Taxele și impozitele urmează să fie majorate din 2026, după ce Guvernul va începe să realizeze în a doua parte a anului o reformă fiscală, care este inclusă ca jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunță ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
„Anul acesta, în a doua parte a anului, vom avea o discuție pe reforma fiscală. Ea poate să includă și scăderi de taxe, poate sa includă și creșteri de taxe.
Avem această perioadă de 7 ani în care trebuie să avem o reducere a deficitului și o stabilizare a politicii fiscale”, a precizat Tanczos Barna la Bursa de Valori București, conform Ziarului Financiar.
Guvernul a eliminat mai multe facilități fiscale prin intermediul „Ordonanței trenuleț”, adoptată la finalul anului trecut, a reintrodus taxa pe stâlp, în valoare de 1% din valoarea construcțiilor, și a majorat accizele de la începutul anului.
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, tocmai a anunțat că trebuie introdusă o nouă taxă auto, deși Guvernul a promis că nu va crește taxe în acest an, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat în mai multe rânduri că nu va majora TVA.
În presă au fost publicate, recent, în contextul discuțiilor Guvernului cu Banca Mondială și Comisia Europeană, alte măsuri care sunt luate în calcul de către autorități, cea mai importantă fiind majorarea impozitului pe venit de la 10% la 12%.
Această măsură ar putea afecta în mod direct salariile tuturor angajaților din România, în cazul în care angajatorii nu vor compensa diferența.
În plus, propunerile de majorare al impozitului pe profit de la 16% la 19%, majorarea TVA de la 19% la 21% și trecea la impozitarea proprietății la valoarea de piață ar putea însemna atât mai puțini bani pentru români, cât și creșterea prețurilor pentru alimente.