Primul ministru Victor Ponta a declarat că Guvernul are în lucru o Hotărâre de Guvern promovată în timpul mandatului de premier al lui Mihai Răzvan Ungureanu, conform căreia autorităţile locale au „dreptul să actualizeze taxele locale cu inflaţia” şi că decizia privind modificarea acestora poate fi luată doar de Consiliile Locale sau de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
„În şedinţa de Guvern a revenit acea Hotărâre de Guvern promovată de domnul Ungureanu, în conformitate cu legea, desigur, hotărâre care dă voie, conform legii, autorităţilor locale – Consilii Locale, Consiliul General al municipiului Bucureşti – să crească taxele locale odată cu inflaţia. Nu o public până nu se lămureşte foarte clar că Guvernul nu obligă, ci doar dă dreptul autorităţilor locale să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu se măreşte nicio taxă şi în niciun caz Guvernul nu face acest lucru”, a subliniat Victor Ponta.
„Taxele locale nu au mai crescut de 3 ani. Autorităţile locale, dacă vor să le mărească, bine, dacă vor să le scadă au dreptul să le scadă cu 4%, pentru că marja este plus/minus 20%”, a adăugat premierul.
„În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici, pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%”, a declarat Duşa.
El a spus că Guvernul nu a majorat taxele şi impozitele, aşa cum a apărut în presă, şi că impozitele şi taxele locale se aprobă, conform legii, prin hotărâri ale consiliilor locale şi consiliilor judeţene, iar prin Hotărâre de Guvern se stabilesc limitele minime şi maxime, în funcţie de rata inflaţiei.
Duşa a mai spus că fiecare autoritate locală, în funcţie de veniturile pe care le are şi de posibilităţile de la nivelul localităţilor, vor stabili „taxe decente, aşa cum prevede legea”.
„Guvernul nu a făcut altceva decât a respectat legea şi prevederile Codului fiscal, competenţa de a stabili impozite este a consiliilor locale”, a mai spus Duşa.
El a mai spus că reactualizarea acestor liminte maxime şi minime trebuie făcută din 3 în 3 ani şi nu a mai fost făcută de 4 ani.
În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern, potrivit Mediafax.
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.
La acel moment, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunînd că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu institutiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.