Taximetriştii ies la ATAC. Regulamentul propus de Primăria Capitalei provoacă SCANDAL

Taximetriştii şi patronii firmelor de profil sunt nemulţumiţi de normele regulamentului pentru organizarea serviciului de transport în regim de taxi propus de către Primăria Capitalei, aceştia punctând mai multe elemente din document care ar îngreuna serviciul prestat.
Filip Stan
26 ian. 2018, 17:06
Taximetriştii ies la ATAC. Regulamentul propus de Primăria Capitalei provoacă SCANDAL

Reprezentanţii companiilor de taxi din Bucureşti au participat, vineri, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, la dezbaterea publică pe marginea regulamentului-cadru pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport local în regim de taxi.

„Acest regulament nemulţumeşte în totalitate şoferii de taxi din toate punctele de vedere. S-au depus o groază de amendamente la propunerile pe care Primăria le-a înaintat spre modificare. (…) Şoferul de taxi are nişte probleme în momentul acesta. Când se trezeşte dis-de dimineaţă, se trezeşte deja dator. E foarte important lucrul acesta. Când te trezeşti deja dator nu poţi să mai îndeplineşti nişte condiţii pe care le impune dispeceratul, operator de transport care ţi-e patron, Primăria Capitalei. Avem ocazia ca prin acest regulament să facem schimbări în bine. În calitate de transportatori constatăm că pe piaţă vorbim de un asasinat economic. Este o realitate”, a declarat Dan Pancă, de la Academia de Taxi.

PMB: dezbatere privind proiectul de hotărâre referitor la serviciul public de transport local în regim de taxi

La rândul său, Marian Ivan, de la Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ din România consideră că multe dintre elementele incluse în regulament sunt în afara legii.

„Multe dintre aspectele regulamentului nu respectă legea. Plec de la capitolul 2 din Legea taximetriei, care spune că trebuie promovată concurenţa între transportatori. Or, prin impunerea unor condiţii – o singură staţie de recepţie, o singură aplicaţie, orice reducere din dreptul utilizatorului şi taximetristului de a avea o concurenţă reală pe piaţă este de fapt o încălcare a legii. (…) Primarul Capitalei a afirmat că îşi doreşte ca Bucureştiul să devină smart city,mi se pare normal ca aplicaţiile care permit clienţilor să cheme direct un taxi să fie încurajate. Or, în acest regulament nu va dabsolut nimic care încurajează dezvoltarea de aplicaţii similare celor care există deja pe piaţă”, a arătat Marian Ivan.

De asemenea, Mihai Rotaru, reprezentantul Clever Taxi spune că propunerea Primăriei Capitalei nu îi permite cetăţeanului să beneficieze de un transport facil şi sigur.

„Ar trebui ca acest regulament să fie centrat pe cetăţean ca el să beneficieze de un transport facil, sigur şi care să-l ajute să îşi organizeze mult mai eficient viaţa de zi cu zi. Considerăm ca fiind nu doar neconcurenţială ci şi în contradicţie cu principiul enunţat anterior limitarea posiblitatea clientului de a utiliza serviciile de taxi prin intermediul platformelor de agregare. (…) Noi considerăm că acest regulament aduce un deserviciu consumatorilor – instituirea acestora a obligativităţii de folosire exclusivă a comenzilor telefonice sau a aplicaţiei online ce aparţin numai de un singur dispecerat. Cât despre şoferi, 99.2 % dintre şoferi consideră platforma extrem de utilă pentru ei, oferă siguranţă şi le schimbă modul de lucru în în mod pozitiv. De aici şi surprinderea noastră privind această reglementare. A fost făcută în grabă, fără a fi implicată în procesul de elaborare a acestui regulament expertiza unora dintre actorii din piaţă, fie că sunt transportatori, consumatori sau companii de tehnologie”, a spus Mihai Rotaru, în cadrul dezbaterii publice.

Mai mult, Viorel Arnăutu de la Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania spune că mulţi dintre taximetrişti s-au îndatorat pentru a fi siguri că respectă legea.

„Trebuie să garantaţi transportatorilor autorizaţi că atât timp cât aceştia respectă legea şi ori de câte ori vor dori, cererea lor de prelungire va fi avizată favorabil. Mulţi dintre ei au pus ipotecă pe casă pentru a aduce o maşină la un standard cerut de lege. Trebuie să garantaţi că atât timp cât acesta va respecta legea, îşi va plăti datoriile la stat, această autorizaţie nu îi va fi luată. (…) Este foarte important să nu vă grăbiţi, cum s-au grăbit şi ai noştri cu acea faimoasă declaraţie 600. Este bine să analizaţi punctele de vedere de la toate asociaţiile”, a spus acesta.

Primăria Capitalei a supus dezbaterii regulamentul-cadru pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport local în regim de taxi, care conţine o serie de elemente de noutate faţă de ce este în prezent. Potrivit documentului menţionat, dispeceratele sunt obligatorii pentru toate taxiurile autorizate din Bucureşti şi nu se pot executa decât de către dispecerii taxi autorizaţi de Primăria Capitalei. Tot dispeceratul ar fi responsabil cu aplicaţiile informatice, comenzile telefonice sau online.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România