În structură, cărbunele are o scădere cu 6%, hidrocarburile, o scădere cu 41%, ceea ce este foarte bine pentru că este foarte scumpă hidrocarbura în România, energia hidro este în creştere cu 91,5%, iar pe nuclear a scăzut cu 2,5%. Eolianul a crescut cu 29%, dar o surpriză foarte bună pentru mine este biomasa, care şi-a dublat aportul, deşi cifrele sunt încă mici”, a mai spus Iancu.
Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi grupul de presă MediaUno, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei, Federaţia Patronală ACUE şi Adrem Automation au organizat miercuri evenimentul cu tema ‘Analiza ANRE activitate 2013-2014. Efectele statutului de indepedenţa şi autonomie al ANRE’.