Inca de la varste fragede, asimilam faptul ca mai intai cunosti „alesul inimii”, te casatoresti, faci copii si traiesti impreuna pana la adanci batraneti. Acest parcurs face ca multe persoane sa vada iubirea ca o unica dimensiune, fara interferente exterioare. Insa in viata reala lucrurile se petrec deseori diferit, iar uneori „inevitabilul” se produce: infidelitatea.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Chicago (SUA), 22% din barbatii insurati si 15% din femeile maritate insala cel putin o data in timpul casniciei. Bineinteles, ce se intelege prin inselat depinde. Unele persoane considera inselat actul sexual cu o alta persoana, altii sexul oral, iar pentru altii un simplu sarut poate insemna inselat.
Desi multe persoane asociaza infidelitate cu perioadele dificile din relatia de cuplu, cand aceasta „scartaie”, potrivit lui Holly LaBarbera, consilier marital, se intampla uneori ca unul dintre parteneri, chiar si in relatiile relativ fericite, sa se indragosteasca de o terta persoana.
Toate acestea nu sunt deloc vesti imbucuratoare pentru persoanele care inca mai spera „sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti” cu omul iubit. Mai mult de atat, exista multe incertitudini si nelamuriri in ceea ce priveste infidelitatea. Iata, totusi, anumite certitudini in materie de inselat stabilite de oamenii de stiinta!
Infidelitatea poate fi mostenita genetic
Femeile care au o anumita mutatie a genei receptoare responsabile de secretia de vasopresina, hormon sintetizat in hipotalamus, sunt mai predispuse sa insele decat cele care nu prezinta aceasta mutatie, se arata intr-un studiu publicat in revista de specialitate „Evolution and Human Behavior”. Hormonul vasopresina influenteaza nivelul de incredere si de empatie manifestat de om, jucand un rol important in legarea si mentinerea relatiilor interpersonale, dar in motivatia sexuala a fiecaruia.
Citeste continuarea pe Lyla.ro